AMENZI PENTRU MUNCA NEDECLARATA – Bilantul Inspectiei Muncii

538

foto: evz.ro

Din 1.053 de angajatori din domeniul constructiilor controlati de inspectorii de munca, 122 au fost amendati pentru munca nedeclarata. au fost depistate 248 de persoane prestand munca nedeclarata, pentru care li s-au aplicat angajatorilor amenzi in valoare de 4.720.000 lei.

In perioada 5-7 octombrie 2022 s-au desfasurat, la nivel national, actiuni de control pentru identificarea cazurilor de munca nedeclarata la angajatorii care isi desfasoara activitatea in domeniul constructiilor, precum si pentru verificarea respectarii de catre angajatori a prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca. Inspectorii de munca au verificat:
-angajarea personalului (inclusiv transmiterea contractelor individuale de munca in aplicatia REVISAL, in termenul legal si utilizarea muncii copiilor si a tinerilor);
-timpul de munca si timpul de odihna;
-repausuri periodice (repausul saptamanal, repausul zilnic, sarbatorile legale);
-garantarea in plata a salariului minim in constructii.

Sanctiuni pentru angajatori

Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat, a declarat ca au fost depistate 248 de persoane prestand munca nedeclarata, pentru care li s-au aplicat angajatorilor amenzi in valoare de 4.720.000 lei, iar pentru situatiile de munca subdeclarata amenda a fost de 8.000 lei. 4 angajatori au fost sanctionati pentru utilizarea muncii nedeclarate a tinerilor cu varsta cuprinsa intre 15 – 18 ani. Pentru incalcari in domeniul relatiilor de munca, altele decat munca nedeclarata si subdeclarata, s-au aplicat amenzi in valoare de 224.300 lei.
Inspectorii de munca au depistat un numar de 50 de salariati pentru care nu s-a garantat nivelul salariului prevazut de O.U.G. nr. 114/2018. Scopul campaniei a fost acela de crestere a gradului de constientizare, atat a angajatilor cat si a angajatorilor in ceea ce priveste necesitatea aplicarii si respectarii legislatiei muncii pentru diminuarea cazurilor de munca nedeclarata si subdeclarata. La acest capitol, suntem in fata unui paradox, intrucat, din practica, interactionand cu angajatorii, ne este semnalata o criza acuta de forta de munca in acest domeniu, insa, cu toate acestea, foarte multi angajatori recurg la folosirea lucratorilor fara intocmirea de forme legale de munca, cu toate dezavantajele, pentru angajat si angajator, care decurg de aici”, a precizat Bratu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole