AMNEZIA RAIFFEISEN – Banca nu mai stie cat trebuie sa plateasca dupa procesul pierdut (Documente)

1975

Daca in iulie 2020 Raiffeisen Bank Romania (RBRO) – condusa de Steven van Groningen (foto) – estima la peste 10 milioane de euro suma pe care ar fi urmat s-o plateasca in urma unui proces impotriva ANPC pe care il pierduse in luna februarie a aceluiasi an, acum banca pretinde ca nu mai stie cati bani trebuie sa le dea inapoi clientilor pe care i-a prejudiciat in urma majorarii abuzive a unor dobanzi la credite.

Caracterul abuziv al acestor cresteri de dobanzi a fost stabilit definitiv de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a respins contestatia RBRO impotriva Ordinului nr. 280/09.07.2014, emis de catre presedintele din acel moment al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Marius Dunca. Prin acest ordin, Dunca a obligat Raiffeisen sa returneze catre debitorii afectati sumele de bani achitate in plus cu titlu de dobanda, de la momentul operatiunii de restructurare si pana in prezent.

Mai exact, ANPC a constatat ca, prin operatiuni de restructurare a unor contracte de credit incheiate inainte de 2010, profitand de starea de vulnerabilitate a debitorilor aflati in dificultate de plata, Raiffeisen Bank Romania a majorat semnificativ dobanzile pe toata perioada contractuala, sub promisiunea eliminarii unor comisioane. In realitate, aceste comisioane au fost introduse in rata de dobanda aferenta creditului. Pe cale de consecinta, pentru o facilitate acordata debitorului pe o perioada scurta de timp (6 luni), acesta urma sa plateasca o rata a dobanzii majorata cu 20% pentru toata perioada contractuala ramasa pana la scadenta.

In paralel, pe langa Ordinul 280/2014, ANPC i-a aplicat bancii o amenda de 50.000 de lei pentru practici comerciale incorecte. Banca a pierdut definitiv si procesul intentat impotriva acestei amenzi (separat de litigiul vizand ordinul).

Ba ca-i laie, ba ca-i balaie, ba ca nu mai stie nimeni nimic

Lumea Justitiei a prezentat in detaliu aici si aici intregul proces dintre RBRO si ANPC. De data aceasta, Lumea Banilor va prezinta pozitia oscilanta a Raiffeisen in legatura cu prejudiciul pe care banca il estimeaza ca l-a creat prin majorarea abuziva a dobanzilor. Vorbim despre bani pe care institutia de credit va fi nevoita sa li-i inapoieze clientilor vizati de aceste practici comerciale incorecte. Totusi, deocamdata Protectia Consumatorilor nu a anuntat cum va aplica Raiffeisen Ordinul 280/2014, chiar daca hotararea definitiva a Inaltei Curti a fost motivata inca din prima jumatate a acestui an.

Mai exact, in iulie 2020, banca estima acest prejudiciu la 10 milioane de euro (vezi facsimil 1):

Mentionam ca la momentul actual nu este posibila o cuantificare exacta a impactului financiar a deciziei instantei, dar Raiffeisen Bank SA apreciaza ca este de asteptat un impact negativ de peste10 milioane euro. Banca va reveni cu estimarea exacta a impactului, la momentul la care acesta va fi cuantificat”.

In schimb, in mai 2021, cand a publicat forma finala a raportului aferent anului 2020, RBRO a scazut drastic nivelul estimarii, vorbind despre 16,667 milioane de lei – adica echivalentul a circa 3,33 milioane de euro (vezi pagina 235 a PDF-ului anexat la final, punctul c):

Ordinul 280 din data de 9 iunie 2014, primit de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor. In data de 6 februarie 2020, Inalta Curte de Casatie si Justitie a solutionat recursul initiat de Banca impotriva dosarului nr. 988/2/2015 emis de ANPC si astfel Banca a pierdut actiunea in anularea ordinului. Acest dosar are ca obiect anularea ordinului 280/2014 emis de ANPC in ceea ce priveste metoda de restructurare ce include comisionul de administrare in marja de dobanda.

In iulie 2014, ANPC a emis o decizie aplicabila Bancii, solicitand acesteia stoparea practicii prin care comisionul de administrare este inclus in marja de dobanda cu ocazia restructurarii creditelor. Desi modalitatea de includere a comisionului este reglementata in cadrul contractelor de credit, in opinia autoritatii aceste prevederi nu sunt suficient de clare.

In urma deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie in dosarul nr. 988/2/2015 si in baza opiniei externe primite, Banca este in curs de implementare a ordinului. Provizionul inregistrat pentru acest caz este in suma de 16.667 mii RON.

Ultima pozitie transmisa de catre Raiffeisen Bank Romania dateaza din august 2021. Astfel, intr-un punct de vedere trimis la solicitarea publicatiei Financialintelligence.ro, RBRO s-a ferit sa mai avanseze vreo cifra:

In baza deciziei, banca a trecut la implementarea ordinului ANPC in conformitate cu care comisionul de administrare nu putea fi inclus in marja de dobanda la restructurarea creditelor. Astfel, dupa refacerea calculelor potrivit principiului ca marja de dobanda si comisionul sunt elemente distincte, banca va restitui clientilor eventualele sume colectate in plus, iar in situatia clientilor la care din acest calcul ar rezulta sume de platit in plus de catre clienti, banca va renunta la aceste sume pentru a nu-i afecta pe clienti.

Toate aceste aspecte au fost comunicate de catre banca ANPC la sfarsitul anului 2020. Impactul acestor masuri nu poate fi determinat cu exactitate in acest moment.

* Cititi aici raportul Raiffeisen pe 2020

1 comentariu la “AMNEZIA RAIFFEISEN – Banca nu mai stie cat trebuie sa plateasca dupa procesul pierdut (Documente)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole