Grid star
antreprenoriat

ANAT DESFIINTEAZA GUVERNUL CITU - “Mai doriti turism in Romania?”

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) critica dur decizia Guvernului condus de Florin Citu (foto stanga) de a taiat voucherele de vacanta in acest an:
“ Intrebarea pe care ANAT o adreseaza Guvernului este: mai doriti turism in Romania?”.

Asociatia arata ca voucherele de vacanta ar fi trebuit privite de Guvern ca o investitie si nu ca o cheltuiala de la buget, fiind probabil una dintre cele mai profitabile alocari de fonduri de la buget. Si asta pentru ca la fiecare leu investit in vouchere de vacanta, 0,51 bani se regasesc in PIB, iar pentru fiecare 64.000 lei se creeaza si se mentine un loc de munca.

ANAT ii mai transmite lui Florin Citu ca la un calcul simplu, voucherele de vacanta emise in perioada 2019-2020 au creat peste 45.000 de locuri de munca!.

Iata comunicatul ANAT:

Potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice, valoarea voucherelor de vacanta neconsumate din 2019 si 2020, cumulat, nu depaseste 700 de milioane de lei, de aproape 4 ori mai putin decat a anuntat prim ministrul Florin Citu
► Voucherele de vacanta emise in perioada 2019-2020 au creat peste 45.000 de locuri de munca
► Intrebarea pe care ANAT o adreseaza Guvernului este: mai doriti turism in Romania?

 
Ziua de marti, 16 februarie 2021, a fost un nou semnal de alarma tras de catre operatorii economici din domeniul turismului, in speranta ca guvernantii, in proverbialul al 12-lea ceas, vor intelege strigatul disperat dupa ajutor al acestor oameni, antreprenori si angajati deopotriva.
Aici nu mai este vorba despre tabere, ci despre oameni care, de aproape un an, se chinuie sa supravietuiasca. Oameni care au asteptat, cuminti, sa se intample ceva.

Prima data au asteptat sa revenim la normal, asa cum au promis autoritatile, intai in 3 luni, dupa aceea in 6 luni si tot asa…
Dupa aceea au asteptat sa vina vaccinul, speranta salvatoare pentru milioane de oameni si pentru economiile statelor de pe tot mapamondul. Si vaccinul a venit, dar nu suficient de repede si nu suficient, in general!
Au asteptat si ajutor din partea statului caruia i-au platit, constiinciosi, intr-o majoritate covarsitoare, taxe si impozite in fiecare luna. Au crezut ca e normal sa fie si ei ajutati de stat atunci cand erau in impas… nu e normal sa fi crezut asta? Iata ca nu, au cerut prea mult chiar si cand nu au cerut bani, ci simple reglementari care sa le faca existenta mai usoara, sau pentru unii, pur si simplu posibila.

"Asteptam concluziile DNA"

Statul a venit cu cateva masuri bune, mult asteptate de toata lumea, dar gandite global si nu tintit, pentru a sprijini domeniile cele mai afectate. Asa am ajuns in situatia ca agenti economici care nu au fost dintre cei mai afectati sa beneficieze de sprijin, pentru ca 's-au descurcat', iar cei care chiar aveau nevoie de ajutor sa fie lasati pe dinafara. Ne referim aici, desigur, la Masurile 1 si 2, unde profesii precum cea de ghid au fost omise cu totul, iar agentiile de turism inca asteapta granturile pentru capital de lucru care aveau termen de plata pana la finalul anului 2020.
Masura 3 deocamdata se incadreaza la categoria glume proaste, asteptam concluziile DNA. Despre masurile destinate angajatilor nu mai vorbim, agentiile de turism nu au putut beneficia de ele avand de lucru, mult si in pierdere, pentru ca au fost nevoite sa dea inapoi calatorilor banii incasati in avans pentru sejururi.

Statul roman a avut in toata aceasta perioada o disponibilitate de dialog demna de admiratie, insa, din pacate, fara finalitate. S-au consumat sute de ore de discutii cu reprezentantii industriei de turism si, in final, guvernantii au lucrat atat de mult la masurile de sprijin incat le-au facut aproape imposibil de accesat. Ramanem cu speranta ca masura despagubirii de 20% din diferenta dintre cifra de afaceri inregiastrata pe 2019 si cea inregistrata pe 2020 vor fi, in sfarsit, o reparatie pentru anul de balbaieli care tomai se incheie.

Azi discutam pe toate canalele despre buget si, dupa toate aceste masuri, Guvernul a decis ca trebuie sa mai stranga si el cureaua, gandindu-se sa inceapa cu voucherele de vacanta, o cheltuiala considerata inutila in vreme de pandemie, cand celelalte state iau, pe rand, masuri de taieri de taxe si impozite si de stimulare a consumului de vacante pe plan intern, fix prin emiterea de vouchere care sa sprijine acest consum sub diferite forme, de la vouchere acordate cetatenilor pentru mese la restaurant, la vouchere de vacanta similare cu cele care au fost acordate in Romania, pentru a ajuta sectorul HORECA si agentiile de turism.

Scuza lui Citu

Dl. Prim-ministru Florin Citu a gasit o deja o scuza pentru taierea voucherelor, spunand ca a prelungit valabilitatea voucherelor emise in 2019 si 2020 si ca exista in acest moment vouchere neconsumate de circa 2.4 miliarde de lei, care pot fi folosite pana la sfarsitul anului 2021. In acelasi timp, Ministerul Finantelor si Ministerul Economiei iti paseaza reciproc responsabilitatea centralizarii datelor. Il contrazic, insa, chiar datele Ministerului Finantelor Publice, conform caruia valoarea voucherelor neconsumate din 2019 si 2020, cumulat, nu depaseste 700 de milioane de lei, de aproape 4 ori mai putin. De ce este nevoie de cifre trucate, domnule Prim Ministru? Mai bine spuneti 'Nu credem in turism si gata!'.

Voucherele de vacanta ar fi trebuit privite de Guvern ca o investitie si nu ca o cheltuiala de la buget, fiind probabil una dintre cele mai profitabile alocari de fonduri de la buget. Pentru fiecare leu investit in vouchere de vacanta, 0,51 bani se regasesc in PIB, iar pentru fiecare 64.000 lei se creeaza si se mentine un loc de munca (sursa: studiu ASE si APET). Facand un calcul simplu, voucherele de vacanta emise in perioada 2019-2020 au creat peste 45.000 de locuri de munca! Voucherele de vacanta asigura, in mare parte, supravietuirea si dezvoltarea turismului intern, precum si pregatirea turismului pentru incoming, cumuland circa 30% din vanzarile agentiilor de turism specializate pe turism intern. In plus, voucherele de vacanta inseamna turism fiscalizat, ele putand fi folosite numai in unitati de cazare clasificate sau in agentii de turism licentiate.

Prin Ordonanta de Urgenta nr. 226 din 30 decembrie 2020, actualul Guvern si-a asumat continuarea programului acordarii voucherelor de vacanta, considerand, la acel moment, ca sunt extrem de utile pentru turism. Nu stim exact ce s-a schimbat intre timp. Ceea ce stim este, insa, ca noi suntem aici ca sa le amintim ce au promis si sa ne asiguram ca isi respecta promisiunile! Sustinem acordarea voucherelor de vacanta pentru bugetari si stimularea acordarii lor in mediul privat prin acordarea de facilitati fiscale!

Granturi – NU!
Despagubiri – NU!
Vouchere de vacanta – NU!
Intrebarea pe care ANAT o adreseaza Guvernului este: mai doriti turism in Romania?”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani