Grid star
companii

AGRICULTURA: ANUNTUL CELUI MAI MARE PRODUCATOR DE INGRASAMINTE – Azomures isi reia productia

Combinatul chimic Azomures anunta ca la inceputul lunii mai se va relua productia de ingrasaminte. Combinatul a fost oprit in urma cu patru luni, dupa explozia pretului gazelor.


Azomures arata ca a atras atentia ca socul energetic ar putea duce la o criza a ingrasamintelor si a alimentelor. Mai ales ca in contextul restrictiilor exporturilor ucrainene si rusesti prin Marea Neagra, expertii estimeaza ca 30% din exporturile mondiale de cereale sunt direct afectate, si acest lucru are un efect sporit in lipsa ingrasamintelor.
Azomures precizeaza ca la inceputul acestei luni, Comisia Europeana a intervenit, stabilind un cadru legal in care statele membre pot sprijini companiile esentiale pentru agricultura:
"Polonia (836 milioane EUR) si Germania (20 miliarde EUR) au oferit deja pachete substantiale de ajutor, cu prevederi speciale pentru producatorii de ingrasaminte. Ministerele Energiei, Economiei si Agriculturii lucreaza in consultare cu reprezentanti ai industriei, precum Azomures, pentru a lansa un pachet de ajutor similar”.
Astfel, se va relua productia partiala a productiei la Azomures.

Iata anuntul Azomures

"Au trecut 4 luni de la decizia de a opri temporar productia de ingrasaminte, pe 17 decembrie 2021, in contextul volatilitatii pietei gazelor naturale. La momentul respectiv, piata gazelor naturale atingea niveluri record, ceea ce facea imposibila productia de ingrasaminte la preturi accesibile, nu doar pentru Azomures, ci si pentru multe alte fabrici din UE care s-au oprit in aceeasi perioada. In contextul invaziei Rusiei in Ucraina, piata energiei din UE a ajuns de la ‘maxime fara precedent’ la ‘criza totala’.
In timp ce piata gazului in decembrie parea imposibil de gestionat in intervalul 90-120 EUR/MwH TTF (bursa etalon pentru Europa), acelasi punct de referinta a atins un varf de aproape 345 EUR/MwH la inceputul lunii martie, iar disponibilitatea gazului a scazut treptat pe masura ce accesul la aprovizionarea cu gaz rusesc a devenit mai dificila din cauza sanctiunilor UE.

Socul energetic

In toata aceasta perioada, Azomures impreuna cu Fertilizers Europe au atras atentia UE si Guvernului Romaniei ca socul energetic ar putea duce la o criza a ingrasamintelor si a alimentelor. In special in contextul restrictiilor exporturilor ucrainene si rusesti prin Marea Neagra, expertii estimeaza ca 30% din exporturile mondiale de cereale sunt direct afectate si acest lucru are un efect sporit in lipsa ingrasamintelor. La inceputul lunii aprilie, Comisia Europeana a intervenit pentru a incerca sa previna aceasta criza alimentara, stabilind un cadru legal in care statele membre pot sprijini companiile esentiale pentru agricultura. Polonia (836 milioane EUR) si Germania (20 miliarde EUR) au oferit deja pachete substantiale de ajutor, cu prevederi speciale pentru producatorii de ingrasaminte. Guvernul Romaniei nu a stabilit inca nimic concret, dar Ministerele Energiei, Economiei si Agriculturii lucreaza in consultare cu reprezentanti ai industriei precum Azomures pentru a lansa un pachet de ajutor similar in cadrul CE.

Sub capacitatea de productie

Toate acestea duc la reluarea partiala a productiei la Azomures. Aprovizionarea cu gaze naturale ramane dificila, cu niveluri de pret care duc la costuri ridicate pentru ingrasaminte, chiar si cu ajutorul Guvernului. Prin urmare, pana la confirmarea pachetului de subventii, vom ramane precauti si sub capacitatea normala de productie, dar in acelasi timp consideram ca este esential pentru o campanie agricola 2022-2023 de succes sa nu mai amanam momentul repornirii. Anticipam o productie limitata de Azotat de Amoniu, Nitrocalcar, Uree si Melamina in prima perioada, urmand ca productia de ingrasaminte complexe de tip NPK sa inceapa in perioada urmatoare’, a declarat Harri Kiiski, directorul general al Azomures.

Azomures este cel mai important producator de ingrasaminte pentru agricultura din Romania. Azomures furnizeaza si materii prime (Uree si Melamina) pentru mai multe obiective industriale din Romania. Productia anuala (in conditii normale de functionare) este de 1,6 milioane de tone de ingrasaminte, aproximativ 75% din productie fiind destinata fermelor romanesti”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani