ALOCATIA COPIILOR – Senatul dezbate miercuri proiectul de lege al USR-PLUS. Schimbarile propuse (Document)
15 September 2021 08:59 Lumea Banilor 1024Senatul Romaniei are pe ordinea de zi a sedintei de miercuri, 15 septembrie 2021, propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii initiata de mai multi parlamentari USR-PLUS, formatiune condusa de Dan Barna si Dacian Ciolos.
Initiatorii propun ca si elevii din "invatamantul special” sa beneficieze de alocatia de stat si dupa ce au implinit varsta de 18 ani, pana la finalizarea studiilor. Daca proiectul va fi adoptat, acestia ar urma sa beneficieze de o alocatie totala de 600 lei, luand in calcul si ajutorul acordat copilului cu handicap.
Alocatie in cuantum de 600 lei
In expunerea de motive se arata ca invatamantul in Romania este obligatoriu pana in clasa a 12-a pentru toti copiii, insa exista totusi un segment mic de copii care incep scoala mai tarziu, din cauza faptului ca dezvoltarea lor psiho-somatica este intarziata si astfel ajung sa inceapa clasa 0 la varsta de 9-10 ani.
Acesti copii implinesc, in general, varsta de 18 ani in clasa a 8a, astfel incat asupra lor incumba in continuare obligatia de a merge la scoala inca patru 4 ani dupa atingerea varstei majoratului.
Totusi, conform art. 1 alin. (3) din Legea 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, numai copiii din sistemul de invatamant liceal si profesional primesc alocatia de stat pentru copii dupa implinirea varstei de 18 ani:
"Asadar, pentru simetrie de forma, propunem ca alocatia elevilor din invatamantul special care implinesc 18 ani si nu au finalizat studiile obligatorii sa fie acordata in oglinda cu alocatia elevilor din invatamantul de masa care implinesc 18 ani si nu au finalizat studiile obligatorii, plus ajutorul acordat copilului cu handicap, rezultand un cuantum de 600 lei”.