ANAF EXECUTA ORDINUL LUI CIUCA – Comisarii au iesit la "vanatoare” dupa ce premierul a anuntat ca exista un deficit de colectare a taxelor. Iata ce au facut in doar doua zile
Ordinul se executa, nu se discuta, iar Agentia Nationala de Administrare Fiscala se conformeaza. Astfel, dupa ce premierul Ciuca a anuntat ca exista un deficit de colectare a taxelor la bugetul de stat si a "ordonat” institutiilor abilitate sa rezolve situatia, comisarii au iesit la "vanatoare”.
In doar doua zile, au fost aplicate amenzi de peste 1,6 milioane de lei in domenii economice cu slaba conformare fiscala. Inspectorii Directiei generale antifrauda fiscala au verificat 378 operatori economici si au aplicat 329 sanctiuni contraventionale in valoare totala de 1.647.721 lei, din care amenzi in cuantum de 1.607.000 lei si confiscari in valoare totala estimata de 40.721 lei. Totodata, au fost estimate implicatii fiscale datorate suplimentar in valoare de 34.865 lei.
Iata anuntul ANAF:
"In perioada 24 - 29 aprilie, inspectorii Directiei generale antifrauda fiscala (DGAF) desfasoara actiuni de control operativ la nivel national, in scopul reducerii evaziunii fiscale din domeniul comertului cu amanuntul si prestarii serviciilor direct catre populatie, precum si in alte domenii economice in care, urmare analizelor de risc efectuate la nivelul institutiei pe baza informatiilor detinute, au fost identificate fenomene de indisciplina financiara ori slaba conformare la declarare.
Astfel, in primele doua zile ale acestei actiuni, inspectorii DGAF au verificat 378 operatori economici si au aplicat 329 sanctiuni contraventionale in valoare totala de 1.647.721 lei, din care amenzi in cuantum de 1.607.000 lei si confiscari in valoare totala estimata de 40.721 lei. Totodata, au fost estimate implicatii fiscale datorate suplimentar in valoare de 34.865 lei.
Cereti bonul fiscal!
Directia generala antifrauda fiscala din cadrul ANAF actioneaza permanent pentru destructurarea lanturilor tranzactionale organizate in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale si pentru reducerea evaziunii fiscale, in vederea atingerii obiectivului strategic de crestere a gradului de conformare voluntara la declarare si plata. Actiunile de control vor continua in perioada urmatoare, iar DGAF recomanda tuturor operatorilor economici sa fiscalizeze veniturile obtinute din activitatile desfasurate si ii indeamna pe cumparatori sa solicite bon fiscal pentru fiecare bun sau serviciu achizitionat”.
Controale la marii contribuabili
ANAF a anuntat si ce s-a intamplat in 2022 in urma controalelor facute la marii contribuabili. Au fost efectuate 300 de inspectii fiscale la operatorii economici incadrati in categoria „mari contribuabili”. Dintre inspectiile desfasurate, 68 au fost realizate pe baza delegarii de competente catre inspectorii din teritoriu. Totodata, au finalizate 109 inspectii, cu control anticipat, in vederea solutionarii solicitarilor de rambursare a TVA. Sumele stabilite suplimentar au fost in valoare totala de 557,8 milioane de lei, iar pierderea fiscala a fost diminuata cu 1,1 miliarde de lei.
Deficit de colectare
Premierul Nicolae Ciuca le-a cerut marilor contribuabili sa-si plateasca datoriile catre stat si a solicitat institutiilor cu atributii in acest domeniu sa se ocupe cat mai repede pentru rezolvarea situatiei. Potrivit sefului Executivului, la finalul primului trimestru s-a constatat ca exista un deficit in colectare, iar acesta apartine preponderent marilor contribuabili:
“Fac un apel public catre marii contribuabili sa isi plateasca datoriile catre stat si in acelasi timp dau o sarcina institutiilor statului sa faca in asa fel incat sa-si indeplineasca sarcinile de serviciu si sa asigure colectarea acestor venituri”.