ALIMENTE ACORDATE GRATIS DE STAT – Pachetul, in valoare de 300 lei. Iata categoriile eligibile

622

sursa foto: ministerul Investitiilor

Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene a inceput distributia celei de‑a V‑a transe de pachete cu alimente in cadrul proiectului „Acordarea de pachete cu ajutoare alimentare”.

Potrivit ministrului Investitiilor, Marcel Bolos, daca ar fi achizitionate produsele de la supermarket, pentru un astfel de pachet romanii ar trebui sa scoata din buzunar in jur de 300 de lei.

Pachetele vor ajunge la 1.188.852 beneficiari, categoriile eligibile fiind urmatoarele:

-Familii si persoane singure carora le este stabilit, prin dispozitie scrisa a primarului, dreptul la un venit minim garantat;
-Familii beneficiare de alocatie pentru sustinerea familiei;
-Persoane sau familii aflate temporar in situatii critice de viata, respectiv victime ale calamitatilor, persoane dependente sau in alte situatii asemanatoare stabilite prin anchetele sociale si care se afla in situatii deosebite de vulnerabilitate, precum si persoanele care locuiesc in asezarile informale.
 
Prin Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate am finantat masuri destinate celor mai vulnerabili dintre romani, iar distribuirea pachetelor cu alimente de baza, produse romanesti, de doua ori pe an, este unul dintre cele mai concrete moduri prin care venim in ajutor oamenilor aflati in dificultate. Pentru cei 1.188.000 de beneficiari, pe care criza preturilor i‑a afectat din toate punctele de vedere, acest pachet de alimente este binevenit, intrucat le compenseaza o parte din cheltuielile pe care le au pentru traiul zilnic. Daca ar fi achizitionate produsele de la supermarket, pentru un astfel de pachet romanii ar trebui sa scoata din buzunar in jur de 300 de lei. Vrem ca aceasta transa sa ajunga la toti beneficiarii inainte de sarbatori si, tot pana atunci, sa incarcam o noua transa de 250 de lei pe cardurile sociale oferite prin ‘Sprijin pentru Romania’, pentru ca inainte de Craciun fiecare roman vulnerabil sa primeasca si ajutorul pe card, dar si un pachet de 24 kg cu alimente. O alta veste buna este ca vorbim despre un efect multiplicator, pentru ca, prin masurile guvernamentale pe care le implementam punem in valoare potentialul agroalimentar pe care il avem si sustinem capacitatea de productie, care este o resursa pentru dezvoltare economica durabila”, a declarat ministrul Investitiilor, Marcel Bolos.

Continutul pachetelor

 Pachetele contin 12 alimente de baza (38 de unitati) si provin de la producatori din Romania:
-faina alba de grau (5 pungi de 1 kg);
-malai (4 pungi de 1 kg);
-paste fainoase (2 pungi de 400 g);
-ulei (4 sticle de 1 l);
-zahar (2 pungi de 1 kg);
-orez (4 pungi de 1 kg);
-conserve din carne de vita (5 cutii de 300 g);
-conserve din carne de porc (3 cutii de 300 g);
-conserve pate de ficat de porc (5 cutii de 200 g);
-borcane de compot de fructe (2 borcane de 720 ml);
-gem de fructe (1 borcan de 360 g);
-gem de fructe dietetic (1 borcan de 360 g).

Buget de peste 200 milioane euro

 Proiectul, cu un buget total de 235 milioane euro, presupune livrarea a 7.133.112 de pachete (170.000 tone de alimente) in sase transe, prima dintre acestea fiind acordata in perioada iunie – august 2020.  In anul 2021 au fost livrate alte doua transe de alimente, in lunile februarie – martie si august 2021 – ianuarie 2022, cea de‑a patra transa fiind distribuita in perioada martie – septembrie 2022.
Cele sase transe cuprind in total:
-35.000 de tone de faina;
-28.000 de tone de malai;
-28.000 de tone de orez;
-14.000 de tone de zahar;
-28.000.000 de litri de ulei;
-28.500.0000 de borcane de gem si compot. 
Ultima transa aferenta acestui proiect se va livra in primavara anului viitor.

 Alte masuri de sprijin

 Tichetele sociale pentru alimente si mese calde de care beneficiaza aproximativ 2,5 milioane de romani au fost incarcate, in ultima saptamana din octombrie, cu cea de‑a treia transa a ajutorului de 1.000 lei acordat fiecarui beneficiar. 
Prin Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD), se acorda in acest an scolar ajutoare pentru rechizite si imbracaminte in valoare totala de peste 150 de milioane de lei, pentru aproximativ 300.000 de prescolari si elevi din familii defavorizate. In luna septembrie au fost incarcate cu ajutorul de 500 de lei cardurile deja existente, pentru beneficiarii nou eligibili cardurile fiind emise, distribuite si incarcate in luna octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole