Grid star
antreprenoriat

AGRICULTURA DUPA COVID – LAPAR: "Un 2020 greu, vine 2021 cu probleme! Romania sufera serios la capitolul competitivitate... Estimarile actuale vorbesc de o scadere a cererii interne de produse alimentare si o reducere a cantitatilor exportate"

Estimari sumbre pentru viitorul agriculturii si al industriei alimentare pentru anul 2021. Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Nicu Vasile (foto) avertizeaza ca agricultura din Romania va avea de suferit in viitorul imediat din cauza secetei , dar si a pandemiei de coronavirus, care a determinat o scadere masiva a cererii de produse alimentare si nealimentare.

Urmare acestor evenimente, statele si-au centrat atentia pe resursele proprii, ceea ce a condus la o involutie a exporturilor. In acest context, Nicu Vasile a semnalat ca din cauza lipsei de competititivate din Romania in domeniul agricol si alimentar nu este suficient sa se produca doar pentru acoperirea nevoilor interne, in timp ce economia este mereu sub asaltul importurilor de alimente din alte tari.

Agricultura din Romania va avea de suferit in viitorul imediat din cauza unor factori negativi ce se suprapun in mod nefericit – seceta care afecteaza o mare parte din tara si pandemia de coronavirus, care a facut sa scada semnificativ cererea de produse alimentare dar si nealimentare, produse finite si materii prime, in mai multe domenii. In plus, orientarea tot mai multor state catre o economie centrata pe resursele proprii, interne, face ca activitatile de export si comert intracomunitar sa cunoasca o evolutie negativa.

Redam pozitia LAPAR, astfel cum a fost prezentata de FoodBiz.ro:

Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR, federatie la nivel national si care reprezinta interesele producatorilor agricoli, atrage atentia ca Romania sufera serios la capitolul competitivitate in acest domeniu si ca nu este de ajuns sa produci suficient pentru acoperirea nevoilor interne daca economia este mereu sub asaltul importurilor de alimente din alte tari, inclusiv din Uniunea Europeana.

In ciuda optimismului afisat de cei care fac agricultura, nu putem sa nu atragem atentia asupra previziunilor care anunta o potentiala criza economica, chiar daca nu de amploarea celei precedente. Orice perturbare a pietei va avea insa consecinte grave asupra unui domeniu – agricultura din Romania, care este inca in faza de dezvoltare, ca sa nu spunem de revenire la valorile de productie anterioare. Estimarile actuale vorbesc de o scadere a cererii interne de produse alimentare si o reducere a cantitatilor exportate, amandoua situatiile urmand a aduce importante deservicii si pierderi financiare economiei si implicit agriculturii romanesti.

De aceea LAPAR – Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania sustine ca acum este poate cel din urma moment in care lucrurile sa fie puse la punct in agricultura.

Avem nevoie de o analiza serioasa si pertinenta, plecand de la datele puse la dispozitie de catre Institutul National de Statistica, in stransa corelare cu acelea ale fermierilor. Nu mai sunt nici suficiente, nici de ajutor, declaratiile publice si intentiile anuntate; este deja prea tarziu in anumite domenii, dar asta nu inseamna ca nu mai sunt cai de actiune care sa duca, de exemplu, la cresterea competitivitatii. Sa amintim ca, folosind 1 kilogram de materie prima sau materiale, Romania produce plus-valoare de 0,21 euro, in vreme ce la nivelul Uniunii Europene plus valoarea adaugata aceleiasi cantitati de materie prima este de 1,58 euro (adica de sapte ori mai mult)! Iar asta se intampla in vreme ce Romania si celelalte state comunitare concureaza in aceeasi piata.

Ce va face concret Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania in perioada imediat urmatoare? Intelegand ca actiunile individuale nu au sorti de izbanda si stiind ca este nevoie de un efort coordonat la nivel national, LAPAR, prin Presedintele Nicu VASILE, va avea o intalnire cu Presedintele Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza, domnul Nicolae Cristian STANICA, intentia fiind de a propune organizarea unui grup de lucru pentru dezvoltarea mediului rural cu o tema bine definita – Dezvoltarea Industriei Locale Conexe.

Este doar una dintre caile de actiune, care, alaturi de multe altele la nivel national, impreuna cu autoritatile si toti cei care se ocupa cu agricultura in Romania, ar permite pastrarea acestui domeniu economic pe un curs ascendent, cu reducerea la minim a efectelor negative. De asemenea, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania considera ca este nevoie de o reala corelare a legislatiei nationale cu necesitatile economiei, si asta intr-un termen rezonabil.

LAPAR, in numele producatorilor din agricultura, isi arata disponibilitatea, neconditionat, de a fi partea a unui proces rapid de adaptare a domeniului la noile realitati, mentionand in acest sens rezultatul unei recente cercetari de piata ce dovedeste ca inca mai exista suficient optimism in domeniu. Chiar daca provocarile nu au fost si nu sunt putine si minore, cei care fac agricultura in Romania, aproape jumatate dintre managerii chestionati se declara optimisti privind domeniul de activitate, ba chiar 65% dintre ei sunt orientati catre cresterea productivitatii.

Preluare de pe site-ul FoodBiz.ro

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani