Amenzi de 10.000 lei pentru functionarii ANAF: nerespectarea de catre organele fiscale a obligatiei de a organiza intalnirea cu contribuabilul in vederea demararii procedurii de mediere va fi considerata contraventie (Document)
27 May 2024 16:50 Lumea Banilor 1212Functionarii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) ar putea fi amendati daca nu vor respecta termenele pentru trimiterea comunicarilor catre contribuabili, prevede propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala initiata de mai multi parlamenti ai Uniunii Salvati Romania (USR).
Astfel, nerespectarea de catre organele fiscale a obligatiei de a organiza intalnirea cu contribuabilul in vederea demararii procedurii de mediere va fi considerata drept contraventie si va fi pedepsita cu amenda de la 2.000 lei la 10.000 lei, amenda urmand sa fie aplicata functionarilor ce aveau obligatia de a indeplini procedura, daca proiectul aflat in prezent in Senat va fi adoptat.
Potrivit legii, dupa depunerea procedurii de mediere, executarea silita inceteaza pana la finalizarea medierii. Dar exista cazuri in care ANAF nu raspunde in termen, nu raspunde luni de zile sau niciodata, drept pentru care executarea silita continua, fara a da contribuabilului posibilitatea de a aduce clarificari.
Contribuabilii au la dispozitie 15 zile sa initieze procedura de mediere, pentru a aduce clarificari. Procedura opreste executarea silita. ANAF trebuie sa raspunda la notificarea de mediere in maximum 10 zile si sa organizeze intalnirea cu contribuabilul, procedura finalizata prin incheierea unui proces-verbal in care se consemneaza solutiile identificate. Ulterior, contribuabilul are 15 zile sa plateasca sumele datorate, iar daca nu o face, ANAF continua masurile de executare silita, arata initiatorii.
Responsabilizarea organelor fiscale
Senatorul USR, Cristian Bordei, sustine ca masura propusa va avea ca efect responsabilizarea organelor fiscale, cu atat mai mult cu cat, ca urmare a neindeplinirii obligatiilor lor, contribuabilii sufera consecinte majore, precum executarea silita sau blocarea conturilor:
”Exista foarte multe situatii in care contribuabilii sunt executati abuziv de catre organul fiscal, fara sa existe clarificarea obligatiei fiscale inscrise in somatie. In astfel de cazuri, contribuabilul are dreptul sa solicite, conform legii, initierea procedurii de mediere, pe parcursul careia executarea silita se suspenda, insa adesea ANAF ignora pur si simplu termenele legale prevazute pentru aceasta procedura. De cele mai multe ori, victimele acestei incalcari a legii de catre organele fiscale/ANAF sunt, in majoritate, persoane cu venituri mici, varstnici cu pensii infime, familii cu mai multi copii, familiile monoparentale, categorii care nu isi permit sa apeleze la consultanta de specialitate sau la avocati”.