AGRICULTURA, IN SCADERE – Mai putine legume romanesti pe piata (Document)

423

sursa foto: realitatea.net

Probleme in agricultura in 2022. Suprafata cultivata anul trecut, comparativ cu 2021, a scazut la cereale pentru boabe, plante uleioase, legume, cartofi, leguminoase pentru boabe. Potrivit Institului National de Statistica, productia agricola vegetala s-a micsorat in 2022, comparativ cu anul precedent, la cereale pentru boabe, legume, plante uleioase, cartofi si leguminoase pentru boabe.

In 2022 s-a inregistrat o scadere a suprafetelor si a randamentelor la principalele culturi. Suprafata cultivata cu cereale pentru boabe a scazut cu 3,0%, iar productia cu 32,2%, fata de anul precedent, in principal din cauza scaderii randamentelor la hectar (productia medie la hectar). Suprafata cultivata cu porumb boabe in anul 2022 reprezinta 47,6% din suprafata cultivata cu cereale pentru boabe, iar cea cultivata cu grau 41,3%. Productia de cereale a scazut in principal din cauza scaderii cu 44,7% a productiei de porumb boabe care are o pondere de 43,5% in productia de cereale.

Materia prima pentru ulei

A scazut si productia de floarea-soarelui, materie prima pentru ulei. In ceea ce priveste leguminoasele pentru boabe, productia s-a micsorat fata de anul precedent cu 29,9%, ca urmare a scaderii in principal a randamentului la hectar. La plante uleioase, productia a scazut cu 22,4%, iar suprafata cultivata cu 1,6%.
Scaderi ale productiei s-au inregistrat la:
-soia boabe (-30,5%);
-floarea soarelui (-26,9%);
-rapita (-11,1%).

S-a micsorat productia de cartofi

Suprafata cultivata de cartofi a scazut cu 10,7%, iar productia cu 15,1%. Productia de legume a fost mai mica cu 34,4%, ca urmare a scaderii suprafetei cultivate, dar si a randamentelor la hectar.

In 2022, productia de struguri s-a missorat cu 19,5%, ca urmare a scaderii randamentului la hectar (-18,0%), fata de anul precedent, dar si a suprafetei cultivate cu 1,8%. Productia de fructe din livezi a scazut fata de anul precedent cu 23,0%, din cauza scaderii randamentelor la hectar dar si a suprafetelor cultivate.

Comparatie cu alte tari din UE

La porumb boabe, Romania s-a situat pe primul loc la suprafata cultivata si pe locul doi la productia realizata, dupa Franta. La floarea soarelui, s-a situat pe primul loc atat la suprafata cultivata, cat si la productia realizata. La grau, Romania s-a situat pe locul cinci la suprafata cultivata dupa Franta, Germania, Polonia si Spania, si pe locul patru la productia realizata dupa Franta, Germania si Polonia.

La cartofi, Romania s-a situat pe locul sase la suprafata cultivata dupa Germania, Polonia, Franta, Olanda, Belgia si pe locul noua la productia realizata dupa Germania, Olanda, Franta, Polonia, Belgia, Danemarca, Spania si Italia.

*Cititi aici datele INS

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole