AFACERILE DE LA MAREA NEAGRA – Transportul si conectivitatea, esentiale pentru dezvoltare
Transportul si conectivitatea sunt elemente esentiale pentru dezvoltarea afacerilor din statele membre ale Organizatiei de Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN) – entitate a carei presedintie este acum detinuta de catre Romania.
Este principala idee desprinsa din reuniunea de vineri, 27 noiembrie 2020, a Consiliului Ministrilor Afacerilor Externe din statele-membre OCEMN, aceasta fiind a patruzeci si doua editie a evenimentului.
Din partea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, la conferinta OCEMN organizata prin videoconferinta a participat Lazar Comanescu, consilier al presedintelui CCIR, Mihai Daraban.
Doua evenimente romanesti in 2020
Pe parcursul acestui an, CCIR a organizat doua evenimente importante, cu scopul de a informa si sprijini mai bine antreprenorii din tarile OCEMN, in incercarile acestora de a-si moderniza si eficientiza activitatea si, in cele din urma, de a spori capacitatea operatorilor economici de a accesa pietele externe. Astfel, seminarul „Cresterea performantei companiilor din regiunea extinsa a Marii Negre”, precum si conferinta online dedicata „Oportunitatilor economiei circulare pentru IMM-uri din regiunea Marii Negre” au pus accentul pe identificarea unor solutii viabile pentru antreprenorii din aceasta zona de a-si dezvolta si extinde afacerile pe termen lung, se arata in mesajul presedintelui CCIR Mihai Daraban, transmis de catre consilierul Lazar Comanescu.
Presedintele CCIR a subliniat importanta transportului si a conectivitatii pentru dezvoltarea parteneriatelor economice din zona:
„CCIR a lansat o initiativa, in toamna anului 2020, cu scopul de a valorifica transportul maritim prin Canalul Suez al navelor cu Certificat de origine in regiunea extinsa a Marii Negre. Scopul este de a stabili preturi preferentiale pentru navele de marfa din statele membre ale OCEMN care tranziteaza Canalul Suez, precum si de a face din regiunea Marii Negre si porturile sale o destinatie mai atractiva pentru companiile de transport maritime”.
Evenimentul de vineri incheie seria de reuniuni online organizate de presedintia in exercitiu a Romaniei la OCEMN, fiind precedata de reuniunea Comitetului Inaltilor Functionari ai OCEMN, desfasurata in data de 26 noiembrie 2020, unde a participat Eduard Costin, directorul Directiei de Relatii Externe CCIR. Acesta a prezentat succint realizarile presedintiei in exercitiu a CCIR la Consiliul de Afaceri al OCEMN. Cu acest prilej, Costin a informat cu privire la organizarea celei de-a saizeci si doua reuniuni a Consiliului Director din cadrul Consiliului de Afaceri al OCEMN, in format digital. In acest context, CCIR va preda presedintia Consiliului de Afaceri al OCEMN catre Camera de Comert si Industrie a Albaniei.
Consiliul de Afaceri al Organizatiei de Cooperare Economica la Marea Neagra (CA OCEMN) a fost infiintat la 30 august 1992 si a devenit operational la 1 mai 1993. La sfarsitul lunii martie 1995, Camera de Comert si Industrie a Romaniei, prin presedintele ei, a fost desemnata de catre Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei ca reprezentanta a comunitatii de afaceri din Romania in acest Consiliu, luand parte la activitatea acestuia.
Statele-membre ale CA OCEMN sunt: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, Romania, Serbia, Rusia, Turcia si Ucraina.