Amnistia fiscala, prelungita cu o luna. Finantele au decis care este ultima zi in care se pot achita datoriile restante
Ministerul de Finante condus de Marcel Bolos (foto) a decis prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale pana la 20 decembrie 2024. Concret, termenul limita pentru depunerea notificarilor prin care se transmite intentia de a beneficia de amnistie ramane 25 noiembrie, dar se mareste termenul pentru emiterea certificatelor de atestare fiscala si efectuarea platii datoriilor restante pana la 20 decembrie.
Marcel Bolos a declarat ca a luat aceasta decizie pentru ca amnistia fiscala din 2024 a fost diferita fata de cele de pana acum.
“Fiind mai aproape de contribuabili si mult mai usor de accesat, a atras peste 120.000 de contribuabili care si-au prezentat deja intentia sa beneficieze.
Informarea contribuabililor cu privire la masurile fiscale adoptate, prin intermediul Postei Romane si a SPV, a determinat contribuabilii sa fie interesati sa-si achite obligatiile fiscale.
Totodata, formularele care s-au depus de catre contribuabili, notificarea si cererea de anulare, au fost simplificate, astfel incat pentru contribuabili accesarea acestor masuri fiscale sa fie o formalitate prin care sa isi manifeste intentia de a beneficia de aceste anulari de obligatii, iar pe de alta parte, sa aiba timpul necesar pentru a-si asigura lichiditatile financiare pentru achitarea obligatiilor bugetare”.
Beneficiile
Potrivit ANAF, persoanele fizice care inregistreaza obligatii bugetare principale restante la data de 31 august 2024 pot benefidia de amnistie:
a) Daca cuantumul obligatiilor bugetare principale este mai mic de 5.000 lei inclusiv – persoanele fizice pot beneficia de anularea unui procent de 50% din obligatiile bugetare principale, restante, cu conditia sa fie stinse in procent de 50% pana la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai tarziu de data de 25 noiembrie 2024;
b) In cazul in care cuantumul obligatiilor bugetare principale este mai mai mare de 5.000 lei - persoanele fizice pot beneficia de anularea unui procent de 25% din obligatiile bugetare principale, restante, cu conditia ca acestea sa fie stinse in procent de 75% pana la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai tarziu de data de 25 noiembrie 2024.
Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta 107/2024 pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare in domeniul gestionarii creantelor bugetare si a deficitului bugetar in anul 2024. Astfel, prin Ordinul 5521/2024 emis de Ministerul Finantelor se reglementeaza modalitatea prin care romanii pot cere anularea unor datorii.
OUG 07/2024 stabileste anularea accesoriilor (dobanzi si penalitati) pentru toate categoriile de debitori, persoane fizice sau juridice, in anumite conditii. Persoanele fizice cu datorii vor putea sa anuleze si o parte din suma principala pe care o datoreaza.
Toti contribuabilii care au datorii restante la data de 31 august 2024 (persoane fizice sau juridice, de drept public sau privat, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, persoane fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii liberale, unitati administrativ-teritoriale sau subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului Bucuresti ori institutii publice) pot beneficia de facilitatile fiscale de anulare a dobanzilor, penalitatilor, accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale (click aici pentru a citi mai multe).