ANCHETA DE AMPLOARE IN ASF – Suspiciuni de fraude in favoarea firmelor supravegheate
O ancheta de amploare a fost demarata recent in Autoritatea de Supraveghere Financiara, existand suspiciuni de fraude chiar in favoarea firmelor supravegheate de catre ASF.
Informatia a fost prezentata luni, 11 ianuarie 2021, de catre site-ul Economica.net, care citeaza surse atat din ASF, cat si din piata.
Noua conducere a ASF a identificat erori majore in documente oficiale prezentate de angajatii mai multor Directii membrilor Consiliului de Administratie. Erori ciudate ar fi fost identificate atat in documente venite dinspre cele trei sectoare supravegheate (asigurari, piata de capital si pensii private) cat si in notele emise de Directia Juridica. Exista suspiciuni ca respectivele erori ar fi fost strecurate intentionat, pentru a da posibilitatea firmelor supravegheate si vizate de respectivele documente sa conteste cu succes eventuale decizii care le-ar dezavantaja. In acest sens, se va desfasura in ASF un audit al documentelor venite dinspre sectoare catre Consiliu. Pentru verificarea naturii greselilor deja identificate sunt deja incepute cercetari interne.
De altfel, in Autoritatea de Supraveghere Financiara a fost infiintat recent Serviciul de Conformitate, care se va ocupa tocmai cu verificarea documentelor care ajung in atentia Consiliului, va actiona sub coordonarea directa a presedintelui ASF Nicu Marcu si unde lucreaza deocamdata doi dintre consilierii acestuia. Scopul Serviciului este tocmai acela de a identifica si corecta eventualele erori din viitor. Aceste erori ar fi fost mai frecvente in cazul sectorului Piata de Capital, insa greseli ciudate in documente au aparut si in zona asigurarilor.
Cum au fost favorizate firmele controlate
Exista si un tipar al acestor greseli: directiile prezentau membrilor executivi ai Consiliului (vicepresedinte responsabil de sector, prim vicepresedinte sau presedinte) cate patru seturi de documente in legatura cu anumite spete. Trei dintre aceste seturi de documente erau semnate si asumate de catre cei care au elaborat lucrarea si de catre directorul de Directie, in timp ce un al patrulea set trebuie semnat doar de catre executivul din Consiliu. In mod normal, cele patru seturi trebuie sa fie identice. Totusi, in mai multe situatii s-a descoperit ca in actele menite sa fie semnate de "executiv" apareau formulari diferite fata de celelalte trei seturi. In unele cazuri, ar fi fost modificari discrete, iar in altele chiar schimbari de anvergura, pasaje intregi modificate. Efectul direct al unor astfel de erori (deocamdata nedemonstrate ca fiind intentionate) este un avantaj oferit firmelor vizate de lucrari.
Dureros este faptul ca exista voci care vorbesc de ani de zile despre aceste greseli mai mult sau mai putin intentionate, dar pana acum nimeni nu a indraznit sa deschida discutia. Pe scurt: firmelor supravegheate li se confera un avantaj cert. Ele pot contesta in instanta (in contencios) deciziile Consiliului, pe baza erorilor de procedura, apoi castiga lejer. Au fost destule cazuri de acest tip, cand toata lumea se intreba cum a putut pierde ASF, mai arata Economica.net.