AFACERILE IN ROMANIA – BucharestFoodSummit.ro 2022, eveniment de referinta

314

sursa foto: foodbiz.ro

Cea de-a V-a editie a BucharestFoodSummit.ro 2022, evenimentul toamnei la Bucuresti, a dus laolalta antreprenori mari, fermierii, retailerii, proprietari din HoReCa, academicieni si cercetatorii de la Academia de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti” (ASAS), locul unde se traseaza liniile strategiei de maine a agribusiness-ului romanesc.

Potrivit foodiz.ro, confruntati cu provocari multiple – inflatia accelerata si explozia preturilor, razboiul din Ucraina si instabilitatea securitatii, perturbarea lanturilor globale de aprovizionare, criza energetica si criza climatica – acestia au incercat sa identifice solutiile care sa le permita sa mearga mai departe.

A fost alaturi de noi ministrul agriculturii Petre Daea, care a adus ‘’salutul de respect’’ fermierilor romani, celor care ne pun pe masa hrana cea de toate zilele, si a oferit propuneri de business major, solutii si bani disponibili pentru actorii implicati pe lantul alimentar, de la producator si pana la ultima veriga, comerciantul care pune produsul pe raft. A venit si cu o veste extraordinara: primul contract semnat de Casa de Comert Agroalimentar Unirea cu un retailer. Un nou inceput, dar si un parteneriat, speram noi, de durata, menit sa dea un plus de valoare muncii micilor producatori romani.
Nu in ultimul rand, Daea a mai anuntat si pornirea pentru prima data a Statiei pentru punere sub presiune si irigarea primilor 7,5 kilometri de canal Siret-Baragan si bani in Bugetul Ministerului pentru continuarea lucrarilor, o veste care reaprinde speranta in randul fermierilor romani.
Ionut Olteanu, Alexandru Baciu, Dimitrie Musca, Luchi Georgescu, sunt doar cativa dintre titanii sectorului agroalimentar romanesc care si-au spus pasurile si au cerut sprijin din partea autoritatilor pentru a-i ajuta pe producatorii romani sa treaca peste aceasta perioada de criza cu majorari de preturi incredibile la energie si un context de piata complicat care risca sa-i ingenuncheze definitiv.

Solutia salvatoare

De cealalta parte, retailerii, in frunte cu Profi Romania si Auchan, au insistat pe solutia pe care o vad ei salvatoare pentru accesul micilor producatori in comertul modern: asocierea in cooperative si infiintarea depozitelor si centrelor de colectare si sortare cu sprijinul statului, fara de care producatorii locali nu au cum sa se dezvolte si sa reziste in piata.
‘Lipseste o veriga si fara ea degeaba se face productie, daca nu exista posibilitatea comercializarii. Este vorba de asociere si de centre de colectare si sortare, iar in absenta lor este imposibil sa se lucreze. Nu in ultimul rand, avem nevoie de centre de sortare si suprafete protejate pentru a se extinde sezonul’’ declara Calin Costinas, Deputy CEO la PROFI.

Relatia cu producatorii

’Lucram cu producatori mici, medii si mari, iar pe langa producatorii locali, avem producatori ultralocali care livreaza in magazinele din oras sau in cele din zonele apropiate’, declara Tiberiu Danetiu, Directorul de Marketing de la Auchan.
Nu in ultimul rand, am privit spre viitor prin prisma senatorului Varujan Pambuccian, care vrea sa implementeze agricultura in medii controlate in Romania printr-un proiect de lege.
Am trecut apoi la industria HoReCa, ai carei reprezentanti de marca s-au aratat doritori sa devina un partener de cursa lunga pentru producatorii romani, cu conditia sa ofere calitate si, mai ales, constanta, de altfel, aceasta fiind si cheia unei colaborari de succes.

Multumim sponsorilor nostri, Smart Home Development, Sponsor Platinum, ComputerLand Romania – Sponsor Gold, partenerilor Casa de Avocatura Biris – Goran, Academiei de Stiinte Agricole si Silvice ‘Gheorghe Ionescu-Sisesti’, HORA, Quantum Garden, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Bucuresti, Academia de Studii Economice, dar si tuturor antreprenorilor care sunt alaturi de noi si ne-au incantat cu produsele lor savuroase: celebra telemea de Ibanesti de la Mirdatod, vinurile produse de cercetatorii de la ASAS, vinurile de la Beciul Domnesc, gustarilor de la Ferma Baciu, aranjamentelor florale realizate de catre Trifoiul de Opal, produselor BIO de la Sanovita dar si delicioasele prajituri de la Lanach.
Ce urmeaza? TimisoaraFoodSummit.ro in 23-25 noiembrie 2022, unde ii vom descoperi pe cei mai importanti oameni de afaceri din Vestul tarii, alaturi de care vom incerca sa identificam solutiile si, mai ales, oportunitatile care se nasc in aceasta perioada de criza.
Calea dialogului este deschisa pentru toata lumea”,
scrie foodbiz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole