ANALIZA BNR PE CURSUL LEU-EURO – Banca Nationala a Romaniei: “Riscurile la adresa comportamentului cursului de schimb leu/euro raman totusi ridicate”
23 February 2024 16:19 Lumea Banilor 1293Lumea Banilor prezinta analiza Bancii Nationale a Romaniei cu privire la cursul de schimb leu/euro. Potrivit BNR, cursul de schimb leu/euro a cunoscut o ajustare ascendenta la mijlocul lunii ianuarie 2024, dar mai modesta decat cele evidentiate in regiune si succedata de o relativa stabilizare pe noul palier.
In raport cu dolarul SUA, leul s-a depreciat doar usor, in conditiile in care moneda americana a tins sa se intareasca dupa pierderea de valoare suferita in decembrie 2023 pe pietele financiare internationale: “Cursul de schimb leu/euro a cunoscut o ajustare ascendenta la mijlocul lunii ianuarie 2024, dar mai modesta decat cele evidentiate in regiune si succedata de o relativa stabilizare pe noul palier. Si in raport cu dolarul SUA, leul s-a depreciat doar usor, in conditiile in care moneda americana a tins sa se intareasca dupa pierderea de valoare suferita in decembrie pe pietele financiare internationale”.
Iata analiza BNR:
“In discutiile privind conditiile financiare, membrii Consiliului au facut referiri la principalele cotatii ale pietei monetare interbancare, care au inregistrat mici scaderi si in prima luna din 2024, in timp ce randamentele pe termen mediu si lung ale titlurilor de stat s-au reinscris si s-au mentinut pe o traiectorie usor ascendenta pana in ultima decada a lui ianuarie – relativ in linie cu evolutiile din economiile avansate si din regiune –, in contextul unei noi revizuiri a asteptarilor investitorilor privind perspectiva ratei dobanzii Fed, cu impact si asupra apetitului global pentru risc.
In aceasta conjunctura, cursul de schimb leu/euro a cunoscut o ajustare ascendenta la mijlocul lunii ianuarie 2024, dar mai modesta decat cele evidentiate in regiune si succedata de o relativa stabilizare pe noul palier. Si in raport cu dolarul SUA, leul s-a depreciat doar usor, in conditiile in care moneda americana a tins sa se intareasca dupa pierderea de valoare suferita in decembrie pe pietele financiare internationale.
Riscurile la adresa comportamentului cursului de schimb leu/euro raman totusi ridicate, au apreciat membrii Consiliului, evocand dimensiunea inca considerabila a dezechilibrului extern si incertitudinile asociate procesului de consolidare fiscala, precum si perspectiva ratelor dobanzilor reprezentative al bancilor centrale majore si actualele tensiuni geopolitice.
In acelasi timp, s-a observat ca dinamica anuala a creditului acordat sectorului privat si-a accentuat ascensiunea in decembrie 2023 in raport cu precedentele doua luni, ajungand la 6,4 la suta, de la 5,4 la suta in noiembrie, pe fondul continuarii accelerarii cresterii componentei in lei, dar si in conditiile incetinirii scaderii ritmului creditului in valuta, reflectand cu precadere evolutiile de pe segmentul societatilor nefinanciare. Ponderea componentei in lei in creditul acordat sectorului privat s-a redus marginal in decembrie 2023, la 68,4 la suta, de la 68,5 la suta in noiembrie”.