AMANAREA RATELOR LA BANCA – Indicele ROBOR, la un nivel record. Solutii pentru a-i ajuta pe romanii cu credite

2810

foto: romaniatv.net

Romanii cu credite la banca traiesc un adevarat cosmar, avand in vedere ca aproape in fiecare zi indicele ROBOR  la trei luni folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei contractate inainte de luna mai 2019 continua sa creasca si pare de necontrolat. Spre exemplu, luni, 4 aprilie 2022, Banca Nationala a anuntat cotatia ROBOR: 4,61%, un nivel record.

Romanii care au facut imprumuturi la banci platesc de la o luna la alta rate tot mai mari, iar cresterile sunt determinate de mai multe motive. In plus, Banca Nationala a Romaniei a majorat dobanda – cheie de la 2% la 2,5%.
In aceste conditii, se cere amanarea ratelor pentru cei care doresc acest lucru. Deputatul PSD Vasile Citea arata ca exista din ce in ce mai multi romani care nu mai pot face fata cheltuielilor si care se afla in imposibilitatea de a-si plati datoriile. Si ca sunt deja aproape jumatate de milion de oameni in aceasta situatie, care au restante la banci.

Cresterea preturilor

„Avand in vedere toate aceste lucruri, cred ca ar trebui sa ne gandim serios la implementarea unor masuri care sa-i ajute pe cei aflati in impas. Un prim lucru pe care il putem face este sa revenim din nou la amanarea ratelor, pentru cei care doresc acest lucru”, arata Citea, intr-o declaratie postata pe site-ul Camerei Deputatilor.
Potrivit acestuia, preturile cresc, de la alimente si pana la produse nealimentare, servicii, energie si carburanti, iar inflatiei a atins un nivel record si care se apropie de 9%.
„Asa ca, in tot acest peisaj sumbru, posibilitatea amanarii ratelor la banca ar fi varianta care ar ajuta sute de mii de romani”

Iata declaratia lui Vasile Citea:

„Solutii pentru a-i ajuta pe romanii cu credite la banci

Romanii care au facut imprumuturi la banci platesc de la o luna la alta rate tot mai mari. Cresterile sunt determinate de mai multe motive. Banca Nationala a Romaniei a majorat dobanda – cheie de la 2% la 2,5%.

ROBOR-ul a atins si el un nivel record, cel mai mare din ultimii 9 ani. Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 4,6%, iar cel calculat la sase luni a ajuns la 4,68%. Ambele dobanzi la care se imprumuta bancile pe piata interbancara au crescut pana la nivelul la care se aflau in vara anului 2013. Iar specialistii spun ca, pana la final de an, acest indice va avea o valoare tot mai mare.
Toate aceste cresteri ne fac sa scoatem mai multi bani din buzunar pentru rate. Si deja exista din ce in ce mai multi romani care nu mai pot face fata cheltuielilor si care se afla in imposibilitatea de a-si plati datoriile. Datele ne arata faptul ca sunt deja aproape jumatate de milion de oameni in aceasta situatie, care au restante la banci.
Avand in vedere toate aceste lucruri, cred ca ar trebui sa ne gandim serios la implementarea unor masuri care sa-i ajute pe cei aflati in impas.

Apel catre Finante

Un prim lucru pe care il putem face este sa revenim din nou la amanarea ratelor, pentru cei care doresc acest lucru. Masura, asa cum ne amintim cu totii, a mai fost adoptata si la inceputul pandemiei, iar atunci au apelat la ea peste 600 de mii de romani.
Este o masura benefica si care poate reduce din povara venitului lunar al cetatenilor. Tocmai de aceea facem un apel catre Ministerul de Finante sa se poarte in continuare discutii pe aceasta tema si sa se recurga la aceasta varianta a amanarii ratelor cat de repede se poate, asta mai ales in contextul dificil in care suntem pusi. Vedem cum toate preturile cresc, de la alimente si pana la produse nealimentare, servicii, energie si carburanti. Ne uitam si la rata inflatiei care a atins un nivel record si care se apropie de 9%. Asa ca, in tot acest peisaj sumbru, posibilitatea amanarii ratelor la banca ar fi varianta care ar ajuta sute de mii de romani”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole