Grid star
eveniment

AMANAREA ALEGERILOR PARLAMENTARE – Data la care ar putea avea loc (Proiectul)

Deputatul independent Adrian Dohotaru a depus la Senat o propunere legislativa cu privire la stabilirea datei alegerilor parlamentare.

Concret, proiectul vizeaza amanarea alegerilor parlamentare care ar fi trebuit sa aiba loc in 6 decembrie 2020. Dohotaru propune ca scrutinul sa se desfasoare in 14 martie 2021.

Deputatul spune ca declaratia presedintelui Iohannis (foto) care a sustinut ca propunerea ca alegerile parlamentare sa fie organizate in martie este de fapt "incercarea jalnica a unor parlamentari care vor sa mai prinda cateva luni de diurna", este de o iresponsabilitate politica profunda.

Deputatul arata ca in contextul epidemiologic actual, zeci de state la nivel mondial au amanat alegerile ca urmare a pandemiei de coronavirus, iar Romania nu a facut exceptie, amanand alegerile locale pentru luna septembrie, desi trebuiau organziate in iunie:

“Un alt motiv care sta la baza prezentei legi tine de dimensiunea sociala si de accesul la procesul democratic a categoriilor de populatie defavorizate. Pe de o parte, categoriile sarace sunt cele mai expuse in fata riscurilor infectarii cu virusul SARS-CoV-2, conditiilor de locuire si igiena precara, alimentatiei deficitare si a accesului precar la servicii de ingrijire medicala. In 2018, mai mult de o jumatate de milion de romani au renuntat la a obtine ingrijire medicala intrucat nu isi permiteau costurile, conform Institutului National de Statistica. Accesul limitat la ingrijire medicala duce in timp la cronicizarea bolilor - fiecare al cincilea roman sufera de o problema medicala cronica sau de o forma de invaliditate.

Pe de alta parte, categoriile sarace sunt private nu doar de accesul la servicii medicale, ci tot mai mult de accesul la procesul electoral. Absenteismul la vot al romanilor saraci a cunoscut o crestere dupa 1990 - de la 11% in alegerile din 1992 se ajunsese la 66% absenteism in randul celor saracl in 2014.

Romanii saraci nu par sa se simta reprezentati pentru ca multe dintre problemele cu care ei se confrunta sunt tot mai putin prezente pe agenda politica.

In acest context, a organiza alegerile parlamentare in plina criza medicala inseamna o incurajare cinica a absenteismului deja raspandit in randul categoriilor sarace, dar si o supra-expunere a acestor categorii in fata riscurilor legate de infectarea cu COVlD-19. Saracii Romaniei au de ales intre a sta acasa, pentru a evita riscul imbolnavirii si a merge la vot, asumandu-si riscuri mult mai mari decat in cazul unei persoane dintr-o categoric sociala mai prospera”.


Iohannis, iresponsabilitate politica profunda



Potrivit expunerii de motive, dincolo de ratiunile politice si administrative, sanatatea cetatenilor este mai importanta decat data exercitarii unui vot politic, care merita desigur dat, insa in conditii de siguranta:

“In aceste conditii, in care zeci de state democratice au amanat alegerile, a declara ca presedintele lohannis ca propunerea ca alegerile parlamentare sa fie organizate in martie este de fapt 'incercarea jalnica a unor parlamentari care vor sa mai prinda cateva luni de diuma', este de o iresponsabilitate politica profunda.

Daca aceasta este temerea principala a presedintelui 6 case si pseudo-argumentul pentru care nu trebuie emanate alegerile, ca initiator al acestui proiect legislativ imi donez diurna pentru eforturile de combatere a pandemiei”.

*Cititi aici Expunerea de motive
*Cititi aici propunerea legislativa

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani