AFACERI DE TOP - Cei mai importanti antreprenori, la Timisoara Food Summit 2023
Pe 22 noiembrie 2023 s-a dat startul la TimisoaraFoodSummit 2023, editia a II-a, unde sunt prezenti cei mai importanti jucatori din agribusiness, productia alimentara, de bauturi, retail si HoReCa. Potrivit foodbiz, au participat politicieni, reprezentanti ai sectorului financiar si academic care s-au reunit in Capitala Culturala Europeana pentru a celebra business-ul din Romania timp de trei zile, dar si pe marele Constantin Brancusi, creatorul celebrei Coloane a Infinitului, ale carui lucrari geniale au poposit vremelnic la Timisoara.
Iata anuntul foodbiz:
“Suntem la Timisoara, la Bucuresti si peste tot in tara unde se face business de top. Pe 22 noiembrie am dat startul Timisoara Food Summit 2023, editia a II-a, unde sunt prezenti cei mai importanti jucatori din agribusiness, productia alimentara, de bauturi, retail si HoReCa.
Alaturi de ei sunt politicieni, reprezentanti ai sectorului financiar si academic care s-au reunit in Capitala Culturala Europeana pentru a celebra business-ul din Romania timp de trei zile, dar si pe marele Constantin Brancusi, creatorul celebrei Coloane a Infinitului, ale carui lucrari geniale au poposit vremelnic la Timisoara.
Am dat startul in seara de 22 noiembrie la Sky Rooftop Restaurant, cu un invitat special – Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis, un judet campion la absorbtia de fonduri europene in sectorul agroalimentar si care contribuie semnificativ la exporturile Romaniei. Iar ambitia lui Nica nu se opreste aici, vrea ca peste patru-cinci ani Timisul sa devina regiune gastronomica europeana si sa ajunga in topul destinatiilor turistice.
'Banatenii tac si fac. Nu ne multumim numai cu titlul de capitala europeana a culturii, ci dorim sa mai cream un eveniment de succes care sa atraga atentia tuturor actorilor din zona aceasta de food si turism. Dorim sa fim regiune gastronomica europeana in 2027. E o competitie acolo si lucram la dosarul de candidatura”, afirma Nica.
Pana atunci, insa, ar trebui sa profitam de orice oportunitate care apare, inclusiv de razboiul din Ucraina sau de situatia din Orientul Mijlociu. Aceste crize pana la urma pot fi aducatoare de progres si maturizare economica, daca stim sa exploatam momentul. Si nu este decat inceputul.
'Chiar daca acum nu vedem ce trebuie sa schimbam, cred ca vom fi loviti ca de un tsunami de ce s-ar putea sa vina din Ucraina in zona de industrie alimentara si retailer. Trebuie sa iesim din zona confortului', marturiseste Calin Costinas, deputy CEO Profi, Sponsor Silver al evenimentului.
Dimitrie Musca, fondatorul CAI Curtici, modelul de business integrat pentru toti fermierii romani, atrage atentia asupra marilor provocari ale momentului care pana si pe el l-au afectat. Cum este posibil sa fii nerentabil cu 7 tone de grau la hectar, se intreaba agricultorul care n-a luat in viata lui nici macar un credit, dar care acum recunoaste ca explozia preturilor la inputuri, dar si altele l-au afectat. Chiar si asa, reuseste sa se echilibreze pe total, pentru ca nu-i asa, daca n-ai profit, de ce te-ai mai agita sa faci afaceri?
Business-ul trece la alt nivel
Cum business fara comunicare nu se poate, trebuie sa recunoastem ca a cam venit timpul schimbarilor majore: s-a dus vremea marketing-ului si comunicarii clasice, 'guerilla communication' fiind acum marea necunoscuta. Si de la cine sa afli ce se intampla in piata daca nu de la cei mai buni specialisti in domeniu: Gabriela Sirbu – Director Sustenabilitate, Profi, Valentina Vesler – Director Comunicare, Aqua Carpatica sau Linda Willy – Director de Marketing Transavia intr-o reuniune moderata cu tact de Lia Epure – Director la Ziua de Vest. Concluzia: mai avem ceva de asteptat pana cand Romania va avea un brand de tara si specialisti capabili sa se ridice la inaltimea asteptarilor tuturor.
Nu in ultimul rand, nu putem face abstractie de inteligenta artificiala si surprizele pe care ea ni le ofera. Discutam despre business si profit intre doua inteligente artificiale impreuna cu specialisti de marca precum Andrei Gheoca – Automation Analyst, IB, Catalin Pavel – Director IT al Profi si un oaspete de peste hotare – Arthur Habicht, Chief Technology Officer, Sedimentum. Sunt alaturi de noi Marius Posa – Subsecretar de Stat in Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii si Florin Dragan, Rector la Universitatea Politehnica Timisoara, gazda generoasa a acestei discutii de mare intensitate.
Sa vorbesti de afaceri de succes, fara sa degusti un vin de la Crama Aramic fondata de Adam Craciunescu chiar nu se poate, ca sa nu mai spunem de toate bunatatile aduse de partenerii nostri: Mirdatod Ibanesti, Gold Juice, ItalProd, Dorvena, Dealul Dorului, Crama Dradara si Profi, prezent cu expozitia Colt de Suflet, dedicata producatorilor traditionali romani. Alaturi de ei mai sunt prezenti distribuitorul de inputuri Verdon si Statiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor Caransebes. Zile de intensitate maxima alaturi de oameni minunati, dedicati in tot ceea ce fac.
Sponsorii TimisoaraFoodSummit Editia a II-a
• Smart Home Development – SponsorPlatinum
• Profi – Sponsor Silver
• Aqua Carpatica – Sponsor Bronze
• Auchan – Sponsor Sustenabilitate
• Crama Aramic si CAI Curtici –Sponsor Integrare de Succes
• Mirdatod Ibanesti – Sponsorii Degustare Delicii
Parteneri:
Universitatea de Stiintele Vietii „Regele Mihai I” din Timisoara, Biris Goran Legal&Tax, HORA, LAPAR, A.S.A.S., ASPES
Parteneri Media:
FoodBiz, Agrostandard, Revista Economistul, Lumea Banilor, Money.ro, Opinia Timisoarei, Ziua de Vest, Radio Romania Timisoara, #RomaniaFunctioneaza”.