ALEGERILE TREBUIE SA AIBA LOC IN MAI MULTE ZILE – Alex Coita, Presedintele Partidului Republican din Romania, propune ca alegerile locale si parlamentare sa se desfasoare pe parcursul a trei zile, dupa modelul din diaspora: “Romanii din tara trebuie sa ai
Lumea Banilor publica continuarea interviului realizat cu fondatorul si presedintele Partidului Republican din Romania, Alex Coita (foto), fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor si Infrastructurii care a reusit sa puna Romania pe harta de la Bruxelles.
In cea de-a doua parte a interviului, am discutat cu Alex Coita despre schimbarile survenite in perioada pandemiei in privinta legislatiei electorale, precum si a schimbarii de paradigma in materie de alegeri locale si parlamentare: de la strangerea de semnaturi pana in ziua votului.
Liderul Partidului Republican din Romania a vorbit printre altele despre importanta implicarii tinerilor in viata cetatii, despre capacitatea societatii romanesti de a se adapta la nou, precum si despre modernizarea zonelor mai putin favorizate.
In contextul implicarii romanilor in politica, Alexandru Coita a prezentat pentru Luba.ro propunerile depuse in Parlament de Partidul Republican din Romania pentru ca alegerile locale si parlamentare sa se desfasoare pe parcursul a trei zile, astfel incat sa nu mai existe discriminare intre romanii din tara si cei din diaspora. De asemenea, Coita si-a expus viziunea asupra campaniei electorale din mediul online, care incearca sa castige teren in fata campaniei traditionale.
Redam in continuare principalele declaratii facute de Alex Coita pentru Lumea Banilor:
Ati depus in Parlament un proiect de lege (marti, 7 iulie), prin care solicitati ca alegerile locale si parlamentare sa se desfasoare pe parcursul a trei zile, dupa modelul din diaspora – in cazul in care se vor tine anul acesta pe fondul pandemiei de Covid-19. Va rog sa ne oferiti detalii despre acest demers.
In ceea ce priveste acest aspect, vorbim despre o chestiune care trebuie inteleasa foarte bine. Romanii din tara (in primul rand) trebuie sa aiba aceleasi drepturi ca cei din diaspora (este o chestiune de principiu), cu atat mai mult in contextul COVID-19. Haideti sa ne uitam putin la cum va arata ziua votului: daca va fi in septembrie, va arata in felul urmator: nu va avea voie decat o persoana sau doua in sectia de votare, vor intra, vor fi termoscanati, vor fi verificati, vor fi trecuti prin aparate care dau cu dezinfectant, vor trebui sa-si spele mainile, sa-si puna manusi, sa poarte masca. Vor fi niste masuri foarte stricte. Si asta ce va insemna? Va insemna ca tot procesul electoral va fi prelungit. Deci, dupa tot procesul care se face in mod normal, stau la coada sau nu (ajung la sectia de votare de care apartin, sunt identificat, semnez, stampilez, votez, predau stampila) – toate aceste lucruri dureaza un minut, in mod normal, dar acum va fi mult mai complicat. In consecinta, va dura cel putin dublu. Nu vor fi permise aglomerarile in spatiile interioare, lucru care va duce la formarea de cozi kilometrice pe strazi. Sa luam in calcul si fenomenele meteo schimbatoare (ploaie, ninsoare). Riscam sa vedem exact imaginile pe care le vedem in diaspora la alegerile noastre. Asta inseamna si implica doua chestiuni:
1. Fie regulile de distantare sociala nu se mai respecta, deci vom avea imbulzeli peste tot. Una este sa ai imbulezeli intamplatoare / accidentale, si alta este sa le ai in toata tara. Este foarte clar ca in momentul acela risti sa ai infectari, risti sa ai decese.
2. Daca se respecta regulile de distantare sociala, multi oameni nu vor putea sa voteze, iar asta inseamna o restrangere a dreptului constitutional la vot. Deci este inacceptabil. Acesta este motivul pentru care am propus sa se voteze in trei zile. Si da: stim ca va costa, stim ca va fi complicat din punct de vedere logistic si mai stim ca mai sunt unele partide carora nu le convine, pentru ca ei se bazeaza pe votantii care ies incolonati la vot si pe structurile lor si nu le convine ca oamenii care poate sunt un pic mai comozi sau au un sentiment mai mare al drepturilor proprii sa iasa si ei la vot.
Pentru asta am propus aceasta lege si sincer sa fiu imi doresc din tot sufletul sa fie adoptat amendamentul nostru, pentru ca nu as vrea sa traiesc situatiile care se vor intampla altminteri la vot, in septembrie sau cand vor fi alegerile. Pentru ca va fi crunt. Chiar daca, politic vorbind, pe mine Partidul Republican din Romania m-ar ajuta pe principiul: 'uite, eu v-am zis, dar voi nu ati vrut sa ascultati'. Acest amendament este facut pentru romani, nu pentru o miza politica si sper ca toti oamenii sa-si dea seama ca este un lucru ce tine de normalitate, in pandemie, in context de Covid-19, ne gasim intr-o situatie care este poate mult mai dificila decat – logistic vorbind – a celor din diaspora si trebuie sa avem macar aceleasi drepturi si obligatii.
Asta trebuie cumva sa duca si la o schimbare a gandirii in zona electorala. Ati vazut ca s-a schimbat legea cu semnaturile care trebuie depuse pentru candidati. Eu zic ca trebuie mers mai departe. Trebuie facut un sistem prin care semnaturile sa poata fi colectate online, pe Internet, cu semnatura electronica. Ca sa evitam total orice fel de risc de infectare la adresa sanatatii oamenilor.
In vremuri ferite de pandemie, aveam o altfel de arhitectura a campaniei electorale. Considerati ca in actualul context, anumite practici vor suferi modificari? Campania in sine va fi diferita fata de tot ce a fost pana acum? Cum este si anul, de altfel.
Cu siguranta. Cu siguranta va fi o campanie diferita. Vor fi anumite partide care vor castiga! Noi suntem un partid politic (Partidul Republican din Romania) care se bazeaza foarte mult pe comunicarea online. Lucram foarte mult sa dezvoltam platformele de comunicare online, sa ajungem cat mai usor la cat mai multi oameni, care sa vada proiectele noastre, ideile noastre si astfel sa putem sa construim o baza electorala cat mai generoasa. Da, partidele care se bazeaza pe online vor castiga, partidele care se bazeaza pe instrumentele clasice vor pierde. Dar, pe de alta parte, e clar ca in 2020 toate partidele vor trebui sa se concentreze destul de mult pe zona de online. E pacat intr-un fel, pentru ca o parte foarte frumoasa a politicii este contactul cu oamenii in mod direct, discutiile directe, chiar si anumite adunari in care oamenii simt o energie comuna (sigur ca asta va fi mai putin prezenta in aceasta campanie), dar noi lucram la instrumente inovative ca sa putem aduce oamenii impreuna prin retelele de socializare, prin alte instrumente prin care oamenii sa se simta implicati, astfel incat sa poata contribui cu idei la proiectele pe care noi le demaram.
Pe de o parte, toata aceasta configuratie prezinta un usor dezavantaj: tinerii se indreapta preponderent catre mediul online, dar persoanele mai in varsta (bunicii nostri, parintii nostri) erau obisnuite cu formatul campaniilor de tip traditional: acel door-to-door, acea strangere de mana intinsa de catre candidat...
Reiterez faptul ca traim intr-o perioada in care multa lume, indiferent de varsta, este familiarizata cu mediul online. Intr-adevar: este o mutatie, o schimbare a mediului in care relationezi cu alegatorul (si asta se va vedea cu siguranta), dar pana la urma trebuie sa ne adaptam. Si suntem pregatiti, lucram astfel incat sa avem finalizate toate instrumentele tehnice. Si cel mai important element este gandirea din spate, cu ajutorul careia vom fi capabili sa transmitem catre public, catre cei ce ne sustin: emotia noastra, energia pe care o avem, pasiunea noastra de a face ceva bun pentru Romania. Indiferent de mediul prin care o facem: ca vorbim de intalniri fata in fata, ca vorbim de sedinte organizate prin Skype si Zoom sau prin alte instrumente online.
Vom reveni cu partea a treia a interviului realizat cu presedintele Partidului Republican din Romania, Alex Coita.