Analiza BNR pe economia Romaniei. Institutia condusa de Mugur Isarescu anunta cum stam
BNR da raportul pe economia Romaniei. Datele preliminare indica o crestere mai solida a economiei in termeni trimestriali in trimestrul IV 2024 decat cea previzionata, si in accelerare pronuntata, la 0,8 la suta, de la 0,1 la suta in trimestrul precedent. Evolutia implica scaderea dinamicii anuale a PIB la 0,7 la suta in trimestrul IV 2024, de la 1,2 la suta in trimestrul anterior, in conditiile unor evolutii mixte la nivelul componentelor cererii agregate.
Astfel, vanzarile cu amanuntul si-au accelerat cresterea pe ansamblul trimestrului IV 2024, in timp ce volumul lucrarilor de constructii si-a accentuat puternic declinul in octombrie-noiembrie in raport cu perioada similara a anului precedent. Variatia anuala a exporturilor de bunuri si servicii si-a redus si in trimestrul IV decalajul nefavorabil fata de cea a importurilor, care a scazut relativ mai pronuntat. Pe acest fond, deficitul comercial a continuat sa-si tempereze cresterea in termeni anuali, insa deficitul de cont curent si-a accelerat-o considerabil, in conditiile deteriorarii accentuate a balantelor veniturilor.
Piata muncii
Pe piata muncii, efectivul salariatilor din economie si-a accelerat cresterea in intervalul octombrie-noiembrie 2024 in raport cu trimestrul precedent, iar rata somajului BIM (Biroul International al Muncii) s-a redus in ultimele trei luni ale anului trecut pana la 5,2 la suta in decembrie, dupa ce a urcat la o valoare medie de 5,6 la suta in trimestrul III. Totodata, potrivit sondajelor de specialitate, intentiile de angajare pe orizontul foarte scurt de timp au cunoscut o redresare semnificativa in ianuarie 2025, dupa trei trimestre de scadere, iar deficitul de forta de munca raportat de companii s-a marit, corectandu-si aproape integral descresterea pronuntata din ultimul trimestru al anului trecut. Dinamica anuala a salariului brut nominal si mai cu seama cea a costului unitar cu forta de munca din industrie s-au redus in trimestrul IV 2024, ramanand insa la niveluri de doua cifre, dupa ce au urcat la 16,7 la suta, respectiv la 18,6 la suta in trimestrul precedent.
Randamentul titlurilor de stat
Principalele cotatii ale pietei monetare interbancare au inregistrat mici cresteri in a doua decada a lunii ianuarie 2025, iar apoi au ramas relativ constante. Randamentele pe termen lung ale titlurilor de stat si-au prelungit ascensiunea abrupta in prima parte a lui ianuarie, pentru ca spre finele lunii sa consemneze o corectie descendenta accentuata, pe fondul ameliorarii apetitului global pentru risc, dar si in conditiile atenuarii ingrijorarilor investitorilor financiari legate de perspectiva consolidarii bugetare ulterior anuntarii de catre autoritati a coordonatelor proiectului de buget pentru anul 2025. In aceasta conjunctura, cursul de schimb leu/euro s-a mentinut relativ stabil in ianuarie 2025 pe palierul mai inalt pe care a revenit la mijlocul trimestrului III 2024. In raport cu dolarul SUA, leul a continuat sa slabeasca relativ alert in prima parte a lunii ianuarie, dar a recuperat apoi deprecierea acumulata, ca urmare a evolutiei monedei americane pe pietele financiare internationale
Imprumuturile facute de romani, in crestere
Potrivit BNR, dinamica anuala a creditului acordat sectorului privat s-a marit marginal in decembrie 2024, la 8,9 la suta, de la 8,8 la suta in noiembrie, in conditiile in care accelerarea pe mai departe a cresterii imprumuturilor populatiei a fost insotita de stagnarea ritmului creditului acordat societatilor nefinanciare. Ponderea componentei in lei in creditul acordat sectorului privat si-a intrerupt trendul ascendent, reducandu-se la 70,1 la suta in decembrie 2024, de la 70,2 la suta in noiembrie.