AMENDAMENT PENTRU IEFTINIREA PRODUSELOR AGRO-ALIMENTARE – Aviz favorabil in Senat pentru proiectul de lege care ar trebui sa scada preturile la raft: “Cooperativele agricole si membrii acestora beneficiaza de scutire de la plata tarifului” (Documente)
Aviz favorabil in Senat cu privire la ieftinirea produselor agro-alimentare si, implicit , scaderea pretului pe care il plateste consumatorul final. Comisia pentru agricultura, industrie alimentara si dezvoltare rurala a decis sa sustina propunerea legislativa pentru completarea art.76 din Legea 566/2004 a cooperatiei agricole initiata de mai multi parlamentari PNL, printre care si ex-ministrul Energiei, Virgil Popescu (foto).
Proiectul prevede ca in scopul stimularii activitatii cooperativelor agricole in colectarea de produse agro-alimentare (legume, fructe, lapte, etc), se propune ca antreprenorii sa fie scutiti de la plata tarifului de drum. Comisia pentru agricultura a dat aviz favorabil, formuland insa un amendament.
Forma initiala stipula ca:
“Activitatea cooperativelor agricole beneficiaza de scutirea membrilor cooperatori de la plata tarifului pentru amplasarea si/sau de accesul in zona drumului prevazut de Ordonanta Guvernului 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificarile si completarile ulterioare”.
Prin amendamentul propus se cere sa fie inclusi si membrii cooperativelor:
“Cooperativele agricole si membrii acestora beneficiaza de scutire de la plata tarifului pentru amplasarea si/sau de accesul in zona drumului prevazut de Ordonanta Guvernului nr.43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificarile si completarile ulterioare”.
Explicatiile initiatorilor
Initiatorii proiectului de lege explica faptul ca din cauza taxei de drum produsele care ajung la raft sunt mai scumpe. Ca exemplu, producatorul de lapte vinde litrul la 1,8-2 lei, iar la consumatorul final ajunge la peste 6-7 lei. Initiatorii sustin ca daca aceasta taxa nu s-ar mai plati, automat ar mai scadea si preturile.
De asmenea, potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului 43/1997 privind regimul drumurilor, administratorul drumului care a emis acordul prealabil si autorizatia de amplasare si/sau de acces in zona drumului pentru amplasarea, accesul si utilizarea zonei drumului percepe anual un tarif. Iar pentru amplasarea si accesul in zona drumului, beneficiarul, cu exceptia operatorului economic care realizeaza serviciul public de interes national sau local, are obligatia incheierii cu administratorul drumului public a contractului pentru utilizare si acces in zona drumului public cu plata tarifelor corespunzatoare. Or, arata initiatorii proiectului de lege, nivelul ridicat al acestor tarife descurajeaza puternic activitatea cooperativelor agricole care nu inregistreaza un rulaj de marfuri si o profitabilitate care sa le permita sa acopere tarifele datorate pentru amplasare si/sau de acces in zona drumului. Motiv pentru care se propune scutirea de la plata taxei de drum.
* Cititi aici proiectul de lege pentru completarea art.76 din Legea 566/2004 a cooperatiei agricole
* Cititi aici expunerea de motive a proiectului de lege pentru completarea art.76 din Legea 566/2004 a cooperatiei agricole
*Cititi aici avizul Comisiei pentru agricultura