AJUTORUL DE STAT PENTRU INCALZIREA LOCUINTELOR – Lege pentru o suma de trei ori mai mare decat cea actuala. De la 320 lei la 1.000 lei. Premierul a recunoscut la sfarsitul anului trecut ca s-au facut greseli cu privire la plafonarea preturilor la lemnele
In Senat a fost depus proiectul pentru modificarea Legii 226/2021 privind stabilirea masurilor de protectie sociala pentru consumatorul vulnerabil de energie. Concret, initiatorii propun majorarea ajutorului pentru combustibili solizi si/sau petrolieri de la 320 de lei, valoarea din prezent, la 1.000 de lei.
Totul a plecat de la OUG 134/2022 privind unele masuri in vederea protejarii consumatorului final in ceea ce priveste utilizarea materialelor lemnoase si a produselor derivate din lemn, adoptata ulterior de Parlament. Principalele masuri din ordonanta sunt cele de plafonare a preturilor finale facturate pentru urmatoarele sortimente de materiale lemnoase:
-lemn de foc, resturi de lemn, tocatura provenita din lemn, rumegus la pretul de 400 lei / mc TVA inclus;
-plafonarea preturilor finale facturate pentru urmatoarele produse: brichete din lemn (max 1500 lei/tona cu TVA inclus), peleti din lemn (max 2000 lei/tona cu TVA inclus).
Din momentul adoptarii acestei masuri, au existat voci care au sustinut ca masura nu este sustenabila, pentru ca producatorii nu-si vor putea sustine costurile la aceste preturi plafonate, iar lemnul pentru incalzire va fi greu de gasit. Initiatorii sustin ca ordonanta nu a produs efectele asteptate, motiv pentru care trebuie modificata valoarea ajutoarelor stabilite prin lege. Si premierul Ciuca a avut unele critici.
Se invoca blocaje majore
Potrivit initiatorilor, ordonanta este nefunctionala, motiv pentru care se impun schimbari.
"O data cu adoptarea OUG 134/2022 si plafoanarea pretului pentru lemnul de foc, efectele vor fi opuse celor prevazute in Ordonanta, astfel, blocaje majore precum disparitia lemnului de foc de pe piata libera sau rezilieri de contracte in segmentul de exploatare creaza un deficit de resursa de lemn in piata”.
Explicatiile initiatorilor
Potrivit expunerii de motive, cresterea valorii de referinta in vederea acordarii ajutorului pentru incalzire care se realizeaza cu ajutorul combustibili solizi ajuta cu celeritate consumatorul vulnerabil intr-o perioada nesigura din punct de vedere financiar. In al doilea rand, acordarea unui tichet cu valoarea crescuta pentru fiecare gospodarie care face dovada ca a achizitionat materiale lemnoase/brichete/pelete din lemn pentru incalzirea locuintei evita specula pe piata vanzarii lemnului de foc si asigura provenienta materialului lemnos din surse sustenabile, legale".
Numarul beneficiarilor
"Prin efectele pe care prezenta propunere le va produce, consumatorul vulnerabil va putea beneficia de ajutorul financiar in urma unor conditii pe care trebuie sa le indeplineasca. Astfel, cum nu toti consumatorii de energie prin incalzire cu lemn nu se pot numi consumatori vulnerabili, numarul beneficiarilor pe care l-am prevazut in formula de calcul a fost de 1.350,000 de locuinte. Totodata, modificarea cuantumului ajutorului financiar de la 320 lei/luna la 1.000 lei/luna prevede o majorare de 680 lei/luna. In final, impactul bugetar este de 918.000 mii lei”.
Pozitia premierului
Premierul Nicolae Ciuca a recunoscut la sfarsitul anului trecut ca s-a facut ceva gresit in momentul in care s-a plafonat pretul lemnelor de foc. Acesta a fost intrebat cum s-a ajuns la plafonul de 400 de lei, dupa ce presa a scris despre disfunctionalitati pe aceasta piata, dupa decizia luata de Guvern.
Seful Executivului a precizat ca se vor lua masuri de "corectare” a acestei situatii, si a aratat cu degetul spre ministerul Mediului.
Potrivit lui Ciuca, la ministerul Mediului s-a facut o analiza privind costul unui metru cub de lemn la Romsilva, iar pretul comunicat a fost de 200 de lei pe metru cub. Astfel, s-a considerat ca 400 de lei pe metru cub asigura oarecum celelalte costuri care intra in intreg procesul de asigurare a lemnelor de foc. Insa Ciuca s-a convins ca nu este tocmai conform cu realitatea, si anunta ca va lua masuri:
"Avem puterea sa recunoastem acolo unde gresim si sa luam masuri in consecinta”.