AJUTOARE DE STAT PENTRU FIRME – Sprijin de la Comisia Europeana pentru companiile private din Romania. 4 miliarde de lei acordate sub forma unor imprumuturi subventionate si a unor garantii de stat
Comisia Europeana a aprobat joi, 2 iulie 2020, un ajutor de stat de 4 miliarde lei (aproximativ 800 de milioane de euro) destinat firmelor private afectate de pandemia de coronavirus cu scopul de a le sprijini in acoperirea nevoilor imediate de capital de lucru sau de investitii, astfel incat intreprinderile sa isi poata continua activitatea.
Potrivit unui comunicat de presa al Comisiei Europene, masurile vor fi gestionate de catre ramura de dezvoltare a Bancii de Export Import a Romaniei EximBank. Schema de ajutor va fi acordata intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri) care au avut o cifra de afaceri ce a depasit 20 de milioane lei (aproximativ 4 milioane euro) in anul 2019, dar si firmelor mari.
Comisia a concluzionat ca masurile cu privire la Romania sunt conforme cu cele stabilite in Cadrul temporar pentru masuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei in contextul actualei epidemii de COVID-19 (click aici pentru a citi), acestea fiind ”necesare, adecvate si proportionale pentru a remedia o perturbare grava a economiei unui stat membru”.
Acesta este cel de-al doilea program de sprijin oferit Romaniei de catre Comisia Europeana dupa cel in valoare de 3,3 miliarde de euro aprobat in luna aprilie a acestui an.
Redam in continuare comunicatul de presa al Comisiei Europene din data de 2 iulie 2020:
„Ajutor de stat: Comisia aproba o schema in valoare de 800 milioane de euro destinata Romaniei, pentru a sprijini companiile afectate de pandemia de coronavirus
Comisia Europeana a aprobat o schema in valoare de 4 miliarde RON (aproximativ 800 milioane EUR) pentru a sprijini companiile din Romania afectate de pandemia de coronavirus. Schema a fost aprobata in temeiul Cadrului temporar privind ajutoarele de stat. In cadrul acestui sistem, sprijinul public va lua forma unor imprumuturi subventionate si a unor garantii de stat pentru imprumuturi.
Masurile vor fi gestionate de catre ramura de dezvoltare a Bancii de Export Import a Romaniei, EximBank, care va actiona in numele statului roman si total independent de activitatile comerciale ale Eximbank. Sistemul va fi deschis intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri) cu o cifra de afaceri care a depasit 20 milioane RON (aproximativ 4 milioane EUR) in 2019, precum si intreprinderilor mari. Masurile vizeaza imbunatatirea accesului la finantare pentru aceste intreprinderi, ceea ce le va permite sa isi continue activitatile in timpul pandemiei de coronavirus si dupa aceasta.
Comisia a constatat ca masurile cu privire la Romania sunt in conformitate cu conditiile stabilite in Cadrul temporar. Mai precis, pentru ambele masuri: (i) scadenta imprumuturilor este limitata la sase ani, (ii) valoarea imprumuturilor corespunde nivelului prevazut in Cadrul temporar in ceea ce priveste nevoile de lichiditati ale beneficiarilor, (iii) imprumuturile se refera la nevoile in materie de capital circulant si de investitii si (iv) autoritatile romane au instituit garantii pentru a se asigura ca ajutorul este efectiv transferat catre beneficiarii finali, de exemplu solicitand bancilor finantatoare sa mentina sau sa amelioreze conditiile imprumuturilor eligibile pentru garantie.
Comisia a concluzionat ca masurile sunt necesare, adecvate si proportionale pentru a remedia o perturbare grava a economiei unui stat membru, in conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE si cu conditiile prevazute in Cadrul temporar. Pe aceasta baza, Comisia a aprobat masurile in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat. Mai multe informatii cu privire la Cadrul temporar si la alte actiuni intreprinse de Comisie pentru a aborda impactul economic al pandemiei de coronavirus pot fi gasite aici.
Versiunea neconfidentiala a deciziei va fi disponibila in Registrul ajutoarelor de stat cu numarul de caz SA.57408, pe site-ul internet al Comisiei dedicat concurentei, de indata ce vor fi solutionate eventualele probleme legate de confidentialitate.