Analiza BNR pe economie. Consiliul de Administratie a scris raportul
23 August 2024 17:05 Lumea Banilor 947Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a analizat piata muncii, dar si salariile.
In ceea ce priveste piata muncii, membrii Consiliului au apreciat ca tensiunile de pe piata si-au reluat in trimestrul II 2024 tendinta usoara de atenuare ce s-a intrerupt in trimestrul precedent, dar continua sa fie ridicate. In acest context, s-au facut referiri la scaderea semnificativa consemnata de efectivul salariatilor din economie in luna mai, dupa majorarea considerabila din aprilie, precum si la traiectoria gradual ascendenta parcursa de rata somajului in intervalul aprilie-iunie, pana la un nivel de 5,5 la suta, marginal inferior mediei de 5,6 la suta din a doua jumatate a anului trecut.
Deficitul fortei de munca, in scadere
S-a aratat, de asemenea, ca sondajele de specialitate din luna iulie indica intentii mai moderate de angajare pe orizontul foarte scurt de timp decat in trimestrul precedent, dar solide comparativ cu semestrul II 2023, precum si un deficit de forta de munca in scadere, fata de cel in crestere raportat de companii in primele doua trimestre ale anului curent.
In acelasi timp, s-a observat ca dinamica anuala de doua cifre a salariului mediu brut nominal s-a diminuat usor pe ansamblul lunilor aprilie-mai, pe seama descresterii acesteia in sectorul privat, iar dinamica similara a costului salarial unitar din industrie s-a redus mai pronuntat, in contextul unor ample fluctuatii lunare:
“Aceste dinamici raman insa inalte si preocupante din perspectiva potentialelor efecte exercitate asupra inflatiei viitoare, dar si asupra competitivitatii externe, au conchis membrii Consiliului, evocand si noua majorare a salariului minim brut pe economie efectuata in luna iulie 2024.
Totodata, s-a convenit ca decalajele persistente dintre cererea si oferta de forta de munca de pe anumite segmente ale pietei, dar mai cu seama dinamica salariilor din sectorul public constituie si in viitorul apropiat surse de potentiale presiuni suplimentare asupra salariilor si costurilor cu forta de munca din mediul privat. Influente de sens opus ar putea sa decurga, insa, din accentuarea recenta a trendului descendent al ratei inflatiei, precum si din recursul in crestere la angajati extracomunitari, au reiterat unii membri ai Consiliului”.