ANCHETA PE PIATA DREPTURILOR DE AUTOR – Consiliul Concurentei: „Utilizarea din ce in ce mai frecventa a internetului”

608

sursa foto: cotidianul.ro

Consiliul Concurentei a declansat o ancheta sectoriala cu privire la exercitarea, administrarea si utilizarea drepturilor de autor si a drepturilor conexe din Romania.

Potrivit institutiei condusa de Bogdan Chiritoiu, necesitatea protejarii drepturilor de autor si a drepturilor conexe a fost accentuata de utilizarea din ce in ce mai frecventa a internetului, utilizare care a dus la o multitudine de posibilitati in ceea ce priveste transmiterea operelor protejate de drepturi de autor si drepturi conexe.

Astfel, autoritatea de concurenta va analiza modul in care Romania a aderat la dispozitiile europene privind drepturile de autor si felul in care legislatia a fost armonizata. Totodata, se va analiza atat modalitatea de reprezentare si gestionare a drepturilor de autor si a drepturilor conexe in contextul digital, cat si derularea relatiei comerciale intre organismele de gestiune colectiva, care administreaza drepturile incredintate, si utilizatorii operelor protejate.

Transmiterea operelor protejate

Potrivit Consiliului, necesitatea protejarii drepturilor de autor si a drepturilor conexe a fost accentuata de utilizarea din ce in ce mai frecventa a internetului, utilizare care a dus la o multitudine de posibilitati in ceea ce priveste transmiterea operelor protejate de drepturi de autor si drepturi conexe. Pe parcursul desfasurarii analizei, autoritatea de concurenta poate solicita informatii si documente tuturor actorilor implicati, companii, asociatii sau autoritati, care, de altfel, pot trimite orice informatie relevanta sau pot contacta autoritatea.

Consiliul cere informatii

In acest context, Consiliul Concurentei va colabora atat cu asociatiile, companiile, titularii de drepturi, organismele si institutiile publice, care pot trimite orice informatie relevanta sau pot contacta autoritatea prin datele de contact aferente. Autoritatea respecta confidentialitatea datelor si a informatiilor aduse la cunostinta prin eventualele documente transmise ori prin interviurile cu persoanele interesate. In urma anchetei sectoriale, Consiliul Concurentei poate propune recomandari si masuri in vederea remedierii, atenuarii si prevenirii oricaror efecte negative asupra concurentei, implicit asupra consumatorilor, iar in cazul in care descopera incalcari ale legii concurentei, initiaza procedurile necesare pentru a le sanctiona”, potrivit Consiliului Concurentei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole