ALOCATII PENTRU COPIII REFUGIATILOR UCRAINENI – Costurile: peste 700.000 lei. Proiectul se afla in Parlament: „Este nevoie de o reglementare care sa ofere cadrul legislativ” (Document)

624

Copiii minori din familiile refugiatilor ucraineni pentru care s-a stabilit masura de protectie temporara ar putea primi alocatie de la statul roman, potrivit unui proiect de lege depus in Senat. Impactul bugetar este estimat la peste 700.000 lei.

Initiatorii arata, citand Politia de Frontiera, ca incepand cu 10 februarie 2022 (perioada pre-conflict), pana la 12 octombrie 2022, au intrat in Romania 2.565.300 cetateni ucraineni. Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru refugiati precizeaza ca la 11 octombrie 2022 aproximativ 4,2 milioane de refugiati proveniti din Ucraina sunt inregistrati pentru protectia temporara sau scheme nationale similare de protectie in Europa. Dintre acestia, peste 70% dintre copiii ucraineni care beneficiaza de statutul de protectie temporara au varsta mai mica de 14 ani.
Potrivit datelor procesate de Eurostat pana la 30 iunie 2022, Romania acordase protectie temporara pentru 43.550 de cetateni ucraineni.

Drepturile de care beneficiaza

Protectia temporara este o modalitate de sprijin necesara, deoarece oamenii care vor sa se integreze intr-o societate se confrunta cu o multime de dificultati din cauza lipsei documentelor de identificare si atestare a cunostintelor pe care le detin. In aceasta categorie se incadreaza si copiii care au obtinut protectie temporara in Romania. Acestia beneficiaza de cateva drepturi esentiale, printre care si dreptul la educatie timpurie, invatamant primar si secundar care le ofera:
-cazare gratuita in internatele scolare;
-alocatie de hrana si alimente de baza acordate prin programele sociale aflate in derulare;
-resurse gratuite (rechizite, imbracaminte, incaltaminte, manuale); -examinarea starii de sanatate in unitatile de invatamant si vaccinare gratuita;
-transport gratuit pentru elevii orfani, elevii cu cerinte educationale speciale, cei cu o masura de protectie speciala;
-cursuri de limba romana gratuite.

Lege pentru a primi banii

Ceea ce este este de remarcat este faptul ca acestia sunt exclusi de la obtinerea alocatiei de stat, desi toate celelalte categorii (precum protectia speciala) ofera beneficiul de acordare a alocatiei. Raportandu-ne la numarul oficial inregistrat de catre Eurostat in luna august 2022 privind copiii sub 18 ani care au protectie temporara in Romania, impactul bugetar se estimeaza la 721.710 lei

Avand in vedere numarul mare de copii care sunt inregistrati cu protectie temporara in Romania, este nevoie de o reglementare care sa ofere cadrul legislativ pentru ca acestia sa beneficieze de alocatia de stat”, se arata in nota de fundamentare.

*Cititi aici proiectul de lege

 

Ultimele articole