ANAF nu va mai administra datoriile societatilor de stat. Ordonanta de Urgenta pentru atragerea de investitori si pastrarea locurilor de munca, adoptata in Guvern (Document)
16 May 2024 14:47 Lumea Banilor 714Guvernul a adoptat joi, 15 mai 2024, proiectul care prevede transferul unor creante bugetare restante ale societatilor cu capital de stat de la Agentia de Administrare Fiscala (ANAF) catre Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS). Motivul pentru care a fost elaborata Ordonanta de urgenta privind reglementarea cadrului general de preluare de catre Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a unor creante bugetare restante aflate in administrarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala asupra unor societati cu capital majoritar sau integral de stat este atragerea de investitori.
Conform notei de fundamentare, Statul Roman prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului si/sau Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului este actionar majoritar sau integral la societati in domenii vitale ale economiei nationale. In baza procedurilor specifice, AAAS poate contribui la atragerea unor investitori interesati sa dezvolte segmentul de activitate al acestor societati.
Pastrarea locurilor de munca
Prin procedura de preluare a creantelor propusa de catre AAAS, statul intentioneaza sa monitorizeze printr-o singura institutie maximizarea recuperarii creantelor, cu rezultate benefice asupra activitatii economice a acestor societati, procedura care va contribui la cresterea gradului de incasare a creantelor, concomitent cu dezvoltarea activitatii prin atragerea unor potentiali investitori. Iar acest lucru va avea un impact social deosebit prin pastrarea locurilor de munca aflate in acest moment in pericol:
"Din perspectiva creditorului trebuie adoptate masuri care sa contribuie la restructurarea activitatii societatilor si nu la simpla lichidare a patrimoniului societatii, scopul fiind totusi acela de maximizare a gradului de recuperare a creantelor. Neadoptarea masurilor in regim de urgenta genereaza acumularea datoriilor care conduc inevitabil la falimentul si incetarea activitatii societatilor.
Fac obiectul preluarii de catre AAAS creantele bugetare, respectiv impozite, taxe, contributii, amenzi si alte venituri ale bugetului general consolidat, inclusiv accesorii, administrate de ANAF prin organul fiscal competent, asupra unor societati cu capital majoritar sau integral de stat”.
>>Nota de fundamentare a proiectului de OUG