Grid star
criptomonede

ANALIZA DEUTSCHE BANK – Bitcoin este a treia moneda din lume in circulatie dupa dolar si euro. Este prea mare pentru a fi ignorata

Capitalizarea de piata a Bitcoin (BTC) de peste 1 trilion de dolari si potentialul de crestere continua au facut criptomoneda „prea importanta pentru a fi ignorata”, potrivit analistilor Deutsche Bank. Filiala de cercetare financiara a gigantului bancar global Deutsche Bank, a publicat un raport dedicat exclusiv Bitcoin, intitulat „Viitorul platilor: seria 2 partea III. Bitcoins: Efectul Tinkerbell poate deveni o profetie care se implineste? ”

In studiul de 18 pagini publicat joi, 18 martie 2021, Deutsche Bank Research descrie caracteristicile de baza ale Bitcoin si analizeaza factorii cheie ai cresterii istorice a preturilor la un volum de 1 trilion de dolari. Important de retinut, studiul subliniaza si scaderea dramatica a folosirii ilicite a criptomonedei, care a devenit recent a treia cea mai puternica moneda din lume dupa dolar si euro. Valoarea totala de piata a Bitcoin este de 1.075 miliarde dolari (incepand cu 15 martie 2021), care reprezinta aproximativ 102% din yenii in circulatie, 65% din euro, 53% din dolari, precizeaza expertii bancari in studiul citat.

Initial, Bitcoin si alte criptomonede au fost utilizate in scopuri ilicite (de exemplu, trafic, evaziune fiscala, spalare de bani). Acum lucrurile s-au schimbat, deoarece tranzactiile Bitcoin sunt mult mai greu de ascuns: in 2019, putin peste 2% din activitatatea din spatiul criptomonedelor a fost legata de activitatea ilicita; iar in 2020 a scazut la doar 0,3%”. - analiza Deutsche Bank

Bitcoin a devenit o piata mare si, prin urmare, este mai atent examinata. Agentiile de aplicare a legii folosesc blockchain-ul pentru a depista criminalii suspectati si fluxurile de bani digitali.

Iata principalele concluzii ale analistilor Deutsche Bank:

Atata timp cat administratorii de active si companiile continua sa intre in piata cripto, preturile Bitcoin ar putea continua sa creasca.

  • - Valoarea Bitcoin va continua sa creasca si sa scada in functie de miscarile jucatorilor din piata. Aceasta se numeste uneori Efectul Tinkerbell – un termen economic recunoscut care afirma ca cu cat mai multi oameni cred in ceva, cu atat este mai probabil ca acest ceva sa capete valoare reala pe baza afirmatiei lui Peter Pan ca Tinkerbell exista pentru ca copiii cred ca exista.
  • - Bancile centrale si guvernele inteleg ca criptomonedele sunt aici sa ramana, asa ca se asteapta sa inceapa sa reglementeze activele cripto anul acesta sau in 2022. De asemenea, accelereaza demersurile bancilor centrale de a emite moneda digitala (CBDC)
  • - Pe termen mediu sau lung, datorita efectelor de retea foarte puternice, putem estima utilizarea criptomonedelor ca mijloc larg raspandit de plata. Aici vor avea un rol important reglementarile pregatite de bancile centrale si de guverne

Pe termen scurt, Bitcoin va ramane volatil, dar este aici pentru a ramane si valoarea sa va fluctua in continuare

  • - Estimam ca mai putin de 30% din activitatea tranzactionala in bitcoini este legate de plata pentru bunuri si servicii, restul fiind utilizate in mare masura ca o investitie financiara.
  • - Ca activ de investitii, lichiditatea Bitcoin ramane redusa. In 2020, 28 de milioane de bitcoin au schimbat adresele (practic s-au tranzactionat 150% din totalul de bitcoin in circulatie), comparativ cu 40 de miliarde de actiuni ale Apple (270% din totalul actiunilor sale in circulatie).
  • - Datorita tradabilitatii sale inca limitate, se asteapta ca Bitcoin sa ramana ultravolatil; cateva achizitii mari suplimentare sau iesiri de piata ar putea influenta semnificativ echilibrul cerere-oferta.
  • - Cauzele principale ale volatilitatii Bitcoin includ intrarile si iesirile marilor administratori de active.

Lumea in cele din urma va ajunge la o moneda unica; internetul va avea o moneda unica. Eu cred personal ca aceasta va fi Bitcoin. " - Jack Dorsey cofondator si CEO al Twitter

Pe termen lung, Bitcoin, ca si Tesla, va trebui sa se transforme potentialul in rezultate pentru a-si sustine valoarea

  • - Capitalizarea de piata actuala a Tesla este de 665 miliarde de dolari (incepand cu 03/12/2021), care este de aproape cinci ori capacitatea de piata a Ford si GM combinate. Raportul dintre capitalizarea de piata si numarul de vehicule vandute de Tesla arata ca in termeni reali valoarea actuala a Tesla este de 63 de ori mai mare decat cea a Ford.
  • - Evaluarea Tesla este legata direct de o schimbare semnificativa a pietei auto catre masini electrice, ducand la ipoteza ca Tesla va ramane o lider absolut pe aceasta piata.
  • - In mod similar, valoarea totala de piata a Bitcoin este de 1.075 miliarde dolari (incepand cu 15 martie 2021), care reprezinta aproximativ 102% din yenii in circulatie, 65% din euro, 53% din dolari si cu 904% mai mult decat GBP. Cu toate acestea, media numarului de monede bitcoane trazactionate zilnic in dolari este echivalent cu numai 0,05% din yeni si 0,06% din GBP.
  • - Evaluarea actuala a Bitcoin este de legata de ipoteza ca Bitcoin, ca lider al pietei cripto, va beneficia de efecte de retea si va deveni un mijloc de plata important in viitor.
  • - Tesla este cu cinci ani mai veche decat Bitcoin si a provocat intotdeauna dezbateri aprinse intre oameni care o vad ca pe o moda care va muri curand si cei care o vad ca pe viitorul pietei auto. Sentimentul pietei a inceput sa se schimbe semnificativ in ultimele 18 luni, iar valoarea de piata a Tesla a explodat
  • - Urmatorii doi sau trei ani ar trebui sa fie un punct de cotitura pentru Bitcoin; consensul despre viitorul sau poate aparea pe masura ce oamenii monitorizeaza
  • evolutia monedei digitale, iar aceasta devine mainstream.

In ceea ce priveste evaluarea dupa criteriul monedelor aflate in circulatie, Bitcoin este a treia ca marime din lume, dupa dolarul SUA si euro. Acest lucru se datoreaza in principal cresterii imense a valorii Bitcoin. La inceputul anului 2019, Bitcoin a reprezentat doar 3% din dolarii SUA in circulatie, dar in februarie 2021 a crescut la peste de 40% din dolarii SUA in circulatie. - Analiza Deutsche Bank

La inceputul anului 2017, preturile bitcoin erau sub 1.000 USD pe moneda. In decembrie al aceluiasi an, bitcoin a ajuns la aproape 20.000 de dolari. Apoi a venit toamna si, pana in februarie 2018, pretul a scazut la 7.000 de dolari. In doar un an, preturile au crescut de la 4.900 USD in martie 2020 pentru a atinge un nou maxim de 60.000 USD sambata trecuta.

Unul dintre cei mai importanti factori care au determinat cresterea Bitcoin a fost intrarea fondurilor speculative si altor investitori institutionali in piata cripto

In fiecare an, oamenii declara Bitcoin (si Tesla) ca fiind istorie sau pe moarte. Din 2010, Bitcoin a fost declarat mort de aproximativ 400 de ori. Numarul acestor proclamatii a atins punctul culminant in 2017, dar tendinta a scazut; In 2020 s-au inregistrat cele mai putine predictii „necrologice” privind Bitcoin din ultimii opt ani. - Analiza Deutsche Bank

Analistii explica faptul ca Bitcoin este descentralizat si accesibil pe scara larga . Bitcoin, ca multe alte criptomonede, este operat privat; nu este emis de o banca centrala, guvern, economie sau teritoriu. Activul este un „token” digital fara suport sau valoare intrinseca.

Conceptul de criptomoneda a inceput in urma cu aproximativ 30 de ani, cand DigiCash a creat prima moneda virtuala din lume. A intrat in faliment in 1998, la mai putin de 10 ani de la crearea sa. Cea mai mai faimoasa criptomoneda, Bitcoin, a fost inventata in 2008 de un dezvoltator folosind pseudonimul de Satoshi Nakamoto. In total, in 2021 exista peste 5.000 de criptomonede in intreaga lume, dar Bitcoin este de departe in fruntea clasamentului in ceea ce priveste capitalizarea de piata. Capitalul actual al pietei Bitcoin este de peste patru ori mai mare decat cel al Ethereum.

Bitcoin este primul blockchain criptocurrency in lume. „Minerii” folosesc cod criptografic pentru a procesa cantitati mari de date fiind recompensati cu criptomoneda. Algoritmul de baza fixeaza cantitatea maxima de bitcoins la 21 de milioane de jetoane (tokeni) si, pana acum, un se estimeaza ca 18,7 milioane de bitcoini sunt in circulatie. Se estimeaza ca suma totala de 21 de milioane de bitcoin va fi minata in 2140.

Bitcoins si monedele fiat sunt diferite tipuri de active. In primul rand, in timp ce oferta de bitcoin este fixa, aceasta este nu este cazul monedelor traditionale. In al doilea rand, monedele fiduciare nu numai ca sunt sustinute de un intreg guvern

dar au si curs legal - este o obligatie legala sa le accepti ca mijloc de plata, ceea ce nu se aplica in cazul criptomonedelor.. In al treilea rand, instrumentele sustinute in dolari, cum ar fi TIPS, sunt utilizate pe termen lung, active cu risc scazut, in timp ce Bitcoin poate fi utilizat doar ca acoperire impotriva inflatiei. In al patrulea rand, riscul sistemic al Bitcoin este redus.

Orice cauzalitate este unidirectionala; adica valoarea dolarului SUA poate influenta direct pretul Bitcoin, dar nu invers, explica mai departe analistii bancari. Indicele valutar al dolarului SUA este de obicei invers corelat cu pretul Bitcoin. Natura acestei corelatii este inca neclara. In acest moment, nici macar nu este clar daca cresterea randamentelor are vreun efect direct asupra pretul Bitcoin.

https://www.dbresearch.com/PROD/RPS_EN-PROD/PROD0000000000517378/The_Future_of_Payments%3A_Series_2_Part_III__Bitcoin.pdf?undefined&realload=7STYoMNlwCDh1qn/H2RvpeCjK54aQvF2ZLI9pMTGp1O/LTrJGbrAPWHJuJ/uGd6gnWaTSfNNZ6qv~xAsMZ5xQg==

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani