AJUTOARE PENTRU ROMANII VULNERABILI FINANCIAR – Peste doua milioane de persoane nu isi pot permite un standard de viata decent. Statul acorda 1.400 lei pentru plata facturilor la energie. Elevii vor primi vouchere. 2.000 lei pentru mamele cu noi nascuti

671

sursa foto: facebook Marcel Bolos

Romanii vulnerabili din punct de vedere financiar vor beneficia de o noua transa de ajutoare din partea statului. Se vor acorda, printre altele, 1.400 lei pentru plata facturilor la energie, vouchere in valoare de 500 lei pentru elevi, dar si pachete cu alimente romanesti si 200 lei pentru mamele cu nou-nascuti.

Pentru contracararea scaderii generale a standardului de viata si a aparitiei unor grupuri sociale vulnerabile, ministerul Investitiilor condus de Marcel Bolos (foto) continua sa implementeze masuri care sa sa preintampine si sa compenseze efectele sociale destructive, cauzate de contextul macroeconomic, asupra grupurilor aflate in situatie de risc.

Datele o spun clar, inca ne confruntam cu o forma dominanta de saracie care poate conduce la precaritate alimentara, in anumite situatii. Aceste lucruri fac ca peste doua milioane de cetateni sa nu isi poata permite un standard de viata decent pentru anul 2023. Tocmai de aceea, la nivelul Guvernului am gandit un pachet masuri care sunt integrate si complementare, astfel incat sa se asigure o alocare financiara eficienta a interventiilor. Asadar, vor fi romani care se afla intr-un grad extrem de excluziune sociala care vor putea primi pana la 10.000 de lei pentru nevoile imediate, pe baza diferitelor forme de sprijin care se vor acorda”, a declarat ministrul Investitiilor, Marcel Bolos.

 
Sase noi transe de 250 de lei, oferite si in 2023

Aproximativ 2,5 milioane de romani, aflati in situatii de deprivare materiala sau risc de saracie, au primit patru transe de vouchere sociale prin programul „Sprijin pentru Romania”, in valoare totala de 1.000 de lei. La 19 decembrie, tuturor beneficiarilor care aveau card le‑a fost virata transa IV.
Masura va continua pe tot parcursul anului 2023, cand vor fi livrate alte sase transe, a cate 250 de lei, o data la doua luni.

Vor primi vouchere sociale pentru alimente si mese calde:
-pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflati in evidenta caselor de pensii sectoriale si beneficiarii de drepturi acordate in baza legilor cu caracter special ale caror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1500 lei, pentru transele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru transele din anul 2023;
-copiii si adultii incadrati in grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale caror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1500 lei pentru transele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru transele din anul 2023;
-familiile cu cel putin 2 copii in intretinere ale caror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru transele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru transele din anul 2023;
-familiile monoparentale ale caror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru transele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru transele din anul 2023;
familiile si persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, in conditiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare.

1.400 de lei pentru facturile la energie

Romanii vulnerabili vor primi sprijin pentru compensarea preturilor la energie in valoare nominala de 1.400 lei, care poate fi utilizat pana la data de 31 decembrie 2023 si va fi acordat pe loc de consum/gospodarie vulnerabila, in doua transe, astfel:
-700 lei/semestru, se acorda in luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;
-700 lei/semestru, se acorda in luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

Vor beneficia de masura:

-pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflati in evidenta caselor de pensii sectoriale si beneficiarii de drepturi acordate in baza legilor cu caracter special cu varsta egala sau mai mare de 60 de ani si ale caror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de varsta si ale caror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
-persoanele – copii si adulti – incadrate in grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale caror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
-familiile beneficiare de alocatie de sustinere a familiei;
-familiile si persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.
Pentru acordarea ajutoare pentru incalzire au fost alocate fonduri europene in valoare de 4 miliarde lei, din Programul Operational Capital Uman si Programul Operational Regional pentru perioada de programare 2014–2020, in limita economiilor identificate la nivelul acestor programe si a sumelor care sunt considerate in risc de dezangajare in cadrul perioadei de programare 2014–2020.

Vouchere pentru prescolari si elevi

Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene va continua sa ofere ajutorul de 500 de lei pentru imbracaminte si rechizite, dupa ce, in anul scolar 2022–2023 au beneficiat 405.000 prescolari si elevi, fata de 245.000 beneficiari in anul scolar precedent.
Vor beneficia de sprijinul in valoare de 500 de lei:
-Copiii din invatamantul de stat prescolar, cu conditia ca venitul lunar pe membru de familie sa fie de pana la de doua ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoana singura (298 lei);
-Elevii din invatamantul de stat primar si gimnazial, daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat in luna iulie a fiecarui an, este de maximum 50% din salariul de baza minim brut pe tara (1.275 lei).
Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educational pot fi utilizate numai la unitatile cu care emitentii cardurilor au contracte de afiliere.

Vouchere pentru repararea locuintei si pentru electrocasnice

MIPE efectueaza demersurile pentru a implementa o masura care sa finanteze acordarea de vouchere de rezilienta pentru sprijinirea populatiei vulnerabile prin imbunatatirea conditiilor de locuire prin investitii in servicii comunitare care sa includa posibilitatea sprijinirii in activitatile casnice/cotidiene, precum si a unor servicii  pentru reparatia locuintelor.
Astfel, romanii vulnerabili vor putea beneficia de sprijin pentru inlocuirea electrocasnicelor vechi precum masina de spalat, frigider sau aragaz.

O noua transa de pachete alimentare cu produse romanesti

In primavara acestui an, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene va incepe distributia celei de‑a VI‑a transe de pachete cu alimente in cadrul proiectului „Acordarea de pachete cu ajutoare alimentare”, finantat prin Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate. Pachetele vor ajunge la 1.188.852 beneficiari.
Pachetele contin 12 alimente de baza (38 de unitati) si provin de la producatori din Romania:
-faina alba de grau (5 pungi de 1 kg);
-malai (4 pungi de 1 kg);
-paste fainoase (2 pungi de 400 g);
-ulei (4 sticle de 1 l);
-zahar (2 pungi de 1 kg);
-orez (4 pungi de 1 kg);
-conserve din carne de vita (5 cutii de 300 g);
-conserve din carne de porc (3 cutii de 300 g);
-conserve pate de ficat de porc (5 cutii de 200 g);
-borcane de compot de fructe (2 borcane de 720 ml);
-gem de fructe (1 borcan de 360 g);
-gem de fructe dietetic (1 borcan de 360 g).
Proiectul, cu un buget total de 235 milioane euro, presupune livrarea a 7.133.112 de pachete (170.000 tone de alimente) in sase transe, prima dintre acestea fiind acordata in perioada iunie – august 2020.  In anul 2021 au fost livrate alte doua transe de alimente, in lunile februarie – martie si august 2021 – ianuarie 2022, cea de‑a patra transa fiind distribuita in perioada martie – septembrie 2022.
Cele sase transe cuprind in total:
-35.000 de tone de faina;
-28.000 de tone de malai;
-28.000 de tone de orez;
-4.000 de tone de zahar;
-28.000.000 de litri de ulei;
-28.500.0000 de borcane de gem si compot.

Echipamente speciale pentru persoanele cu dizabilitati

Ajutorul de stat va avea in vedere si sustinerea unor masuri destinate oferirii de suport pentru incadrarea in munca dar si pentru cei care necesita sprijin in vederea exercitarii capacitatii de exercitiu legale. Tehnologiile asistive (rampe electrice, softuri de citire pentru nevazatori etc.) pentru persoane cu dizabilitati au un pret ridicat ce nu poate fi acoperit de majoritatea celor care au nevoie de un asemenea dispozitiv. In perioada 2014–2020 astfel de dispozitive au fost finantate prin Programul Operational Capital Uman, dar doar pentru o parte dintre  persoanele cu varsta intre 18 si 64 de ani.
Peste 7.000 persoane cu dizabilitati, cu varsta intre 18 si 65 ani au primit vouchere in cuantum de pana la 5.000 euro pentru a‑si procura echipamente care sa le imbunatateasca viata si sa le dea, totodata, sansa la o activitate remunerata: cititoare pentru nevazatori, fotolii rulante, proteze audio, elevatoare, diverse instrumente ajutatoare pentru scriere sau desen dar si instrumente  manipulatoare robotizate, printre altele.

Trusouri pentru nou-nascuti

Mamele si copiii nou-nascuti din categoriile cele mai defavorizate vor primi sprijin in valoare de 2.000 lei pentru trusouri, in primele 3 luni de la nasterea copiilor, prin tichete sociale pe suport electronic. Ajutoarele vor fi acordate in limita a 12 milioane euro, suma alocata prin Programul Operational Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.
Vor beneficia de acest sprijin:
-mamele carora le‑a fost stabilit dreptul la venitul minim garantat;
-mamele care fac parte din familii beneficiare de alocatie pentru sustinerea familiei;
-mamele cu dizabilitati;
-mamele aflate temporar in situatii critice de viata – victime ale calamitatilor, ale violentei domestice, persoane dependente si/sau care se afla in situatii deosebite de vulnerabilitate, stabilite prin ancheta sociala intocmita de autoritatile publice cu atributii in domeniul asistentei sociale;
-mame care nu detin acte de identitate si nu pot accede la drepturile civile;
-mamele minore;
-mamele – cetateni straini sau apatrizi proveniti din zona conflictului armat din Ucraina.
Listele cu persoanele care vor beneficia de aceste ajutoare vor fi intocmite de autoritatile administratiei publice locale, prin Serviciile Publice de Asistenta Sociala, centralizate de catre prefecturi, transmise Ministerului Afacerilor Interne si, ulterior, Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene, care este coordonatorul la nivel national al acestui program

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole