Grid star
eveniment

ANAF incepe razboiul cu evazionistii. Guvernul a emis hotararea privind organizarea Fiscului (Document)

Guvernul a adoptat joi, 23 mai 2024, Hotararea pentru modificarea si completarea HG 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Principala modificare introdusa de actul normativ se refera la:

-modificarea numarului maxim de posturi cu care va functiona Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), incluzand aparatul propriu si structurile subordonate, respectiv de 22.507 posturi, ca urmare a majorarii numarului cu 220 de posturi pentru activitatea de antifrauda fiscala.

Masura are in vedere dezvoltarea si operationalizarea Sistemului national RO e-Sigiliu prin desfasurarea mai multor activitati de catre inspectorii antifrauda. Sistemul RO e-Sigiliu va asigura respectarea trasabilitatii transporturilor rutiere de bunuri cu risc vamal si fiscal pe teritoriul Romaniei si va imbunatati activitatea autoritatilor competente din administratia centrala prin modernizarea si adaptarea procedurilor si metodelor de supraveghere vamala si fiscala la realitatile actuale. Reformele preconizate prin implementarea Sistemului national RO e-Sigiliu sunt elaborate in acord cu PNRR.

Iata anuntul Guvernului:


“Actul normativ aprobat de Guvern prevede o serie de modificari ale actului normativ de organizare si functionare al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), in vederea corelarii cu noile reglementari legislative.
Principalele modificari introduse de actul normativ se refera la:
- modificarea numarului maxim de posturi cu care va functiona Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), incluzand aparatul propriu si structurile subordonate, respectiv de 22.507 posturi, ca urmare a majorarii numarului cu 220 de posturi pentru activitatea de antifrauda fiscala.
Masura are in vedere dezvoltarea si operationalizarea Sistemului national RO e-Sigiliu prin desfasurarea mai multor activitati de catre inspectorii antifrauda.

Sistemul RO e-Sigiliu

Sistemul RO e-Sigiliu va asigura respectarea trasabilitatii transporturilor rutiere de bunuri cu risc vamal si fiscal pe teritoriul Romaniei si va imbunatati activitatea autoritatilor competente din administratia centrala prin modernizarea si adaptarea procedurilor si metodelor de supraveghere vamala si fiscala la realitatile actuale. Reformele preconizate prin implementarea Sistemului national RO e-Sigiliu sunt elaborate in acord cu PNRR.
-eliminarea competentele in domeniul vamal ce reveneau Directiei generale antifrauda fiscala;
-preluarea la nivel central a Directiei generale de administrare a marilor contribuabili si pierderea, de catre aceasta a personalitatii juridice.
-reorganizarea activitatii Directiei generale de executare silita cazuri speciale dintr-o activitate concentrata la nivelul aparatului propriu al ANAF, care si-a indeplinit scopul pentru care a fost creata, ca structura de nivel central, care sa continue sa desfasoare o activitate de coordonare si indrumare a celor doua tipuri de activitati principale (executari silite cazuri speciale si valorificarea bunurilor) ce vor reveni, la nivel operativ, la unitatile subordonate Agentiei (directiilor generale regionale ale finantelor publice);
 -reorganizarea activitatii Directiei generale antifrauda fiscala (DGAF) prin utilizarea functiei publice specifice - inspector antifrauda si asezarea activitatii operative a DGAF pe structuri judetene de antifrauda fiscala, care vor fi  operationalizate cu data de 1 ianuarie 2025, cu scopul eficientizarii activitatii si cresterii colectarii veniturilor la bugetul general consolidat".

>>Hotararea pentru modificarea si completarea HG 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala

>>Nota de Fundamentare a Hotararii pentru modificarea si completarea HG 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani