AMENDA PENTRU EVAZIUNE FISCALA – CCR a dat verdictul

2105

Curtea Constitutionala a luat in discutie in sedinta din 17 februarie 2021 sesizarile formulate de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectiile Unite, de Guvernul Romaniei si de Avocatul Poporului cu privire la dispozitiile Legii privind modificarea si completarea Legii 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.

Cu majoritate de voturi, CCR a respins, ca neintemeiata, obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca sunt constitutionale, in raport cu criticile formulate, dispozitiile Legii privind modificarea si completarea Legii nr.241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.

Legea prevede ca se poate aplica pedeapsa cu amenda, si nu cea a inchisorii in cazul persoanelor acuzate de evaziune fiscala pana la 100.000 de euro care achita integral prejudiciul.

Iata articolele din lege:

„Art. 10 – (1)

In cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazute la art. 8 si 9, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depaseste 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda.
Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica pedeapsa cu amenda.”.

La articolul 10, dupa alineatul (1) se introduc doua noi alineate, alin. (1/1) si (1/2 ), cu urmatorul cuprins:

„(1/1 )
In cazul savarsirii uneia dintre infractiunile prevazute la art. 8 si 9, daca in cursul urmaririi penale sau in cursul judecatii pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitatile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseste, facandu-se aplicarea dispozitiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, cu modificarile si completarile ulterioare.

(1/2) Dispozitiile prezentului articol se aplica tuturor inculpatilor chiar daca nu au contribuit la acoperirea prejudiciului prevazut la alin. (1) si (1/1 )”.

*Cititi aici legea

2 comentarii la “AMENDA PENTRU EVAZIUNE FISCALA – CCR a dat verdictul

  1. @ Dacă ăia 20% din baza de calcul, peste dobânzi și penalități „contribuie” la inflație, parlamentul și judecătorii de la CCR contribuind și la „constituționalizarea” inflației,? Remarcați și că banii ar trebui să aibă corespondent în bunuri, valori, servicii, ? Despre modificările la legea despre evaziunea fiscală, ?
    & Observați și că CCR a dat și o decizie de neconstituționalitate și despre „confiscările” de venituri la impozitarea pensiilor de valoare mai mare, ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole