Grid star
companii

AMENZILE APLICATE DE ASF EUROINS – Deciziile care au fost validate de instanta (Document)

Autoritatea pentru Supraveghere Financiara (ASF) a amendat Euroins in multe randuri, sanctiunile fiind validate de instante. Lumea Banilor prezinta deciziile luate de Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara in legatura cu societatea Euroins Romania, careia i-a fost retrasa autorizatia de functionare.

Potrivit ASF, in februarie 2020, echipa de control a Autoritatii constata mai multe nereguli la societatea Euroins Romania. Printre acestea, nerespectarea termenelor legale privind instrumentarea si termenele de plata a despagubirilor, dar si lipsa unor proceduri conforme pentru instrumentarea dosarelor de dauna sau constituirea unor rezerve subevaluate. Societatea este sanctionata cu amenda si i se impune un plan de masuri care consta, printre altele, in imbunatatirea sistemului informatic si revizuirea tuturor dosarelor de dauna din sold pana la data de 31.12.2020.

In septembrie 2020, in urma a doua controale, unul inopinat si unul permanent, ASF constata abateri in ceea ce priveste constituirea rezervei de daune si a rezervei de prime, precum si nedetinerea de fonduri proprii eligibile care sa acopere cerinta minima de capital (MCR) si cerinta de capital de solvabilitate (SCR).

Abaterile constatate de ASF

ASF anunta ca Euroins este sanctionata cu amenda si ii este impus un nou plan de masuri. In decembrie 2021, in urma unui control periodic, ASF constata mai multe abateri:

-neconstituire rezerve regim national si Solvabilitate II;

-evidenta neadecvata a dosarelor de daune, nerespectarea prevederilor legale privind instrumentarea si termenele de plata a despagubirilor, nedetinere de fonduri proprii necesare acoperirii SCR.

Control inopinant

ASF precizeaza ca in martie 2022, un control inopinat si unul permanent releva ca societatea Euroins se afla in continuare in situatia de a nu detine fondurile proprii necesare pentru acoperirea SCR.

“Se constata, de asemenea, perpetuarea intarzierilor in constatarea daunelor, precum si neplata penalitatilor. Societatii i se impune revizuirea planului de redresare in asa fel incat asiguratorul sa fie capitalizat, sa isi creasca ponderea Primelor Brute Subscrise (PBS) din asigurari non-RCA si sa refaca procedurile de gestionare a dosarelor de dauna. Societatea prezinta ASF un plan de redresare si se angajeaza ca pana la data de 30 iunie 2022 sa restabileasca fondurile necesare pentru acoperirea SCR. De asemenea, societatea se angajeaza sa isi majoreze fondurile proprii prin doua imprumuturi subordonate, in valoare totala de 100 de milioane de lei. In iulie 2022, societatea este inca o data sanctionata, pentru netransmiterea in termenul legal a situatiilor financiare. Pe date de 2 august 2022, la patru luni de la expirarea termenului legal, Euroins a depus situatiile financiare auditate. Subliniem ca opinia auditorului este una cu rezerve, acesta precizand ca nu a obtinut ‘probe de audit suficiente si adecvate’ pentru a certifica ca societatea indeplineste conditiile de solvabilitate. Auditorul nu a putut stabili nivelul ajustarilor necesare pentru ca societatea sa indeplineasca aceste cerinte”.

*Citi aici istoricul sanctiunilor aplicate Euroins Romania de catre ASF si deciziile instantelor, care confirma, pe fond sau definitiv, masurile dispuse de Autoritate

*Cititi aici raportul ASF

 

 

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani