Grid star
eveniment

Analiza Guvernului privind economia Romaniei (Document)

Guvernul, prin Ministerul de Finante condus de Marcel Bolos (foto), face o analiza a economiei. Cresterea reala a Produsului Intern Brut (PIB) in 2023 a fost de 2,1%, incetinind fata de dinamica din 2022, cand economia romaneasca a avansat cu 4%, se arata in document.

Finantele precizeaza ca cererea externa slaba pentru produsele industriale, coroborata cu scaderea de competitivitate prin costuri ca urmare a cresterii preturilor la energie au determinat o reducere semnificativa a valorii adaugate brute din industrie anul trecut (-2,3%). Mai mult, situatia din industrie a atras dupa sine si o incetinire a dinamicii valorii adaugate din servicii la 1,9%, de la 8,6% in anul 2022. 
Raportul Finatelor arata ca decalajul ridicat intre dinamicile cererii si productiei interne a antrenat si o crestere a importurilor de bunuri si servicii care, concomitent cu declinul exporturilor, a condus la o contributie negativa majora a exportului net. Pentru restul anului, cererea interna va continua sa fie sustinuta de consum, pe fondul dinamicii robuste a salariilor reale si investitii, reflectata insa si in importuri, nefiind asteptata, in compensare, o ameliorare semnificativa a cererii externe.

Iata analiza Ministerului de Finante:

“Dupa ce s-a redresat relativ rapid dupa criza de COVID-19, in comparatie cu majoritatea statelor membre UE, economia romaneasca a fost afectata de provocarile induse de razboiul din Ucraina si criza energetica subsecventa, efectele celui de-al doilea val de crize avand efecte negative mai profunde si de lunga durata. Cresterea reala a PIB in anul 2023 a fost de 2,1% (date provizorii), incetinind fata de dinamica din 2022, cand economia romaneasca a avansat cu 4%. De remarcat este faptul ca decelerarea activitatii economice anul trecut s-a manifestat intr-un context caracterizat de investitii publice la niveluri record, reflectate si in dinamica reala a formarii brute de capital fix (+14,4%). 
Cererea externa slaba pentru produsele industriale, coroborata cu scaderea de competitivitate prin costuri ca urmare a cresterii preturilor la energie au determinat o reducere semnificativa a valorii adaugate brute din industrie in anul 2023 (-2,3%). Mai mult, situatia din industrie a atras dupa sine si o incetinire a dinamicii valorii adaugate din servicii la 1,9%, de la 8,6% in anul 2022. O parte din factorii care au actionat in anul 2023 s-au manifestat si pe parcursul anului 2024, astfel ca la nivelul semestrului I a.c., economia Romaniei a crescut cu doar 0,7% fata de perioada corespunzatoare din anul precedent (in prima jumatate a anului 2023 PIB crestea in termeni reali cu 1,7%), cu o dinamica dezechilibrata intre cererea si oferta interne. Pe partea ofertei, incetinirea a avut loc in constructii, dar mai cu seama in servicii - principalul motor al economiei.

In acelasi timp, industria, desi si-a atenuat declinul, continua sa fie afectata nefavorabil de problemele din Zona Euro, in principal de contractia industriei Germaniei - principalul partener comercial al Romaniei. Pe partea cererii, dinamica Formarii Brute de Capital Fix (FBCF) a decelerat (-6%) comparativ cu nivelul de 2 cifre realizat in anul precedent, iar cea a exportului de bunuri si servicii s-a mentinut in teritoriu negativ. 
Decalajul ridicat intre dinamicile cererii si productiei interne a antrenat si o crestere a importurilor de bunuri si servicii care, concomitent cu declinul exporturilor, a condus la o contributie negativa majora a exportului net. Pentru restul anului, cererea interna va continua sa fie sustinuta de consum, pe fondul dinamicii robuste a salariilor reale si investitii, reflectata insa si in importuri, nefiind asteptata, in compensare, o ameliorare semnificativa a cererii extern
e”. 

>>Analiza Finantelor

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani