Ambasadorul SUA pune cruce locurilor de veci
Senzational! Sau o adevarata bomba atomica, dupa cum atrage atentia jurnalistul de investigatie Bogdan Tiberiu Iacob. Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti a decis si a impus scoaterea la mezat a 20 de companii ale Primariei Generale a Capitalei. Intre acestea este si compania care administreaza cimitirele. Uriasa afacere, care anual inseamna miliarde de euro, a fost transata cat ai bate din palme. Nu la Primaria Generala. Nu la Guvern. Ci in sediul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti. Acolo unde Ludovic Orban, impreuna cu Nicusor Dan, s-a prezentat pentru a primi binecuvantarea excelentei sale Adrian Zuckerman.
Guvernatorul Romaniei din partea Statelor Unite, caci mai exista si o parte germana, i-a primit pe cei doi la Ambasada si, intr-un interval de doar cateva ore, a transmis opiniei publice doua informatii contradictorii. Mai intai ca Nicusor Dan va fi sprijinit in demersul sau de a desfiinta cele 22 de companii ale Primariei Generale a Capitalei, mai putin Societatea de Transporturi Bucuresti si Termoenergetica. Si, pe neasteptate, putin mai tarziu, printr-un comunicat oficial, Zuckerman arunca bomba. 20 dintre cele 22 de companii apartinand Municipiului Bucuresti si infiintate in baza unei decizii majoritare luate in Consiliul General, nu vor mai fi desfiintate. Ele vor fi privatizate. Care este smecheria? Si ce interese are la acest capitol domnul Zuckerman?
Smecheria este uriasa. Pe masura intereselor ambasadorului Statelor Unite la Bucuresti, care a adoptat in mod implacabil comportamentul unui guvernator al Romaniei. Sa explic pe scurt. In mai multe interventii, facute inaintea campaniei electorale, dar si in timpul acesteia, ca si imediat dupa, Nicusor Dan s-a pronuntat ferm pentru desfiintarea imediata a 20 dintre cele 22 de companii ale Primariei Generale. Sub motiv ca ele ar avea un numar urias de angajati, respectiv 33.900, si consuma o buna parte din bugetul Capitalei. Pe parcursul scurtei vizite efectuate impreuna cu premierul Ludovic Orban pe teritoriul Statelor Unite, respectiv la ambasada, domnul Adrian Zuckerman l-a razgandit pe noul primar general. Companiile nu vor fi desfiintate, ci vor fi privatizate.
Inainte sa vedem ce inseamna asta, cu riscul de a incarca memoria cititorului, voi prezenta lista acestor companii, pentru ca numai astfel vom avea dimensiunea fabuloasa a afacerii care se pune la cale. Iata:
Compania Municipala Imobliara
Compania Sanatate pentru Toti
Compania de Iluminat Public
Compania Consolidarii
Compania de Dezvoltare Durabila
Compania de Publicitate si Afisaj
Compania Ecoigienizare
Compania Municipala de Tehnologia Informatiei
Compania Nationala de Managementul Trasporturilor
Compania de Agrement
Compania Parcuri si Gradini
Compania de Paza si Securitate
Compania de Intretinerea Arborilor si Spatiului Verde
Compania de Protectie Civica si Voluntariat Bucuresti
Compania Municipala Energetica
Compania de Strazi, Poduri si Pasaje
Compania de Managementul Traficului
Compania Turistica
Compania de Administrare a Cimitirelor
In lista de mai sus nu se regasesc cele doua companii pe care Nicusor Dan le-a exclus de la desfiintare, respectiv Societatea de Transporturi Bucuresti si Termoenergetica. Dar nu stim daca domnul guvernator Zuckerman le exclude de la privatizare. Nu stim inca. Din enumerarea de mai sus, putem intelege cu usurinta dimensiunea extraordinara a operatiei de privatizare preconizate si decise in ultimul moment al unei intalniri desfasurate probabil in bula superprotejata din interiorul Ambasadei Statelor Unite. Un spatiu in care convorbirile nu pot fi interceptate in niciun fel. Observam cum Primaria Generala a Capitalei functioneaza ca un fel de Guvern, minsterele fiind in acest caz inlocuite de aceste companii, care, pana la Gabriela Firea, au fost parte integranta din aparatul Municipalitatii, iar in timpul mandatului ei au fost externalizate. In esenta, cea mai mare parte a bugetului urias al Primariei Generale, plus cei mai multi bani atrasi din proiecte pe fonduri europene au trecut si urmau sa treaca prin trezoreria acestor companii. Pentru ca ele puneau si urmau sa puna in opera toate deciziile luate de Consiliul General. Dar de unde vin banii? De unde vin miliardele cheltuite anual de institutiile subordonate sau asociate Primariei Generale? Aceste fonduri sunt generate de impozite si taxe pe care le platesc sistematic cetatenii celui mai bogat oras din Romania. Cu veniturile cele mai consistente. Cu proprietatile imobiliare cele mai taxabile. Acesti bani merg la Guvern, iar Guvernul intoarce o parte din ei, mica, dar totusi de ordinul miliardelor, catre trezoreria Primariei Generale. Iar alti bani vin din proiecte. Finantate de Uniunea Europeana.
Acum sa raspundem la intrebarea in ce consta marea afacere preconizata de Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, din postra sa de guvernator. Aceste companii, in care lucreaza un numar urias de specialisti in diverse domenii, vor fi privatizate pe nimic. Se va constata, asa cum veti afla in curand, ca ele nu au apucat sa obtina vreun profit. Sunt infiintate prea de curand. Unele chiar lucreaza pentru moment in pierdere. Vor fi privatizate pe nimic, la pachet cu intreaga lor infrastructura. Sedii, care inseamna cladiri si terenuri, utilaje, unele extrem de complexe etc. Tot la pachet vin si specialisti, unii de prima marime, care lucreaza in toate domeniile pe care le acopera aceste companii. Beneficiarii privatizarii nu pot fi decat firme concurente cu capital privat, care actioneaza in prezent pe piata sau chiar societati care se vor infiinta inadins, ca ciupercile, pentru a se alege cu ceva la capatul hacuirii care se pune la cale. Dupa care ele vor accesa miliardele din bugetul Primariei Generale pentru a se ocupa de domeniile pe care le-am enumerat mai sus, dar pastrand sub forma de profit o parte insemnata a acestora. Cu alte cuvinte, daca domnul Zuckerman va decide in viitor ca cimitirele sa fie preluate de un om de afaceri ales de domnia sa, acesta se va trezi peste noapte multimilionar. Va lua de-a gata toate taxele aferente locurilor de veci si tot castigul de pe urma lucrarilor de infrumusetare, de modernizare si de intretinere care se efectueza zilnic in cimitirele Capitalei. Sa zicem, prin absurd, ca voi fi eu norocosul castigator al cimitirelor. Va asigur ca voi spune nu ca Dumnezeu mi-a pus mana pe cap, ci ca domnul Adrian Zuckerman a facut acest gest generos, prin care m-a blagoslovit cu milioane si poate cu zeci de milioane de euro. Or, in aceste conditii, voi cauta in fel si chip o posibilitate de a ma revansa. Chiar daca nu a existat in prealabil o intelegere in acest sens.
Bogdan Tiberiu Iacob, arheologul presei de investigatie din Romania, considera ca ne aflam in pragul unei a doua dintre cele mai mari afaceri facute in Romania pe bani publici si privati de catre un reprezentant al Statelor Unite, ambasador la Bucuresti, transformat in mega om de afaceri. prima fiind de acum concretizata si publica, preluarea Fondului Proprietatea de catre inaintasul lui Zuckerman, fostul ambasador al Statelor Unite la Bucuresti Mark Gitenstein.
Dar ce ne facem cu Nicusor Dan? Care pana ieri promitea una si care incepand de ieri face alta? Iar aceasta „alta” nu mai este o nevazuta. Dimpotriva. A fost vazuta. Iar daca se savarseste, spre paguba milioanelor de bucuresteni si spre bucuria unor oameni de afaceri din anturajul factorului intern si factorului extern, cine va scoate castanele din foc? Nu cumva chiar Nicusor Dan?
sursa: Corect News