Grid star
eveniment

Alarma data ministrului de Finante: dobanzile platite de Romania pentru imprumuturile facute vor creste

Vesti proaste de la agentia de rating Fitch: raportul dintre plata dobanzilor si venituri va creste la aproape 8% din venituri pana in 2026, de la 6,4% in 2024, depasind mediana de 7,5%. Iar ministerul de Finante condus de Tanczos Barna (foto), va trebui sa plateasca. Informatia apare in raportul din februarie 2025 prin care s-a mentinut ratingul de tara al Romaniei la negativ, BBB-, cu perspectiva negativa (click aici pentru a citi). 

Fitch arata ca Romania s-a bucurat de conditii de piata in general favorabile pana in octombrie 2024. Cu toate acestea, conditiile de finantare s-au deteriorat in ultimele luni, din cauza riscurilor fiscale si politice interne, dar si cerintelor mari de finantare. Romania a emis trei euroobligatiuni in februarie 2025 cu scadente la cinci, noua si 12 ani, pentru un total de 4,1 miliarde euro, aproximativ 30% din emisiunea externa anuala planificata:
“Avand in vedere cresterea datoriilor si randamentelor marginale, estimam ca raportul dintre plata dobanzilor si venituri va creste la aproape 8% din venituri pana in 2026, de la 6,4% in 2024, depasind mediana de 7,5%”. 

Prima lovitura

In ianuarie, agentia de rating Standard&Poor’s a revizuit de la stabila la negativa perspectiva ratingului Romaniei. Agentia explica ca a facut acest lucru pentru a reflecta riscurile la adresa finantelor publice ale Romaniei.
In opinia Standard, realizarea planului guvernamental de consolidare fiscala ar putea fi o provocare, nu in ultimul rand din cauza fragmentarii politice sporite evidentiate de rezultatele alegerilor de anul trecut, precum si a perspectivelor de crestere economica mai lenta. In absenta unor masuri suplimentare, agentia se asteapta ca deficitul sa nu scada sub 6% din PIB inainte de 2028. 
In plus, datoria publica, fara activele lichide ale guvernului, va depasi 60% din PIB pana in 2027, iar “factura” guvernamentala a dobanzilor se va stabili probabil in jurul valorii de 8. % din venituri pe termen mediu. Standard mai precizeaza ca deficitele fiscale ale Romaniei din ultimii ani – in special cel din 2024, de aproape 8,7% din PIB, au depasit asteptarile.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani