AJUTOR DE STAT DE 450 MILIOANE EURO – Beneficiari vor fi 150 de societati comerciale. Iata conditiile pentru acordarea finantarii (Document)
Executivul va dezbate in sedinta de joi, 21 martie 2024, proiectul de Hotarare pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat avand ca obiectiv dezvoltarea regionala prin stimularea realizarii de investitii. Beneficiari vor fi 150 de societati din Romania.
Bugetul maxim al schemei este de 2.249,985 milioane lei, echivalentul a aproximativ 449,997 milioane euro, astfel:
a) credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finantare pentru perioada 2024 - 2026;
b) credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2025 – 2032.
Bugetul mediu anual al schemei este de 749,995 milioane lei, echivalentul a aproximativ 149,999 milioane euro, iar numarul total estimat al intreprinderilor care urmeaza sa beneficieze de ajutor de stat in baza schemei este de maxim 150.
Beneficiarul ajutorului de stat trebuie sa asigure o contributie financiara de cel putin 25% din costurile eligibile, fie prin resurse proprii, fie prin finantare externa, sub o forma care sa nu faca obiectul niciunui alt ajutor public.
Criteriile de eligilibitate
Pot beneficia de ajutor de stat in baza schemei intreprinderile care indeplinesc cumulativ urmatoarele criterii de eligibilitate:
a) sunt inregistrate potrivit Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) realizeaza o investitie initiala in Romania, in unul dintre sectoarele prevazute in anexa nr. 1;
c) nu intra in categoria „intreprinderilor in dificultate”;
d) nu se afla in procedura de executare silita, insolventa, faliment, reorganizare judiciara, dizolvare, inchidere operationala, lichidare sau suspendare temporara a activitatii;
e) nu fac obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau de minimis, sau, in cazul in care asemenea decizii au fost emise acestea au fost executate, conform prevederilor legale in vigoare;
f) nu au beneficiat de alte ajutoare de stat regionale pentru costuri eligibile de natura costurilor salariale in cadrul aceluiasi proiect unic de investitii;
g) nu au efectuat o relocare catre unitatea in care urmeaza sa aiba loc investitia initiala pentru care se solicita ajutorul in ultimii doi ani anteriori inregistrarii cererii de acord pentru finantare si, la momentul inregistrarii cererii, ofera un angajament ca nu vor face acest lucru pentru o perioada de pana la doi ani dupa finalizarea investitiei initiale pentru care se solicita ajutorul.
Ajutorul de stat se poate plati pana in 2032 intreprinderilor care au primit acord pentru finantare, dupa efectuarea partiala sau totala a cheltuielilor eligibile realizate conform acordului pentru finantare, in limita creditelor bugetare anuale aprobate.