Grid star
companii

Amenda de peste 9 milioane euro aplicata unei companii farmaceutice de Consiliul Concurentei, confirmata de Inalta Curte

Consiliul Concurentei anunta ca Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) condusa de Corina Corbu (foto) a confirmat definitiv “incalcarea Legii Concurentei de catre Roche Romania SRL, care a abuzat de pozitia sa dominanta pe piata unor produse oncologice din Romania”. Amenda aplicata a fost de peste 9 milioane euro.

Autoritatea de concurenta a sanctionat in 2019 compania farmaceutica Roche Romania SRL cu amenzi in valoare totala de 44,168 milioane lei (9,47 milioane euro) pentru adoptarea unei strategii menite sa elimine concurenta la licitatiile publice pentru medicamentele care contin rituximab, trastuzumab, cu scopul de a intarzia intrarea pe piata a unor medicamente biosimilare. Astfel, potrivit Consiliului Concurentei, Roche a vandut medicamentele ce contineau Rituximab si Trastuzumab catre distribuitorii parteneri, care i-au fost si concurenti la licitatii, dar pretul oferit acestora a fost mai mare decat pretul sau de ofertare la licitatiile publice. 
“In felul acesta, Roche si-a eliminat concurenta la licitatii, deoarece distribuitorii nu au putut participa in cadrul acestor proceduri in conditii rezonabile, care sa le asigure desfasurarea activitatii in mod eficient (profitabil). Roche a contestat decizia de sanctionare, dar atat prima instanta (Curtea de Apel Bucuresti), cat si Inalta Curte de Casatie si Justitie au respins actiunea companiei farmaceutice ca fiind neintemeiata”, precizeaza Consiliul Concurentei.

Prezentam comunicatul Consiliului Concurentei:

“Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat definitiv incalcarea Legii Concurentei de catre Roche Romania SRL, care a abuzat de pozitia sa dominanta pe piata unor produse oncologice din Romania. Autoritatea de concurenta a sanctionat, in anul 2019, compania farmaceutica Roche Romania SRL cu amenzi in valoare totala de 44,168 milioane lei (9,47 milioane euro) pentru adoptarea unei strategii menite sa elimine concurenta la licitatiile publice pentru medicamentele care contin rituximab, trastuzumab, cu scopul de a intarzia intrarea pe piata a unor medicamente biosimilare.
Astfel, Roche a vandut medicamentele ce contineau Rituximab si Trastuzumab catre distribuitorii parteneri, care i-au fost si concurenti la licitatii, dar pretul oferit acestora a fost mai mare decat pretul sau de ofertare la licitatiile publice. In felul acesta, Roche si-a eliminat concurenta la licitatii, deoarece distribuitorii nu au putut participa in cadrul acestor proceduri in conditii rezonabile, care sa le asigure desfasurarea activitatii in mod eficient (profitabil). Roche a contestat decizia de sanctionare, dar atat prima instanta (Curtea de Apel Bucuresti), cat si Inalta Curte de Casatie si Justitie au respins actiunea companiei farmaceutice ca fiind neintemeiata. Reamintim ca Roche a mai fost sanctionata pentru ca, in aceeasi perioada, 2017 – 2019, a implementat o strategie pentru a impiedica vanzarile de medicamente concurente, mai ieftine, care contin substanta activa Erlotinib. Din strategia Roche au facut parte directionarea pacientilor catre propriul produs, mai scump, Tarceva, prin cardul de pacient Roche si call center-ul Roche, si acoperirea diferentei de pret ce ar fi trebuit platita de catre pacienti la achizitia Tarceva, pentru ca acestia sa nu cumpere un alt medicament similar. Si in acest caz, Roche a contestat la Curtea de Apel Bucuresti, dar instanta a mentinut decizia Consiliului Concurentei. Compania a inaintat recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie”. 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani