Ajutor de stat pentru antreprenori. Ministerul Economiei a publicat ghidul cu conditiile care trebuie indeplinite pentru accesarea a 150 milioane euro (Ghidul)
Ministerul Economiei condus de Stefan Radu Oprea (foto) a publicat luni, 15 aprilie 2024, Proiectul Ghidului de plata pentru instituirea schemei de ajutor de stat pentru Programul national pentru dezvoltarea productiei interne de produse si materiale de constructii – „CONSTRUCTPLUS”. Prin acest program, statul ofera aproape in acest an 150 milioane de euro IMM-urilor care au ca obiect de activitate producerea materialelor de constructii. Astfel, se spera ca daca materia prima va fi mai ieftina, prin ajutorul dat producatorilor, si pretul caselor va scadea.
Insa exista conditii stricte pentru accesarea fondurilor.
In vederea platii ajutorului de stat, beneficiarii trebuie sa parcurga urmatoarele etape, printre care:
a) sa demareze investitia in termen de maximum 6 luni de la data incheierii acordului pentru finantare;
b) sa faca dovada cofinantarii in termen de maximum 6 luni de la data incheierii acordului de finantare;
c) sa efectueze cheltuielile eligibile aferente investitiei, conform acordului pentru finantare, avand in vedere calendarul realizarii investitiei initiale, respectiv investitiei initiale in favoarea unei noi activitati economice, dupa caz;
d) sa transmita in termen de maximum 6 luni de la data demararii investitiei prima cerere de plata a ajutorului de stat si formularul de decont, insotite de documente justificative. Sumele ramase neutilizate in cadrul unei categorii de cost nu se pot transfera in cadrul unei alte categorii de cost.
Toate cheltuielile realizate si prezentate spre rambursare trebuie sa fie in legatura cu obiectul investitiei, in caz contrar acestea nu sunt eligibile. Prima cerere de plata se transmite in termen de maximum 6 luni de la data demararii investitiei.
Anual, beneficiarul poate solicita maximum 4 cereri de plata. Plata ajutorului de stat se efectueaza catre beneficiari in perioada 2024-2029, conform cheltuielilor eligibile realizate de catre beneficiari in baza acordurilor pentru finantare.
Nu se accepta la plata:
- cheltuielile efectuate in vederea achizitiei de instalatii tehnice, utilaje si echipamente fara transmiterea procesului verbal de punere in functiune a acestora;
- cheltuielile aferente achizitiei de componente a unei linii tehnologice. Pentru decontarea acestor cheltuieli este obligatorie transmiterea procesului verbal de punere in functiune a intregii linii tehnologice, dar nu mai tarziu de 6 luni de la ultima cheltuiala efectuata de beneficiar in cadrul liniei tehnologice.
Se verifica situatia financiara a firmelor
Ministerul Economiei a inceput in 8 aprilie 2024 inscrierile in cadrul programului ConstructPLUS, care se incheie in 8 mai 2024. IMM-urile si intreprinderile mari, cu personalitate juridica, vor putea aplica pentru obtinerea de granturi nerambursabile, in scopul infiintarii si/sau dezvoltarii capacitatilor de productie pentru materiale de constructie.
Valoarea maxima a ajutorului de stat regional nerambursabil este de 50 milioane de euro, dar nu mai mult de 75% din costurile eligibile totale ale proiectului investitiei si fara a depasi intensitatea prevazuta in Harta Regionala autorizata de Comisia Europeana. Bugetul alocat programului ConstructPlus pentru 2024 este echivalentul in lei a 149 milioane de euro.
La analiza cererilor de acord pentru finantare si a documentatiei atasate acestora se vor lua in considerare situatiile financiare aferente anilor 2020 – 2022. Obligatia prezentarii situatiilor finaciare nu se aplica intreprinderilor nou-finantate.