Andrei Oltean, IRUM: “Tractorul romanesc este vazut bine in lume”
Directorul de dezvoltare al fabricii IRUM din Reghin, Andrei Oltean, vorbeste despre continuarea unei traditii de excelenta in constructia de tractoare si utilaje agricole si despre dorinta de a dezvolta, inova, si a duce peste hotare un produs de top 100% romanesc.
Prezentam materialul publicat de foodbiz:
“Intr-un interviu acordat revistei FoodBiz.ro, chiar de la sediul fabricii din Reghin, Andrei Oltean, directorul de dezvoltare al IRUM, ne-a vorbit cu pasiune despre continuarea unei traditii de excelenta in constructia de tractoare si utilaje agricole si despre dorinta de a dezvolta, inova si a duce peste hotare un produs de top 100% romanesc.
Echipa FoodBiz descopera la IRUM un business de familie. Violeta, Mircea si fiul Andrei conduc un mic sat in Reghin: fabrica se intinde pe 18 hectare, cu multe hale, sectii de productie integrate, spatii de depozitare, cladiri administrative, Centrul de Cercetare si Dezvoltare propriu IFOR unde activeaza 50 de ingineri, o sala de conferinte, spatii verzi frumos intretinute, un camp de panouri fotovoltaice, elemente de infrastructura si suprastructura, menite sa eficientizeze activitatea desfasurata in cadrul acesteia si 600 de angajati.
Andrei Oltean ne-a vorbit de evolutia afacerilor de familie cu toate provocarile dar si impliniri.
'Cei 30 de ani de business noi zicem ca arata bine, au fost foarte multe provocari de-a lungul anilor, am incercat sa identificam solutii pe baza carora sa ne putem crea strategiile in asa fel incat sa pastram un produs romanesc in piata, sa dezvoltam produse romanesti si tot odata sa mentinem niste locuri de munca intr-o industrie care nu-i foarte comuna in Romania', a declarat acesta.
Fabrica IRUM din Reghin produce tractoare si utilaje forestiere, anual se vand aproximativ 600 de unitati, insa investitiile facute in fabrica permit o capacitate mai mare de productie. Tractoarele produse aici au de la 24 de cai putere, pana la 100 de cai si se pot achizitiona cu zeci de accesorii necesare pentru un tractor agricol. Profiturile businessul IRUM sunt mereu reinvestite pentru ca se doreste o dezvoltare durabila intr-o piata care e tot mai saraca in aceasta industrie. Acestia incearca mereu sa iti adapteze tehnologiile noilor nevoi de pe teren, astfel incat sa tina pasul cu noile trenduri si cerinte ale pietei.
Publicul larg nu este constient ca IRUM este singura companie producatoare de tractoare 100% romaneasca, exista voci rele care afirma ca piesele sunt importate si doar asamblate la noi. Andrei Oltean infirma acest zvon si prezenta intregii echipe FoodBiz tot procesul de productie de la a la z
'Produsele fabricate in Reghin sunt 100% produse romanesti, avem o fabrica integrata, practic incepand de la turnatorie, debitare, prelucrari mecanice, tratament termic, sudura, asamblare avem toate procesele necesare pentru a produce un tractor 100% romanesc. Prin centrul nostru de cercetare dezvoltare si conceptia acestuia este 100% romaneasca si este rodul muncii inginerilor romani cu actiuni realizate in ani de zile, nu sunt lucruri care se pot face de pe o zi pe alte” a tinut sa sublinieze directorul de dezvoltare.
Tractoarele se adreseaza fermelor mici si mijlocii, cel mai vandut produs din portofoliu este tractorul Tagro de 100 de cai putere, care ani de zile a fost cel mai vandut produs pe segmentul sau de piata. In ceea ce priveste zona forestiera tractor Taf skidder, numarul de unitati produse ii claseaza in top cei mai importanti producatori mondial. Produsul este exportat in toate colturile lumii, Africa de Sud, America de Sud, SUA, produsul este exportat la nivel global.
Inca de la inceput strategia pe termen lung a fost de productie interna si sa externa.
'Din momentul in care noi am achizitionat acest business am avut tot timpul si intentii de export, insa lucrurile trebuie facute pas cu pas. In anii 2000 a fost o strategie de retehnologizare a fabricii, pentru ca era una destul de invechita, pentru ca ultimele investitii facute de statul roman erau facute in anii '70. Ulterior ne-am dat seama ca trebuie sa dezvoltam produse care sa fie capabile sa faca fata exportului, am incercat prin varianta clasica a biroului nostru de proiectare, lucru care nu a fost tocmai cu succes.
Ne-am dat seama ca trebuie sa cream un centru de cercetare si dezvoltare in zona asta si l-am creat. Este un centru privat unic in sectorul agricol si forestier din Europa de Est, iar pe baza produselor pe care le cream incercam sa facem export. Tractorul romanesc este vazut destul de bine in lume, pentru ca exista si o mostenire, dar este de lucru la brandul de tara!' a marturisit Andrei Oltean”.