ALARMA: INVESTITORII FUG DE ROMANIA – Investitiile si-au oprit cresterea: “Dezastrul e asigurat” (Documente)
Investitorii fug de Romania. Dovada sunt cifrele care arata ca investitiile si-au oprit cresterea. Ceea ce inseamna ca dezastrul e asigurat.
Verdictul apartine economistului Adrian Caciu, care analizeaza ultimele date publicate miercuri, 9 septembrie 2020, de Institutul National de Statistica (INS). Date care arata ca economia Romaniei este sortita unui esec.
Intr-un amplu comentariu postat pe pagina sa de Facebook, Adrian Caciu remarca faptul ca, potrivit statisticii oferite de INS, in mod abrupt investitiile si-au oprit cresterea inregistrata in trimestrul I al anului 2020, scazand de la 5% la 0,4%. Fapt care, sustine Caciu, anuleaza stimulul economic pe care ar trebui sa il genereze formarea bruta de capital fix. Iar intregul context nu face altceva decat sa asigure dezastrul pentru Romania.
Deficitul comericial a atins un nou record
De asemenea, Adrian Caciu atrage atentia si asupra cresterii deficitului comercial al Romaniei, acesta ajungand la 10 miliarde euro in ultimele 7 luni de guvernare asigurata de Executivul condus Ludovic Orban (foto dreapta). Ceea ce inseamna un record pentru ultimii 10 ani (click aici pentru a citi).
Prezentam analiza economistului Adrian Caciu privind datele INS care demonstreaza ca investitiile si-au oprit cresterea, ceea ce arata ca investitorii fug de Romania:
“Deficitul comercial al Romaniei la 7 luni a ajuns la 10 miliarde euro (9,999 mld), cea mai mare valoare inregistrata in ultimii 10 ani, ajungand sa aiba o pondere de 4,6% in PIB.
Deficitul comercial este in crestere cu 5,48% fata de aceeasi perioada a anului trecut, nivel superior scaderii exporturilor in raport de perioada analizata.
Exporturile au pierdut, in primele sapte luni, 6,6 miliarde euro ceea ce se va reflecta in scaderea productiei industriale pentru aceeasi perioada.
Mult clamata politica economica care sa vizeze reducerea deficitului comercial este egala cu zero, din contra chiar, favorizeaza reducerea exporturilor in mod accelerat.
Daca anul asta avem o crestere a deficitului comercial cu produse agroalimentare cu 6,5% la primele 7 luni, cand nu s-a investit nimic si anul agricol este dezastruos, ganditi-va ce va fi anul viitor.
In alta ordine de idei, investitiile nete in economie si-au redus abrupt cresterea inregistrata in trimestrul I al anului 2020, scazand de la 5% la 0,4% ceea ce anuleaza practic stimulul economic pe care ar trebui sa il genereze formarea bruta de capital fix.
Acel 0,4% vine din cheltuielile publice in timp ce investitiile private au scazut de peste 9 ori.
Aici este marea bomba, stiu ca domnul acela fantezist va spune ca e bine (observati ticalosia, se lauda cu ceva ce stiam cu totii de cand s-a anuntat PIB TRim II dar ocoleste deficitul comercial si va ocoli si comunicatul cu scaderea productiei industriale - omul vinde vise), dar e dezastru.
O economie fara investitii private este sortita esecului.
Revenirea economica reala va fi dupa 2022.
Pierderea de potential este imensa si nu este redata statistic.
Cand un incapabil considera ca acesta este un succes si nu se uita ca altii investesc 14%, 20% din PIB in economie, altii adica competitorii comerciali si economici ai Romaniei dezastrul este asigurat.
Se numeste decalaj de competivitate si de potential.
Ce sa stie el?
El e postas.
Are vesti! Vinde esec! Marketingul esecului!
Cum se interpreteaza aceasta scadere a investitiilor si aceste rezultate ale comertului international?
Simplu!
Efectul statului cu mainile in san si cu degetul pe butonul de selfie.
Economia a avut un impuls inertial provenit din anul 2019 care a generat o crestere si pe primul trimestru al anului 2020.
Exact cum este focul de lemne care se stinge incet cand nu mai primeste oxigen, la fel si economia prezinta semnul lipsei de stimuli economici.
Bine, unii sunt cu baliverne despre injectii de lichiditate si tare imi e ca nu inteleg ce inseamna lichiditate.
Faptul ca amani taxe nu inseamna ca banii exista la companii, dar asta e alta poveste si o sa discutam altadata despre ea.
Tocmai ce am pierdut 10% din exporturi (9,56%).
In doar 7 luni!”