ALARMA DE LA PROTECTIA CONSUMATORILOR – „Riscati sa va imbolnaviti”

1510

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protecta Consumatorilor, Claudiu Dolot, anunta ca odata cu venirea caldurii, alimentele pastrate necorespunzator pot cauza mari probleme.
Acesta sfatuieste oamenii sa aiba grija de unde cumpara alimente, pentru ca risca sa se imbolnaveasca daca acestea sunt comercializate in locuri neautorizate sau depozitate in locuri neconforme.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor anunta ca va demara in perioada urmatoare actiuni de control pentru supravegherea pietei produselor alimentare si a unitatilor de alimentatie publica (unitati fast- food, restaurant auto-servire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii,  berarii).

Verificari

 Se vor verifica, in principal, calitatea alimentelor (inclusiv a preparatelor culinare) si a bauturilor comercializate (existenta documentelor de provenienta, verificarea directa a caracteristicilor organoleptice a alimentelor, respectiv, a mancarurilor preparate existente la comercializare, incadrarea in data durabilitatii minimale, respectiv data limita de consum (termen de valabilitate), atat pentru alimentele comercializate ca atare, cat si pentru cele preparate (comercializarea lor in ziua in care au fost preparate).
 
De asemenea, comisarii ANPC vor verifica conditiile de expunere, prezentare si comercializare ale alimentelor, respectarea prevederilor legale la transportul si depozitarea produselor alimentare (respectarea conditiilor de temperatura impuse de actele normative in vigoare sau de producatori, expunerea la comercializare):
 
„Odata cu venirea caldurii, alimentele pastrate necorespunzator va pot da mari batai de cap! Aveti grija de unde va cumparati aceste produse! Riscati sa va imbolnaviti!
Produsele alimentare comercializate in locuri neautorizate sau depozitate in locuri neconforme pot fi un pericol pentru sanatate in zilele toride.”
declara Claudiu Dolot, presedintele ANPC.

Avand in vedere prognoza meteorologica pentru urmatoarea perioada, cand se pot inregistra temperaturi foarte ridicate, ANPC recomanda consumatorilor sa aiba in vedere o serie de sfaturi care trebuie respectate in astfel de situatii, pentru a preveni efectele negative asupra sanatatii.

 Sfaturi la cumpararea produselor alimentare in perioadele cu temperaturi ridicate


 –Nu cumparati produse alimentare din locuri neautorizate intrucat comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bonul cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea;

 Verificati cu atentie data durabilitatii minimale, data limita de consum a produselor (termen de valabilitate);
 

Verificati in mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.) avand in vedere ca temperaturile ridicate favorizeaza procesul de alterare a produselor alimentare si refuzati produsele care prezinta caracteristici de produs alterat (aspect mazguit, miros de acru, aspect spongios de inceput de fermentare, produs deformat si consistenta moale-inghetata, ambalaje deformate etc.);
 

-Atunci cand cumparati produse alimentare, acordati atentie deosebita asupra modului de prezentare a ambalajului. In cazul in care ambalajul este bombat, prezinta deformari sau este rupt inseamna ca produsul nu mai prezinta deplina siguranta pentru sanatatea dumneavoastra. Evitati sa achizitionati astfel de produse!
 

-Verificati daca este respectata temperatura la care este depozitat/expus la vanzare produsul alimentar ales de dumneavoastra (temperatura mentionata de producator pe eticheta ce insoteste produsul trebuie sa coincida cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achizitionat);
 

Nu recongelati un produs alimentar dupa ce acesta a fost decongelat, daca producatorul interzice acesta actiune (prin mentionare pe eticheta);
 

-Perioada cu temperaturi caniculare determina un consum mai mare de lichide (apa minerala naturala, apa de masa, sucuri de fructe, bauturi racoritoare) la achizitionarea carora recomand sa acordati atentie deosebita asupra modului de depozitare si expunere avand in vedere ca expunerea acestora sub actiunea directa a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor mentionate;
 
Legumele si fructele comercializate in cadrul pietelor in spatii deschise unde temperatura mediului ambiant este foarte ridicata afecteaza calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdeturilor etc.).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole