Grid star
interviuri

ALEX COITA LA LUMEA BANILOR – Fondatorul Partidului Republican are planuri mari cu Romania: “Vrem sa aducem Romania in top 3 forte antreprenoriale din Europa”

Lumea Banilor prezinta interviul realizat cu Alex Coita (foto), fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor si Infrastructurii. In anul 2012, politicianul a reusit sa puna Parlamentul Romaniei pe harta de la Bruxelles, fiind semnatarul Masterplanului General de Transport al Romaniei, coordonand cu succes negocierile politice cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana, in calitate de secretar de stat, la varsta de doar 30 de ani.

In prezent, Alexandru Coita (39 de ani) este fondatorul si presedintele Partidului Republican din Romania – un partid ce si-a definit o doctrina radicala de centru, creand o punte intre principalii actori politici, avand ca scop final construirea unei noi paradigme pe scena politicii romanesti care sa duca la dezvoltarea tarii.

Dupa ce si-a trait “Visul American”, Alex Coita s-a intors acasa, unde a detinut functia de consilier diplomatic al presedintelui Camerei Deputatilor, fiind reprezentant al forului pe langa Institutiile Uniunii Europene. Din anul 2012, Coita este managerul unei firme de consultanta de strategie pentru investitori. In tot acest timp, el a lucrat cu Bursa Romana de Marfuri si cu investitori din 11 tari, atragand bani si proiecte pentru Romania.

In aceasta prima parte a interviului pentru Luba.ro, vorbim cu Alex Coita despre noul sau proiect politic, Partidul Republican din Romania sau partidul antreprenorilor (cum mai este numit), despre sprijinirea firmelor romanesti in criza sanitara si economica, despre romanii plecati in diaspora pentru un trai mai bun si viziunea pe care o are organizatia nou-infiintata pentru alegerile locale si parlamentare.

Concret, Coita a declarat ca Partidul Republican din Romania isi propune sa sprijine antreprenorii autohtoni, pe care statul roman nu ii incurajeaza financiar, ci isi intoarce privirea de la ei ori de cate ori are ocazia, abandonandu-i de-a dreptul.

De asemenea, liderul Partidului Republican din Romania a pledat pentru un sprijin mai pronuntat acordat diasporei, in conditiile in care in prezent cetatenii romani plecati in afara tarii, la munca, pentru un trai mai bun, sunt expusi la abuzuri si inselatorii, de multe ori venite din partea angajatorului care nu are contract cu statul roman. Deci statul roman nu isi asuma munca cetatenilor sai dincolo de granitele tarii, a punctat Alex Coita.

Politicianul si-a expus viziunea si pentru Capitala, subliniind ca municipiul Bucuresti poate sa fie mai bogat decat este in prezent, prin accesarea de fonduri europene de catre autoritatile locale si guvernamentale, actiune coroborata cu o viziune moderna pe termen mediu si lung.

Redam in continuare principalele declaratii facute de Alex Coita in interviul acordat pentru Lumea Banilor:

De ce Partidul Republican din Romania si ce doctrina aveti? Unde se pozitioneaza pe scena politica romaneasca intre marile partide (cele traditionale)?

Partidul Republican din Romania este o solutie care a fost aproape de ideea noastra, a echipei care am intrat in acest joc, intr-un joc foarte curajos si indraznet (recunosc), in sensul ca ideea de republicanism, dincolo de valentele ei americane, inseamna o abordare pragmatica, realista pentru dezvoltarea societatii. Noi ne-am numit doctrina o doctrina radicala de centru, in sensul in care ne pozitionam la centrul esichierului politic ca punte de legatura intre principalii actori, ca partid sau ca formatiune care incearca un dialog cu ei si care reuseste sa promoveze idei radicale, in sensul de idei inovatoare, idei diferite de ceea am vazut pana acum in Romania si idei care ne dorim sa poata sa schimbe putin mai mult mentalitatile, modul de gandire si care sa duca la o noua pradigma de dezvoltare a tarii.

Noi vrem sa iesim putin din logica asta stanga-dreapta, sincer sa fiu, pentru ca, dupa cum bine stim, avem partide de stanga care au adoptat multe masuri de dreapta, si avem, iata, astazi partide de dreapta care merg pe masuri de stanga, cum este Partidul National Liberal, care are un plan destul de apropiat intr-un fel de ceea ce propunea acum cativa ani Partidul Social Democrat, un plan cu foarte, foarte multe cheltuieli dintre care nu este clar care este obiectivul si care este profitul pentru cetateni pe termen scurt, mediu si lung.

Daca ne uitam la spatiul european, am vazut ca de cativa ani nu mai exista atat de mult distanta dintre stanga si dreapta, cat este distanta dintre centru si zona de extremism, si atunci decizia este alta. Decizia nu este daca mergi pe stanga sau pe dreapta; decizia e daca mergi in zona de centru sau in zona de extremism, de populism. Noi alegem prima varianta. Vrem sa mergem pe zona de centru, chiar daca este mai grea, pentru ca pe zona de populism intotdeauna poti sa atragi atentia prin mesaje puternice, prin foarte multa galagie, asa cum am vazut la anumite partide sa spunem nationaliste (ma rog – nu este chiar cuvantul potrivit), dar cum am vazut din pacate si de la un partid de la care multi cand a aparut aveau mari sperante (ma refer aici la USR). Ideea este de a iesi din zona de extremism si de a merge in zona de centru. Centru insemna ca practic imbratisezi o viziune care este moderna si contemporana – nu mai suntem in anii '80, nu mai suntem in anii '90. Au avut loc multe transformari in societatile occidentale la care noi ne raportam, inclusiv in Statele Unite ale Americii, in Europa de Vest, si in alte zone importante, inclusiv in Israel.

De exemplu, PNL-ul, inainte sa iasa cu acest plan “minunat” de redresare economica, sustinea ca firmele private nu au nevoie de ajutor de la stat, pentru ca este o masura de stanga. In mod evident, este un punct de vedere absolut absurd, pentru ca daca ne uitam la un alt stat, care este orice, dar nu de stanga (ma refer la statul Israel), vedem ca sistemul lor antreprenorial a fost dezvoltat cu sprijin de la stat. Deci statul trebuie sa fie un investitor in dezvoltarea economica, pentru ca o firma, un start-up ca sa poata sa porneasca la un drum trebuie sa aiba acces la bani. Daca nu ai acces la bani inseamna ca nu ai cum sa te ridici. In momentul de fata, in Romania firmele nu au acces la bani, nu au acces la bani din banca, si nu au acces, din pacate, nici astazi, la 3 luni si jumatate de cand a izbucnit virusul COVID-19 (si suntem in criza sanitara si economica), nu au acces la bani de la Guvernul Romaniei, dupa cum bine stim.

Noi, Partidul Republican din Romania, ne pozitionam pe centru. Centru insemnand doua lucruri. Intelegem ca nevoia romanilor este de a trai cu demnitate si in bunastare, iar pentru asta este nevoie de mai multi bani in economie, iar mai multi bani in economie nu pot fi adusi decat de antreprenori care au curajul sa investeasca intr-o idee, sa creada in ei insisi, si sa dezvolte de la “0”, sa creeze din nimic ceva ce poate sa aduca plusvaloare in economie. Deci antreprenorii trebuie sustinuti, trebuie sprijiniti (ma refer aici, evident, prioritar la antreprenorii romani, la firmele romanesti, la capitalul romanesc), iar banii pe care ii aduci astfel pot crea un ecosistem antreprenorial de top in Europa. Noi ne-am propus si avem un program in acest sens ce se numeste “Obiectiv 2025”, prin care vrem sa aducem Romania in top 3 forte antreprenoriale din Europa. Acesti bani la randul lor, o parte dintre ei, trebuie sa mearga spre societate, pentru ca Romania este o tara cu 5 milioane de saraci (suna ciudat)... Eu nu cred in acea idee de asistati pe care, de exemplu, partide ca PNL-ul o afiseaza, pentru ca aroganta si detasarea de nevoile oamenilor nu sunt de bun augur pentru sanatatea democratiei, pentru ca un partid care crede in oameni si crede in societate trebuie sa inteleaga ca fiecare om are nevoile si setul lui de factori care-l motiveaza.

Noi, cei din Partidul Republican din Romania, pornim de la premisa ca este nevoie de investitii in oameni, pentru a crea oportunitati, de a lua din aceasta masa de oameni care sunt lasati in urma si pe multi dintre ei i-am vazut acolo, pe aeroportul din Cluj-Napoca, inghesuiti pentru a pleca la munca, la cules de sparanghel, expunandu-se la abuzuri si asa mai departe in tari straine. Noi avem datoria sa folosim resursele tarii pe care ni le cream singuri pentru a oferi oportunitati acestor oameni. Si aici nu este vorba de pomeni, cum se spune de multe ori; este vorba despre a lua un om din zona in care nu aduce plusvaloare economica, este lipsit de demnitate personala, este lipsit de un sentiment al valorii proprii, fie ca este sau nu asistat, de multe ori ei functioneaza intr-o economie care nici macar nu este monetizata, este bazata doar pe barter (de exemplu, la tara, in comunitati izolate) si sa-l duci intr-o zona in care sa aduca plusvaloare, sa creeze valoare. Deci, practic, gandirea este una circulara: investesti bani in antreprenori, investesti bani in idei, in inovare, in dezvoltare. Banii acestia trebuie sa-ti aduca profit si banii acestia vor aduce profit intregii tari, iar din profitul acesta o parte din el il reinvestesti tot in oameni, dar in oamenii care au nevoie de o sansa de dezvoltare. In loc sa le dai un peste sau o paine, asa cum faceau regimurile social-democrate, miza noastra este sa le dam o undita. Sa cream ecosisteme sociale care sa aduca incet-incet cat mai multi oameni din zona de saracie in zona de productivitate si in zona de demnitate personala. Explicit, asta inseamna acces la formare profesionala, acces la programe de granturi, acces inclusiv la stimulente financiare. Deci oamenii acestia vor avea nevoie de bani ca sa se descurce, dar ele (n.r. Facilitatile), evident, vor fi conditionate de implicarea activa pe piata fortei de munca. Asta nu e nimic nou – sunt politici care au fost puse in aplicare in Europa de Vest inca de acum 10-15 ani. Ideea nu este sa dai pomeni si omul acela sa se duca cu banii la birt in sat si sa-si bea alocatia copiilor. Ideea este ca daca ii dai niste bani, sa-l obligi ca banii acestia sa-i investeasca in el, si asta inseamna ca trebuie sa se implice sa mearga la programe de formare profesionala, sa se educe, sa iasa putin din zona de abandon al sperantei si, evident, sa-si gaseasca un rost, un loc de munca. In cazul celor care nu-si doresc asta, nu sunt interesati (vor doar sa stea la birt si sa-si bea indemnizatia), evident: ei nu pot fi ajutati de catre stat, pentru ca statul nu este o masina prin care arunci bani in cetatenii Romaniei care nu vor sa faca parte din societate. Ideea este sa-i motivezi si sa-i stimulezi. Iar noi, cei din Partidul Republican din Romania, credem ca multi dintre cetateni vor apuca aceasta oportunitate cu ambele maini si se vor ridica cu sprijinul societatii si cu sprijinul unui stat care intelege nevoile cetatenilor sai.

Vorbim despre un partid al antreprenorilor. Sunteti un partid nou ce v-ati dezvoltat in Bucuresti, v-ati organizat in teritoriu. Cu diaspora cum vedeti colaborarea? Pentru ca si acolo avem romani ce detin propriile afaceri.

Sigur ca da. Diaspora este o problema care in ultimul timp a generat multe dezbateri, disensiuni, pentru ca implicarea politica a diasporei de multe ori a facut diferenta si asta le-a adus multi dusmani mai ales in zona oamenilor, simpatizantilor de stanga. Dar adevarul este ca cetateanul roman trebuie sa fie tratat in mod egal oriunde s-ar afla. Natiunea romana nu este un teritoriu, ci este suma cetatenilor sai, a oamenilor care simt romaneste. In cazul asta, nu putem sa facem nici abstractie de diaspora, si nici nu este sanatos sa pui diaspora pe un piedestal, astfel incat cetateanul care sta in tara si se chinuie de multe ori sa castige o paine sa se simta ca un om (cetatean) de mana a doua fata de cei din diaspora.

Evident, suntem foarte interesati de aceasta discutie privind diaspora. Nu va ascund faptul ca in Statele Unite avem discutii cu comunitati mari romanesti care sunt interesate de proiectul nostru, dar evident si in Europa, pentru ca aici locuiesc majoritatea romanilor plecati la munca in strainatate. Aici sunt doua chestiuni – si va dau exemplu de doua proiecte concrete pe care le-am lansat pentru diaspora si care au in vedere diaspora. Primul proiect este un proiect prin care dorim sa sprijinim si sa protejam oamenii care pleaca la munca in strainatate, pe cei ce sunt muncitori sezonieri care se duc prin agentii de recrutare si ajung sa fie parte a diasporei, desi termenul nu este unul perfect, pentru ca diaspora reprezinta o diaspora istorica (diaspora israeliana). La noi, vorbim despre o migratie economica, dar este necesar sa intelegem ca migratia economica nu este un lux, ci este o nevoie pentru acesti oameni. Ei pleaca de acasa nu pentru ca nu le place sa stea pe 1.000 de euro si vor sa castige 1.300 de euro. Ei pleaca de acasa pentru ca de multe ori nu au ce manca si se gandesc ca daca cateva luni se duc si muncesc, pot pune bani deoparte pentru a-si achizitiona diverse lucruri si pentru a plati facturi. Altfel spus, vorbim despre o chestiune de stricta necesitate. Nu putem accepta, ca natiune, ca stat, ca acesti oameni sa plece in strainatate, unde sa fie supusi unor abuzuri, sa riste sa se imbolnaveasca acum, in perioada COVID-19 (asa cum am vazut in Germania, in acel “abator al mortii”, as putea spune) si apoi sa fie ostracizati, sa fie pusi la zid de catre autoritatile straine. Aici e o chestiune care tine efectiv de statul roman si toate masurile care sunt prevazute partial in diverse legi si acte normative care nu se aplica. Spre exemplu, avem un act normativ care obliga statul sa incheie parteneriate cu tarile in care romanii pleaca la munca. Acorduri internationale care sa genereze obligatii mutuale privind generarea de obligatii pentru respectarea anumitor drepturi contractuale. Nu s-au incheiat aceste acte, desi era obligat prin lege statul roman. Ei bine, lucrurile astea trebuie sa se schimbe, si tocmai de aceea, noi (Partidul Republican din Romania) am propus si vom depune in cel mai scurt timp o lege in Parlament, prin care vom crea un cadru unitar clar si asumat la nivel politic, prin care Guvernul Romaniei sa fie obligat sa protejeze oamenii care pleaca la munca in strainatate, incepand de la agentiile de recrutare a fortei de munca, care trebuie sa fie controlate la sange si trebuie sa fie supuse unui control riguros, cu amenzi si cu pedepse drastice (daca nu se asigura ca totul este ca la carte), continuand cu dialogul politico-diplomatic care trebuie sa vizeze realizarea acestor acorduri nationale, cu nevoia existentei unei retele active de reprezentanti ai Ministerului Muncii in strainatate (care trebuie sa se deplaseze, sa aiba un dialog cu angajatorii si sa vada acolo unde sunt probleme) si finalizand, in mod evident, cu posibilitati de reactie rapida, o linie de SOS pentru romanii care lucreaza in strainatate si care sunt supusi unor abuzuri. Acestora trebuie sa li se ofere posibilitatea de a suna la o linie 24/24h, sa fie in contact cu autoritatile, sa existe o celula de raspuns, o celula de criza si problemele lor sa fie adresate in cel mai scurt timp. Pentru ca romanul care pleaca in afara de multe ori se simte abandonat. (Statul nu-i raspunde la telefon la oficiile diplomatice si consulare ale Romaniei: intra robotul, intra faxul... Acesta este adevarul). Iar asta trebuie sa se schimbe. Romanul trebuie sa fie respectat oriunde in lume si respectul trebuie sa vina, in primul rand, din partea statului de provenienta, deci din partea Romaniei, in cazul nostru.

Dumneavoastra, Partidul Republican din Romania, va propuneti sa candidati, sa intrati in lupta politica de la alegerile locale si parlamentare. Ce le promiteti oamenilor?

Sigur: Partidul Republican din Romania va candida la alegerile locale si la alegerile parlamentare. In acest moment, suntem in plina febra a pregatirilor, selectam candidatii pentru toata tara. Avem si vom avea (cred eu) surprize foarte placute, atat in provincie, cat si, evident, in Capitala, care este o miza pentru noi, ca pentru toata lumea (toate partidele politice), pentru ca ne aflam intr-un punct in care dupa 30 de ani de la caderea comunismului putem spune ca Bucurestiul inca nu a simtit Revolutia. Problemele cu care ne confruntam atunci au ramas in buna masura aceleasi. Daca ne uitam la schimbarile in zona de infrastructura, ele sunt putine si le putem numara pe degetele de la o mana. (Noi strabatem Piata Unirii prin sensul subteran tot printr-un tunel construit de catre Nicolae Ceausescu, metroul a fost construit de Ceausescu... totul a fost construit de Ceausescu. Autostrada de centura nu exista, aerul este sufocat (eu sunt bucurestean, sunt nascut in Bucuresti si este un oras pe care il iubesc) si cred si stiu ca potentialul Capitalei este enorm. Conform unui articol aparut de curand, Bucurestiul este in top 7 al celor mai promitatoare orase la nivel de potential international. Asta poate sa spuna multe. Este un oras in care exista foarte mult dinamism, este un oras cu un spirit fantastic, dar este blocat in aceleasi vechi probleme pe care nimeni nu a reusit sa le adreseze: tevile de termoficare sunt de pe vremea comunismului, metroul este de pe vremea comunismului, podurile sunt multe, majoritatea sunt din aceeasi perioada (de exemplu: Podul Grant este facut in anii '80), pasajul Unirii este construit in anii '80. De pe vremea aceea, Bucurestiul nu a mai suferit o reparatie capitala si cred trebuie sa ne gandim cum facem ca Bucurestiul sa devina un oras cu adevarat european (un oras verde, un oras fluid, prin care sa poti circula in mod normal, un oras al oamenilor, un oras al mediului antreprenorial care sa aduca firme... Sa ne uitam ce se intampla in zona Pipera: in zona gurii de metrou, se gasesc strazi desfundate, aglomeratie, gropi, chioscuri, murdarie, liniile de tramvai arata jalnic... Arata ca-n masina timpului, nu ca-n 2020.

Lucrurile trebuie sa se miste putin mai repede si avem nevoie de o viziune si de o motivatie solida. Este rusinos ca Bucurestiul sa se gaseasca intr-o situatie deplorabila la 30 de ani de la momentul '89, atunci cand alte orase au pornit de la sub zero si au reusit sa ajunga niste orase corecte, europene, fie atingandu-si potentialul, fie chiar depasindu-si-l. (De exemplu: Cluj-Napoca arata in prezent ca un oras din Europa Centrala, arata civilizat; Oradea, de asemenea, arata impecabil, fiind primul oras romanesc care a introdus acele tramvaie foarte, foarte joase care se gaseau doar in Viena). Consider ca Bucurestiul nu doar ca trebuie sa ajunga la acelasi nivel, ci, mai mult decat atat, trebuie sa depaseasca acest nivel in mod clar.

Partidul Republican din Romania se va gandi la toate aceste probleme. Miza noastra este sa punem pe masa solutii mai bune decat ale celorlalte partide si cred ca avem capacitatea de a face asta.

Sunt fondurile europene o solutie pentru dezvoltarea Capitalei si chiar a Romaniei?

Daca ne uitam la orasele din vest, multe s-au dezvoltat cu fonduri europene. Au avut, ce-i drept, acces la fonduri. Nu au fost zgarciti nici cei din Guvern, nici cei de la Bruxelles, dar autoritatile locale au stiut sa-si faca masa, in asa fel incat au stiut sa profite.

Bucurestiul, trebuie spus, este un oras bogat, nu este un oras sarac. Intreaga zona Bucuresti-Ilfov este peste media Uniunii Europene ca venit pe cap de locuitor. Deci cine spune ca banii sunt o problema in Bucuresti, acea persoana ori minte, ori dezinformeaza. Nu, Bucurestiul este un oras cu bani, chiar daca sunt multe zone care arata efectiv teribil, derizoriu, ca-n America Latina. Dar Bucurestiul in sine este un oras cu bani. Capitala este un oras care se poate imprumuta de pe pietele internationale, care poate angaja credite. Exista bonitate, exista un mediu de afaceri foarte dinamic.

Sigur ca trebuie profitat la maximum de fondurile europene, pentru toate acele proiecte care acum sunt favorizate la nivel UE, tot ce tine de ecologizare, de transport electric, de spatii verzi, adica in ideea de a transforma Bucurestiul intr-o gradina a Romaniei si sa stergem cumva imaginea asta de oras cu praf, betoane si mizerie si fum... Pentru ca este rusinos, pe de o parte.

Pe de alta parte, trebuie mobilizate toate fondurile existente pentru a investi masiv in oras, dar pentru asta trebuie schimbata si mentalitatea celor care conduc, pentru ca nu este indeajuns sa mai peticesti pe ici, pe colo. Nu, Bucurestiul trebuie resetat. Viziunea trebuie efectiv schimbata de la 0 daca vrem sa ajungem undeva. Daca doar peticim, mai punem acolo un briz-briz, un accesoriu, mai punem niste paiete, nu este de ajuns. Trebuie sa luam totul de la zero si sa ne gandim la Bucurestiul viitorului, pe care putem sa-l avem, pentru ca exista si bani, exista si forta antreprenoriala pentru a crea orasul pe care ni-l dorim si pe care bucurestenii il merita.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani