ADUNAREA GENERALA EXTRAORDINARA EUROCHAMBERS - CCIR va incepe demersurile de infratire cu Camera de Comert si Industrie Odessa
Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a participat, in data de 29 aprilie 2022, la adunarea generala extraordinara a Asociatiei Camerelor Europene de Comert si Industrie (EUROCHAMBRES), primul eveniment de acest fel, organizat in format fizic dupa inceperea pandemiei, fiind reprezentata de secretarul general al organizatiei, Ovidiu Ioan Silaghi (foto centru).
In cadrul Adunarii Generale Eurochambers, presedintele CCIR, Mihai Daraban a fost ales, in unanimitate, pentru un nou mandat in Consiliul Director, pana la finele anului 2023.
Urmare a recomandarilor Consiliului Director al EUROCHAMBRES din 7 aprilie, cu privire la implicarea camerelor nationale membre in sprijinirea sistemului cameral ucrainean, CCIR a transmis decizia sa de a incepe demersurile de infratire cu Camera de Comert si Industrie din Odessa.
"CCIR a decis, si a instiintat, totodata, cele doua organizatii internationale din care face parte, EUROCHAMBRES si International Chamber of Commerce (ICC), sa demareze cat mai curand colaborarea cu Camera de Comert si Industrie Odessa, in scopul de a oferi sprijin umanitar si financiar, avandu-se in vedere situatia dramatica prin care trece Ucraina de mai bine de doua luni. In mod evident, invazia Rusiei a avut si continua sa aiba un impact devastator asupra economiei ucrainene si capacitatii acestei tari de a realiza schimburi comerciale cu alte state. Sustinem neconditionat propunerea Comisiei Europene de suspendare temporara a tuturor tarifelor si taxelor de import pentru produsele industriale si alimentare, precum si stabilirea unei zone de liber schimb intre Ucraina si Uniunea Europeana”, a declarat secretarul general al CCIR, Ovidiu Silaghi.
Decizie cu privire la reprezentantii Camerei de Comert a Federatiei Ruse
Totodata, in cadrul celei de-a 131-a editie a Adunarii Generale EUROCHAMBRES a fost agreat ca reprezentantii Camerei de Comert si Industrie a Federatiei Ruse sa nu mai fie invitati la reuniunile si intalnirile de lucru ale asociatiei. Prin aceasta masura, camera de comert rusa nu va mai avea acces la informatiile care vor circula in cadrul organizatiei. In contextul razboiului din Ucraina, membrii EUROCHAMBRES considera ca schimburile comerciale dintre state trebuie sa se realizeze in baza regulilor ordinii internationale, care au fost grav incalcate prin interventia militara ilegala a Federatiei Ruse in Ucraina.
CCIR este membra EUROCHAMBRES incepand cu anul 1993, avand initial calitatea de membru afiliat, iar incepand cu 2007, datorita aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, a obtinut calitatea de membru cu drepturi depline.
EUROCHAMBRES reprezinta peste 20 de milioane de afaceri in Europa prin 45 de membri (43 de Asociatii Nationale ale Camerelor de Comert si Industrie si doua Organizatii de Camere Transnationale) si o retea europeana de 1700 de Camere Regionale si Locale. Peste 93% dintre aceste intreprinderi sunt intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri).