AM AJUNS RUSINEA EUROPEI – Guvernul Orban a reusit o contraperformanta istorica
Guvernul PNL condus de catre premierul Ludovic Orban (foto) a reusit o contraperformanta istorica in numai 11 luni de activitate.
Este vorba despre cresterea datoriei publice pana la un nivel mai mare decat al primilor 19 ani de dupa Revolutie, luati impreuna (1990-2008).
Taioasa concluzie a fost exprimata duminica, 1 noiembrie 2020, de catre analistul economic Radu Soviani, pe propriul blog.
Mai exact, spune Soviani, datoria publica in primele 9 luni ale acestui an (masurata prin deficitul bugetar) este de 67,27 miliarde lei (14 miliarde de euro). La ea se adauga datoria publica noua din noiembrie si decembrie 2019, luni gestionate de catre acelasi guvern: inca 19,5 miliarde de lei (4 miliarde de euro).
Aceasta datorie de 18 miliarde de euro este mai mare decat datoria insumata a perioadei 1990-2008: 17,2 miliarde euro.
„Tineti cont ca aceia au fost ani de criza perpetua (Revolutia, miscarile de strada,mineriadele, prabusirea sistemului bancar, falimentarea Bancorex pentru furutul resurselor acesteia, la scutul BNR, jocurile piramidale). Chiar si asa, datoria publica a Romaniei in primii 19 ani de la revolutie a insumat mai putin decat datoria publica noua din ultimele 11 luni”, subliniaza Radu Soviani.
Am ajuns rusinea Europei
Prestatia cabinetului Orban este inca si mai alarmanta daca o punem in context european, regimul PNL facand din Romania tara care se imprumuta la cele mai ridicate dobanzi din toata Uniunea Europeana.
Mai exact, ratele de dobanda pe termen lung in Romania sunt de 3,49% pe an, de 3 ori si jumatate mai mari decat in Grecia – tara aflata in categoria „junk” (1,08%), aproape triple fata de Polonia (1,35%), mai mult decat triple fata de Cehia (0,98%), de 17 ori mai mari decat Bulgaria (0,2%) si o data si jumatate fata de cele din Ungaria (2,39%). Dobanzile la care se imprumuta Romania sunt de 13 ori mai mari decat in Spania si de 3 ori si jumatate mai mari decat in Italia. Cu exceptia Bulgariei (care se imprumuta de 17 ori mai ieftin) toate aceste economii au de finantat datorii publice (ca pondere in PIB) inferioare ponderii datoriei publice a Romaniei (care va urca peste 45% in acest an), detaliaza Radu Soviani.
Solutia ar fi fost ca Banca Nationala a Romaniei sa fi redus semnificativ atat ratele de dobanda („cu efecte semnificative pentru populatie, companii si buget”), cat si marja ratelor de dobanda („adaosul camataresc al bancilor, de pana la 10 ori mai mare in Romania decat in zona Euro”).
„Actiunile si inactiunile Guvernului si BNR au asigurat actionarilor bancilor (austriece sau de aiurea) profituri record in pandemie, in timp ce cheltuielile cu dobanzile platite pana acum de statul roman s-au majorat, in pandemie, in primele 9 luni ale anului, cu peste 20%. PSD este complice, prin conducerea sa, prin actiuni si inactiuni si prin premierul sau – Ludovic Orban, de aceasta degradere fara precedent”, mai noteaza Radu Soviani.