ANAF si-a depasit planul de colectare: grad de realizare de 100,6%. Ministrul de Finante anunta un plus de 1,2 miliarde lei fata de planul asumat la inceputul anului
Ministrul de Finante, Marcel Bolos (foto), anunta ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a depasit planul de colectare in primele sase luni din 2024. Astfel, gradul de realizare este de 100,6% incasari venituri bugetare, respectiv un plus de 1,2 miliarde lei fata de planul asumat la inceputul anului.
Bolos precizeaza intr-o postare pe Facebook ca datele pentru primul semestru din 2024 arata incasari totale de 218,5 miliarde lei, crestere cu 17,8%, cu 33,04 miliarde lei mai mult decat in perioada similara din 2023. In ceea ce priveste incasarea TVA, exista un plus de 6,58 miliarde lei (crestere cu 15,6%).
Au crescut incasarile, dar si amenzile aplicate firmelor:
“Desi la nivel global, in prima jumatate a anului numarul controalelor este similar celui de anul trecut, s-au aplicat mai multe sanctiuni, ceea ce ne arata o crestere a nivelului de eficienta”.
Iata anuntul facut de Marcel Bolos:
“Stiti ca am recurent discutii cu Directiile Generale Regionale ale Finantelor Publice din toata tara, pentru a evalua actiunile intreprinse pentru colectarea eficienta si pentru combaterea evaziunii fiscale.
Vin astazi cu o veste buna: ANAF si-a depasit planul de colectare in primele sase luni din 2024. Avem un grad de realizare de 100,6% a programului de incasari venituri bugetare, respectiv un plus de 1,2 miliarde lei fata de planul asumat la inceputul anului.
Datele pentru primul semestru din 2024 arata incasari totale de 218,5 miliarde lei, crestere cu 17,8%, cu 33,04 miliarde lei mai mult decat in perioada similara din anul 2023. In ceea ce priveste incasarea TVA, avem si aici un plus de 6,58 miliarde lei (crestere cu 15,6%).
Sigur ca cerintele de imbunatatire a activitatii vor fi intotdeauna valide si reflecta dorinta noastra comuna de a avea un sistem fiscal cat mai echitabil si mai eficient.
In acest sens, nu pot fi negate progresele importante in atingerea planului nostru de colectare a veniturilor, si vreau sa subliniez rolul pe care digitalizarea ANAF il are in acest proces.
Chiar daca masurile implementate nu sunt pe placul tuturor si unele schimbari au fost cel putin provocatoare, digitalizarea insemna ca de la luna la luna vom avea inspectii fiscale mai putin impovaratoare pentru contribuabili si mai putin costisitoare pentru ANAF, cu o abordare mai uniforma in cadrul analizei de risc si din partea inspectorilor aflati in control.
Desi la nivel global, in prima jumatate a anului numarul controalelor este similar celui de anul trecut, s-au aplicat mai multe sanctiuni, ceea ce ne arata o crestere a nivelului de eficienta.
Cel mai important aspect este ca digitalizarea ne permite sa protejam si sa respectam contribuabilii onesti, permitandu-le sa isi desfasoare activitatea fara interventii inutile din partea autoritatilor fiscale.
In final, asa cum am mai spus-o in trecut, fiecare leu colectat corect este o investitie in viitorul colectiv al romanilor, contribuind la dezvoltarea infrastructurii, sanatatii, educatiei si altor domenii vitale pentru imbunatatirea calitatii vietii romanilor”.