Grid star
eveniment

AMENZI LA JUMATATE – Proiectul a trecut de Senat: “Unele autoritati de control abuzeaza de prevederile legii” (Document)

Proiectul de lege care care stabileste ca amenzile se injumatatesc daca sunt achitate in 15 zile de la aplicarea sanctiunii a fost adoptat tacit. Senatul va lua act in sedinta de luni, 18 martie 2024, de implinirea termenului de adoptare a initiativei legislative pentru abrogarea art. LVIII din Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung. Urmeaza votul final in Camera Deputatilor.

Proiectul a fost initiat de mai multi parlamentari PNL, printre care si ex-ministrul Energiei, Virgil Popescu (foto). Acestia critica Ordonanta de Guvern, devenita Legea 296/2023, prin care nu se mai poate reduce valoarea amenzilor (o masura care a fost votata si de ministrii liberali).
Initiatorii, care au cerut dezbaterea proiectului in procedura de urgenta, au acuzat ca dupa intrarea in vigoare a legii s-a creat un tratament discriminatoriu in ceea ce priveste regimul sanctiunilor contraventionale, iar unele autoritati de control, cum ar fi ANAF, abuzeaza de prevederi pentru a genera, pe termen scurt, un volum mai mare al incasarilor bugetare.
​Potrivit prevederilor art.16 alin. (1) si art.28 alin. (1) din Ordonanta Guvernului 2/2001, contravenientul putea achita, in termen de cel mult 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului-verbal, jumatate din minimul amenzii. Insa, prin art. LVIII din Legea 296/2023, contravenientii sanctionati in baza prevederilor acestei legi nu mai  beneficiaza de posibilitatea achitarii in termen de 15 zile a jumatate din minimul amenzii.

Statul nu incaseaza, amenzile sunt contestate in instanta

Autorii proiectului de lege precizeaza ca anularea posibilitatea platii amenzilor la jumatate din valoarea lor in termen de 15 zile genereaza mari disfunctionalitati in activitatea operatorilor economici sanctionati, in timp ce pretinsa crestere a veniturilor la bugetul de stat nu se produce. Totodata, acestia semnaleaza inclusiv o incarcare a instantelor cu dosare in care sunt contestate amenzile contraventionale primite, ceea ce duce automat la o majorare a cheltuielilor publice generata de procedurile judiciare. Nu in ultimul rand, sunt semnalate aparitia unor abuzuri din partea institutiilor de control, precum ANAF, abuzuri generate de dorinta de a colecta cat mai multi bani, chiar si cu aplicarea cat mai multor amenzi: 
"Din pacate, desi masura a fost adoptata sub argumentul eronat ca va genera mai multe venituri la bugetul de stat pe termen scurt, acest lucru nu se intampla in realitate si genereaza grave disfunctii in activitatea operatorilor economici romani sanctionati si a altor institutii ale statului -instantele de judecata, de exemplu. 
Astfel, numarul amenzilor contraventionale contestate in instanta creste, fara ca acest lucru sa genereze mai multe venituri bugetare. Dimpotriva, cresc cheltuielile publice prin grevarea instantelor de judecata cu un numar urias de dosare. De asemenea, dupa intrarea in vigoare a legii se creeaza un tratament discriminatoriu in ceea ce priveste regimul sanctiunilor contraventionale, iar unele autoritati de control (de ex. ANAF) abuzeaza de prevederile art. LVIII din Legea nr.296/2023, pentru a genera, pe termen scurt, un volum mai mare al incasarilor bugetare”.




>>Expunerea de motive a proiectului de Lege pentru abrogarea LVIII din Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani