Grid star
antreprenoriat

AJUTORUL DE STAT PENTRU IMM-URI A PRIMIT UNDA VERDE – Comisia Europeana si-a dat acordul. Banii inclusi in buget

Schemele de ajutor de stat pentru IMM-uri si unitati administrativ teritoriale - IMM PROD si GARANT CONSTRUCT, coordonate de Ministerul Finantelor condus de Adrian Caciu (foto), au primit vineri, 3 iunie 2022, aprobarea Comisiei Europene. Programele se deruleaza prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si au un plafon total al garantiilor de 4 miliarde de lei.


Potrivit Finantelor, bugetul schemei de ajutor de stat aferent Programului IMM PROD este de 268.544.792 lei, aproximativ 54,25 milioane euro, iar plafonul total al garantiilor care pot fi acordate in 2022 este de 1,5 miliarde lei. GARANT CONSTRUCT are un buget in valoare de 495.572.822 lei, aproximativ 99,11 milioane euro, cu un plafon total al garantiilor pentru 2022 de 2,5 miliarde lei.

Asigurarea lichiditatilor

Programul IMM PROD are ca obiectiv acordarea de garantii guvernamentale de pana la 90% din valoarea finantarilor pentru asigurarea lichiditatilor si pentru investitiile care incurajeaza productia autohtona, cresterea capacitatii de productie, reconversia de la intermediere la productie, digitalizarea activitatii si alinierea la obiectivele de mediu.
Beneficiarii eligibili sunt IMM-uri, inclusiv start-up-uri, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si familiale, forme de organizare a profesiilor liberale care pot desfasura activitati de productie si care au sediul principal sau secundar intr-o zona urbana.

Sustinerea investitiilor

Programul GARANT CONSTRUCT are doua componente - SubProgramul de sustinere a proiectelor de investitii pentru IMM-urile din sectorul constructiilor si SubProgramul de sustinere a proiectelor de investitii la scara mica pentru UAT-uri, care presupun finantarea unor activitati din sectorul constructiilor.

Obiectivul principal al programului este sustinerea proiectelor privind imbunatatirea eficientei energetice, investitii in domeniul energiei verzi si alinierea la obiectivele de mediu implementate de IMM-urile din domeniul constructiilor si de unitatile administrativ-teritoriale, prin acordarea de garantii guvernamentale de maximum 90% din valoarea finantarilor.
Pentru 2022, plafonul total al garantiilor de 2,5 miliarde lei, se imparte in mod egal intre cele doua componente.
Beneficiarii eligibili ai SubProgramului de sustinere a proiectelor de investitii pentru IMM-urile din sectorul constructiilor sunt IMM-uri, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si familiale, forme de organizare a profesiilor liberale, precum arhitectii si birourile individuale de arhitectura. SubProgramul de sustinere a proiectelor de investitii la scara mica dedicat UAT-urilor, respectiv municipiilor, oraselor si comunelor are in vedere finantarea unor activitati din sectorul constructiilor si a proiectelor de mica dimensiune.

"Vesti bune pentru beneficiarii eligibili ai celor doua scheme de ajutor de stat. Acordul Comisiei Europene inseamna practic ca cele doua programe au devenit operationale si ca de luni, 6 iunie, se pot adresa celor 21 de banci partenere pentru a solicita finantare. Este un sprijin real pe care Guvernul il acorda atat mediului de afaceri, cat si unitatilor administrativ teritoriale pentru incurajarea productiei autohtone si a investitiilor", a declarat ministrul Finantelor, Adrian Caciu.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani