AJUTOR DE STAT PENTRU FERMIERI – Se garanteaza maxim 80% din valoarea creditului acordat de banca
24 August 2023 16:54 Lumea Banilor 1200Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a demarat eliberarea de adeverinte pentru solicitantii schemei de ajutor de stat reglementata de OUG 61/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat in sectorul cresterii animalelor aferenta perioadei 1 iulie – 31 decembrie 2023. Este vorba despre cei care intentioneaza sa acceseze credite in vederea finantarii activitatilor curente, de la institutiile bancare si nebancare ce au incheiat conventii cu APIA.
Pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023, APIA a incheiat conventii cu institutiile bancare si nebancare, respectiv cu doua fonduri de garantare – Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) si Fondul National de Garantare a Creditului pentru intreprinderi Mici si Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM), pentru a veni in sprijinul fermierilor care intentioneaza sa acceseze credite in vederea finantarii activitatilor curente.
Valoarea creditului
Astfel, potrivit conventiilor, la solicitarea scrisa a fermierului, APIA elibereaza o adeverinta prin care confirma ca acesta a depus cererea initiala de solicitare a ajutorului de stat in sectorul cresterii animalelor, aferenta aferenta perioadei 1 iulie – 31 decembrie 2023.
Prin adeverinta se confirma valoarea de 85% din valoarea ajutorului determinat aferent cererii initiale, iar valoarea creditului va fi de pana la 90% din suma inscrisa in adeverinta cuvenita solicitantului.
Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) si Fondul National de Garantare a Creditului pentru intreprinderi Mici si Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garanteaza maxim 80% din valoarea fiecarui credit acordat de banci fermierilor.
"Reamintim fermierilor ca dobanda aferenta acordarii creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%. In ce priveste comisioanele practicate de institutiile finantatoare, APIA atrage atentia fermierilor care doresc sa acceseze credite pentru finantarea capitalului de lucru, sa analizeze cu atentie sporita solutiile de finantare propuse de institutiile financiar-bancare si nebancare in ceea ce priveste costul acestora, astfel incat sa aleaga modalitatile de finantare care raspund cel mai bine necesitatilor proprii”, precizeaza Agentia.