AJUTOR DE STAT DE 225 MILIOANE DE LEI – Ministrul a anuntat cine sunt beneficiarii si ce conditii trebuie sa indeplineasca

685

sursa foto: facebook ministerul Agriculturii

Statul pune la bataie 225 milioane de lei pentru sustinerea productiei de legume. Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Chesnoiu, a prezentat modificarile ce au fost aduse proiectelor de acte normative elaborate la nivelul MADR care s-au aflat in consultare publica in ultimele 10 zile, pentru programul ce vizeaza sustinerea productiei de legume in spatii protejate si pentru programul de sustinere a usturoiului.


In urma procesului de dezbatere publica a proiectului de act normativ ce vizeaza sustinerea productiei de legume in spatii protejate, ministrul Agriculturii a prezentat noua forma a actului consolidat ce va merge spre avizare si apoi spre aprobare, in sedinta de Guvern. Au fost primite propuneri de la fermieri din diferite bazine legumicole importante din tara si in urma analizei acestora au fost elaborate noile propuneri ale actului normativ. 

Maxim 4.000 euro

Astfel, pentru tomatele cultivate in ciclul I si in ciclul II de productie, pentru a incasa valoarea sprijinului maxim de 4000 euro/ beneficiar (3000 euro/beneficiar pentru ciclul I si 1000 euro/beneficiar pentru ciclul II), productiile vor trebui sa fie valorificate dupa cum urmeaza:
-Pentru ciclul I – intre 1 martie si 10 iunie;
-Pentru ciclul II – intre 15 octombrie – 9 decembrie
In privinta productiilor minime necesare, trebuie realizate 3.000 kg/1.000 mp, fata de forma initiala a actului normativ care prevedea realizarea unei cantitati de 5.600 kg/1.000 mp.
Referitor la sustinerea legumelor deficitare, beneficiarii pot primi 1.000 euro pentru productiile valorificate in perioada 15 octombrie – 9 decembrie, iar productiile minime necesare pentru 1.000 mp trebuie sa fie pentru:
-Castraveti 4.000 kg, fata de 5.600 kg;
-Ardei gras/ lung 2.000 kg;
-Fasole pastai 1.500 kg;
-Spanac 1.000 kg;
-Salata 15.000 plante, fata de 1.440 kg;
-Ceapa verde 100.000 bulbi, fata de 1.000 kg.

Consumati produse romanesti

„Tinand cont de factorii de risc prezenti in agricultura si de tot ceea ce se intampla la nivel european si chiar global, legumicultorii au nevoie de un sprijin concret pe care l-am prevazut in actul normativ. Am pornit toate programele MADR de la analiza indicatorilor de rezultat, de la modul in care noi ne situam in balanta comerciala, plecand de la productie si asigurarea consumului din resurse proprii nationale raportat la ceea ce inseamna importuri. Incurajez cetatenii romani sa consume produse romanesti si fermierii sa produca mai mult pentru piata interna, astfel incat lantul scurt dintre fermieri, producatori si consumatori sa fie unul cat mai eficient”, a declarat ministrul Agriculturii.
In tot procesul de implementare al programului, un rol important il are Autoritatea Nationala Fitosanitara, care preleveaza probe de legume, in vederea monitorizarii reziduurilor de pesticide, astfel incat pe masa consumatorilor sa ajunga doar produse sigure pentru consum. Bugetul total al programului productiei de legume in spatii protejate este de 225 milioane lei.
In ceea ce priveste  programul de sustinere a usturoiului, valoarea sprijinului de 3.000 EUR / cultura / ha / beneficiar se va acorda pentru productiile valorificate in perioada 1 iunie – 21 decembrie, iar productia minima necesara este de 3 kg usturoi/10 mp. Programul beneficiaza de un buget total de 22,2 milioane lei. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

liternet