ANALIZA: RISCURILE ASOCIATE STABLECOINS, MAI MICI DECAT CELE AFERENTE DEPOZITELOR BANCARE – Raportul realizat de un fost analist Federal Reserve arata ca SUA ar putea incorpora instrumente de criptoplata in sistemul bancar
Riscurile pe care le prezinta criptomonedele stabile (stablecoins) sunt mai mici decat cele aferente depozitelor bancare, potrivit unui raport facut de fostul analist al Federal Reserve Board, Brendan Malone, pentru compania de investitii in tehnologie Paradigm. Analiza arata ca, daca monedele stabile sunt reglementate fara a lua in considerare caracteristicile lor unice, se va ajunge la o supraveghere stricta similara celei aplicate in cazul bancilor. Acest lucru ar putea limita concurenta si ar creste dominatia pe piata a catorva jucatori mari, sunt concluziile raportului.
Gilda Popa
Raportul exploreaza riscurile pe care criptomonedele (sau monedele) stabile le prezinta pentru sistemul financiar, mentionand ca, in urma adoptarii proiectelor legislative ce vizeaza stablecoins, SUA ar putea incorpora cu riscuri minore instrumente de criptoplata in cadrul bancar si al valorilor mobiliare existente.
Monedele stabile (stablecoins) sunt criptomonede programate sa aiba o valoare stabila in raport cu o moneda fiat precum dolarul american. Autorul raportului, Brendan Malone, demonstreaza ca riscul asociat stablecoins este mai mic decat cel asociat depozitelor bancare. El explica in detaliu cum gestioneaza bancile traditionale depozitele clientilor. Astfel, fostul analist al bancii centrale a SUA, Federal Reserve, arata ca bancile se folosesc de asa-numitele fonduri de piata monetara pentru a plasa banii clientilor. Acestea sunt un tip de fonduri mutuale care investesc in active pe termen scurt, numerar si echivalente de numerar cu un nivel de risc mai scazut decat alte fonduri mutuale.
Bancile se expun riscului cand aloca banii din depozitele clientilor pentru imprumuturi
Potrivit lui Malone, bancile sunt expuse la asa-numita „transformare a scadentei (sau a maturitatii)” atunci cand accepta depozite pe termen scurt si folosesc acele fonduri de piata monetara pentru a oferi imprumuturi pe termen lung. In unele cazuri, aceste imprumuturi nu sunt rambursate de ani de zile. Transformarea maturitatii creeaza un risc continuu pentru banci si necesita un management permanent al riscului, explica analistul.
Un exemplu recent de riscuri asociate cu aceasta „transformare a maturitatii” este prabusirea bancii Silicon Valley in martie 2023. Se pare ca banca din SUA avea depozite ale clientilor alocate imprumuturilor pe termen lung si a trebuit sa fie inchisa de autoritatile de reglementare in urma unui „run-out” bancar (situatia in care banca ramane fara lichiditati din cauza unei retrageri masive ale depozitelor de catre clienti).
In opinia lui Malone, monedele stabile legate de o moneda fiat nu prezinta in mod inerent riscuri similare, deoarece activele lor de rezerva sunt de obicei sustinute de trezorerie cu termen scurt si separate de activele emitentului.
„Reglementarile federale implementate in temeiul unei noi legislatii pot impune garantii specifice (n.r. emitentilor de monede stabile). Daca da, atunci, spre deosebire de depozitele bancare, nu ar exista o nepotrivire a duratei intre pasivele pe termen scurt (un detinator de stablecoin poate rascumpara in orice moment la egalitate la cerere) si activele pe termen lung sau riscante”, a explicat expertul.
Criptomonedele stabile, folosite ca mijloc de plata
Monedele stabile servesc, de asemenea, unor scopuri foarte diferite fata de fondurile de pe piata monetara. Malone sustine ca acestea sunt utilizate in principal ca mijloc de plata sau tranzactii bazate pe fixarea dolarului american, mai degraba decat ca o optiune de investitie sau un vehicul de gestionare a numerarului.
"Pentru cele mai mari monede stabile legate de dolari americani, detinatorii nu primesc niciun profit pe baza rezervelor. Mai degraba, monedele stabile sunt folosite ca echivalentul numerarului in sine”, arata acesta.
Potrivit analizei, daca monedele stabile sunt reglementate prin intermediul cadrelor legislative existente, fara a lua in considerare caracteristicile lor unice, aceasta va duce la o supraveghere stricta similara celei bancare a emitentilor de monede stabile. O astfel de supraveghere ar putea limita concurenta si ar putea creste dominatia pe piata a catorva jucatori mari.
"Barele de protectie stabilite prin reglementare pot ajuta la pastrarea increderii in monedele stabile ca forma de bani – si pot asigura ca puterea de a dicta sistemul nostru de bani nu cade in mainile catorva participanti la piata”, se arata in raportul in care se precizeaza ca legislatia privind monedele stabile ar trebui sa abordeze riscurile specifice ale tehnologiei, permitand totodata inovatia.
Din 2022, cel putin 50 de proiecte legislative ce vizeaza activele digitale au fost introduse in Congresul SUA, acoperind aproape tot spectrul industriei cripto, de la monede stabile pana la cadrul de reglementare generala a criptomonedelor in SUA. Mai multe dintre aceste proiecte de lege urmaresc sa reglementeze stablecoins, inclusiv Stablecoin TRUST Act si Stablecoin Innovation and Protection Act.